Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DiD 07r.] Demontaż trzeciego rzędu siedzeń
Autor Wiadomość
KonradT 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-04-2011, 08:36   [II 2.0 DiD 07r.] Demontaż trzeciego rzędu siedzeń

Witam wszystkich,
Forum czytam od bardzo dawna - dziękuję za wszystkie informacje dzięki którym komfortowo użytkuję auto. Posiadam od nowości Outlandera z 07r, przebieg 115k, już po wymianie rozrządu, z chińczykiem na pokładzie (trochę innym niż Wasze). Auto bezawaryjne a ja naprawdę mocno z niego jestem zadowolony.

Mam do Was pytanie i jednocześnie prośbę o pomoc. Przez te 4 lata trzeci rząd siedzeń był praktycznie bezużyteczny. Czy możecie mi w skrócie napisać jak to wymontować (krok po kroku)? Jak dużo dodatkowego miejsca wówczas powstanie w bagażniku? Może macie jakieś fotki po takiej operacji - lub w trakcie? Czy można kupić coś a'la schowek, który tam się włoży zamiast tych siedzeń?

Konrad

regon 
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
Wysłany: 03-04-2011, 16:31   

zapytaj mits00, on wymontował siedzenia.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 03-04-2011, 20:05   Re: [II 2.0 DiD 07r.] Demontaż trzeciego rzędu siedzeń

KonradT napisał/a:
Witam wszystkich,
Forum czytam od bardzo dawna - dziękuję za wszystkie informacje dzięki którym komfortowo użytkuję auto. Posiadam od nowości Outlandera z 07r, przebieg 115k, już po wymianie rozrządu, z chińczykiem na pokładzie (trochę innym niż Wasze). Auto bezawaryjne a ja naprawdę mocno z niego jestem zadowolony.

Mam do Was pytanie i jednocześnie prośbę o pomoc. Przez te 4 lata trzeci rząd siedzeń był praktycznie bezużyteczny. Czy możecie mi w skrócie napisać jak to wymontować (krok po kroku)? Jak dużo dodatkowego miejsca wówczas powstanie w bagażniku? Może macie jakieś fotki po takiej operacji - lub w trakcie? Czy można kupić coś a'la schowek, który tam się włoży zamiast tych siedzeń?

Konrad
Odkręcasz 10 śrub i wyjmujesz :wink: Musisz też wyjąć subwoffer jeśli masz RF, bo pod nim są 2 ze śrub mocujących ławeczkę.

Dominik

KonradT 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-04-2011, 23:10   

mitsu00 napisał/a:
Odkręcasz 10 śrub i wyjmujesz Musisz też wyjąć subwoffer jeśli masz RF, bo pod nim są 2 ze śrub mocujących ławeczkę.

Thx :) . Masz może zdjęcie jak to wygląda po wyjęciu tych siedzeń (chodzi mi o ilość miejsca pod podłogą)? Gra warta świeczki?

michu300 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Wysłany: 04-04-2011, 14:27   

Ja robiłem odwrotną operację :) Kupiłem z kratką, więc miałem wymontowane. Operacja jest prosta. Problemy sprawiły mi jedynie dwie sprawy. 1. Nie wiedziałem jak odkręcić subwoofer tak żeby niczego nie połamać - pod zaślepką z nazwą Rockford Fosgate znajdują się śruby mocujące sub od góry. Trzeba tę zaślepkę po prostu wyciągnąć. Można to zrobić nie używając żadnych narzędzi, wystarczy trochę natężyć kciuki i wskazujące :wink: Po wyjęciu subwoofera masz dostęp do śrub z lewej strony ławeczki. 2. Trochę się namęczyłem z przykręceniem pasów, ale ty w sumie nie musisz ich odkręcać, a gdybyś chciał to odkręcenie jest prostsze, trzeba łapę wsadzić pod plastikowe obicia bagażnika z lewej i prawej stony. Właściwie to tyle.

Grzesq 
Forumowicz

Auto: Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI
Wysłany: 04-04-2011, 16:13   

A ja się zastanawiam jak tak operacja usunięcia trzeciego rzędu siedzeń ma się do przepisów... W sumie auto, które jest zarejestrowane na 7 osób, nie jest w stanie po takiej operacji ich przewieść. Czy np. na przeglądzie technicznym nie przyczepią się do tego ?

michu300 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Wysłany: 04-04-2011, 16:47   

Grzesq napisał/a:
A ja się zastanawiam jak tak operacja usunięcia trzeciego rzędu siedzeń ma się do przepisów... W sumie auto, które jest zarejestrowane na 7 osób, nie jest w stanie po takiej operacji ich przewieść. Czy np. na przeglądzie technicznym nie przyczepią się do tego ?

