Carisma MSX - Skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
Kuba6432
Mitsumaniak
Auto: MSX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-02-2011, 16:54 Carisma MSX - Skrzynia biegów
|
|
|
Witam wszystkich
Za sprawą użytkownika hermeth z którym rozmawiałem nt. dokładki pod zderzak do MSX'a miałem już oficjalnie przywitać się na forum, lecz okazało się, że przywitam się w dziale warsztat..
Sprawa wygląda następująco. Carismę mam od niedawna, a skrzyni coś dolegało, mianowicie pierwszy i piąty bieg jak by to powiedzieć.. trzeba było naprawdę mocno docisnąć dzwignię w lewo lub w prawo żeby weszła jedynka czy piątka, lecz przyzwyczaiłem się i nie sprawiało to większych trudności a poza tym żadnych niepokojących obiawów.
Ale wczoraj, po dłuższej trasie do Grodziska i z powrotem w Świętokrzyskie, 2km przed domem gdy ruszałem nagle coś odmówiło posłuszeństwa, początkowo myślałem że spadły jakieś wodziki które idą od wybieraka czy coś, bo biegi wchodziły na swoje miejsca ale samochód ani drgnął, jak na luzie. Zauważyłem że działa prędkościomierz, czyli wbijam 5, dodaje gazu, 160km/h a ja stoje, zgasiłem, na hol i do domu.
Miałem nadzieję, że to może półoś się ukręciła od strony skrzyni bądź się wysunęła ale dzisiejsza diagnoza mechanika - niestety coś w skrzyni. I teraz tak, mój mechanik nie zajmuje się skrzyniami bo nie bardzo się na tym zna.
Wie ktoś z forumowiczów co mogło paść? Jestem ze Świętokrzyskiego mniej więcej między Piotrkowem a Kielcami w połowie drogi, zna ktoś fachowca godnego polecenia który nie zedrze ze mnie kasy jak z psa a będzie umiał naprawić?
A drugie pytanie, czy do 4G93DOHC pasuje skrzynia od 1.8 GDI?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 22-02-2011, 18:36
|
|
|
witam.padło Ci zabezpieczenie w skrzyni poprostu bo też tak miałęm dwa razy roboty nie ma zadużo przy tym ale trzeba lewą półośke wyciągać i należy pamiętać żeby oleju ze skrzyni nie porozlewać bo drogi jest i tam będa takie dwa zabezpieczenia i jedno z nich poprostu się ścieło.a jeśli chodzi o skrzynie to od GDI nie będzie pasować. |
|
|
|
 |
Kuba6432
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-02-2011, 20:24
|
|
|
Można spróbować naprawić to samemu? Czy potrzebna jest interwencja specjalisty, który ma dostęp do odpowiednich części i narzędzi?
Ps. Będzie duży problem z dostaniem takiego zabezpieczenia do mojej skrzyni? Bo szczerze to z byle przegubem nie było tak na hop siup.. |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 23-02-2011, 17:13
|
|
|
można to samemu zrobić jak się ma ciepły garaż poprostu musisz wyciągnąc półośkę i w środku skrzyni zobaczysz te zabezpieczenia.ja dwa razy takie zabezpieczenie kupywałem i niemiałem problemów z kupieniem bo pasuja od renówki i volvo nawet od vovlo 460 pasowało:) więc najlepiej na wzór je wziąść i na szrocie poszukać a koszt 30 zł jak dobrze pamiętam |
|
|
|
 |
Kuba6432
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-02-2011, 18:48
|
|
|
Witam.
Auto oddałem do mechanika, słabe zrobił pierwsze wrażenie na mnie, no ale cóż, ważne żeby działało. Szkód było kilka, zabezpieczenie o którym mówił adaśko za co mu dziękuję, łożysko jakieś, jakaś zębatka, jakiś kosz, nie znam się na tym zbyt dobrze. Olej zmieniony, skrzynia ma działać podobno jak nówka, gwarancję na miesiąc mam, ale pojawił się pewien problem.. Tak ciężko chodzi.. jak by pchał w jakąś gumę, nie ma żadnego przyjemnego kliknięcia po włączeniu biegu tylko tępy opór, biegi wchodzą prawidłowo prócz piątki z którą wcześniej też były problemy, czasami myli się z trójką, trzeba mocno kwadratowo w prawo. Na luzie dźwignia przesuwa się na boki bez problemu i oporu. Mechanik stwierdził, że wszystko musi się ułożyć. Co Wy na to? Faktycznie się ułoży czy..?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-02-2011, 19:37
|
|
|
Kuba6432 napisał/a: | Na luzie dźwignia przesuwa się na boki bez problemu i oporu. Mechanik stwierdził, że wszystko musi się ułożyć. Co Wy na to? Faktycznie się ułoży czy..? | Nie ułozy się, to nie buty ortopedyczne. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Kuba6432
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-02-2011, 23:22
|
|
|
Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Czytałem właśnie o jakiejś regulacji.. Wie ktoś coś na ten temat? Może przesmarowanie wodzików pomoże? Sam już nie wiem.. |
_________________ 02492/KMM
 |
|
|
|
 |
Kamil_Ziomek
Mitsumaniak
Auto: EA2A 1998
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 648 Skąd: Żyraków
|
Wysłany: 28-02-2011, 20:21
|
|
|
Nie wiem jak w karolinie ale w galu można regulować luz na drążku zmiany biegów. Ściągało się tunel środkowy i były takie podkładki które się wyciąga albo dodaje w zależności od potrzeby |
|
|
|
 |
Kuba6432
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-03-2011, 05:32
|
|
|
Pomogło przesmarowanie wszystkiego na odcinku drążek - skrzynia. Teraz chodzi pięknie i dużo lepiej niż przed naprawą, nie ma problemu z piątką itd. Dzięki i temat do zamknięcia. |
|
|
|
 |
|