Myślę, że jak ma homologację do 7-miu osób, a po samowolnej przeróbce 5 miejsc, to niezgodność z prawem jest dopiero jak przewozisz tę szóstą, lub siódmą osobę. To tak jakbyś złożył tylną kanapę i stracił możliwość przewozu trzech osób z tyłu. Są też samochody, w których opcja demontażu na stałe dodatkowych siedzeń jest fabrycznie dostępna. Myślę, że to nie jest żaden problem. Gorzej w drugą stronę :twisted: :wink: , ale o tym sza...

KonradT 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-04-2011, 17:02   

Grzesq napisał/a:

Właśnie o to też się miałem Was zapytać..

bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Wysłany: 04-04-2011, 19:54   

Grzesq napisał/a:
Czy np. na przeglądzie technicznym nie przyczepią się do tego ?

buhahahaha - nigdy nie zdarzyło mi się żeby na przeglądzie technicznym (w Polsce) ktoś w ogóle zajrzał do środka samochodu - mogłoby nie być tam żadnych siedzeń.... :lol:
bonito

Kemot 
Mitsumaniak

Auto: Outlander Intense+ 2.0 DI-D
Wysłany: 04-04-2011, 21:54   

Grzesq napisał/a:

Na pewno się nie przyczepią. Peugeot 307 SW też jest rejestrowany na 7 osób, a dwa fotele w trzecim rzędzie są wyposażeniem dodatkowym i jeszcze nie widziałem tego samochodu z 7 fotelami.

Komandor 
Mitsumaniak

Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Wysłany: 05-04-2011, 00:11   

Demontuj osobno ławeczkę i szynę mocującą (łatwiej i lżej). Do "zamaskowania" wnęki użyłem sklejki 12mm obitej tkaniną i zawiasów przykręconych ori śrubami. Całość wygląda ok ale i tak jest zasłonięta ori wykładziną i plastikową kuwetą bagażnika. Wielkość schowka może nie powala na cyce ale lepsze to (i lżejsze 30kg) niż niby kanapa...

pozdro

adrian71 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Intense+
Wysłany: 05-04-2011, 17:38   

wlasnie wymontowałem 3 rzad "siedzen" i mysle nad jakims sensownym rozwiazaniem zagospodarowania tej wnęki, chciałbym tam dać gaśnice,lewarek,trójkąt itd i czymś to zakryć,bo w bagazniku podrozuje pies.

Pod subwooferem jest jedna śruba,nie zmienia to faktu ze i tak trzeba subwoofer wyjąć, wyslalem ze będzie ciezej z tym subem,ale bez problemu, sporo sie nasilowalem z trzema srubami, byly jakies krzywe ze cale rece mnie bola. Pseudo kanapa poleciala odrazu do smietnika;)

Krzysp13 
Nowy Forumowicz
Krzysp13

Auto: Outalnder 2010
Wysłany: 16-06-2011, 15:09   Demontaż 3-ciego rzędu siedzeń

Też chciałbym wymontować 3-ci rząd siedzeń, ale w zamian kusi mnie montaż takiej ławki z Peugeota albo Citroena która jest dzielona. Czy ktoś może wie, czy to pasuje do Outlandera?

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 17-06-2011, 11:00   

adrian71 napisał/a:
wlasnie wymontowałem 3 rzad "siedzen" i mysle nad jakims sensownym rozwiazaniem zagospodarowania tej wnęki, chciałbym tam dać gaśnice,lewarek,trójkąt itd i czymś to zakryć,bo w bagazniku podrozuje pies.

Pod subwooferem jest jedna śruba,nie zmienia to faktu ze i tak trzeba subwoofer wyjąć, wyslalem ze będzie ciezej z tym subem,ale bez problemu, sporo sie nasilowalem z trzema srubami, byly jakies krzywe ze cale rece mnie bola. Pseudo kanapa poleciala odrazu do smietnika;)

Ja mam od nowości zdemontowany trzeci rząd siedzeń a zrobiony dosyć duży schowek,
ASO wykonało całą ta robotę montując kratę do autka.Ja tylko dokonałem drobnej przeróbki z zamknięcia na stałe na otwieraną płytę,sklejkę taką jak się stosuje w busach na podłodze w części ładownej wyciętej idealnie w otwór po siedzeniu.

skaut 
Mitsumaniak
per aspera ad astra

Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Wysłany: 17-06-2011, 11:47   

13zbyszek13 napisał/a:
Ja tylko dokonałem drobnej przeróbki z zamknięcia na stałe na otwieraną płytę,sklejkę taką jak się stosuje w busach na podłodze w części ładownej wyciętej idealnie w otwór po siedzeniu.

Zbyszek wrzucisz jakieś zdjęcia Twojej przeróbki?
Kangoo 1,5 dCi 68KM - SPALIŁ SIĘ :-(
VW T5 1,9 TDI 105KM - SPRZEDANY

Odpowiedz do tematu