Bum i zostałem zrobiony... |
Autor |
Wiadomość |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 07-11-2006, 12:10 Bum i zostałem zrobiony...
|
|
|
Witam!
Rano w drodze do pracy, skrzyżowanie, znak stopu. Z przodu na stopie zatrzymała się Astra1 a ja za nią. Po lewej dośc daleko główną drogą coś jechało. Gość astrą ruszył a ja za nim chcąc zająć jego miejsce lecz koleś normalnie zrobił mnie na szaro. Depnął hebel patrząc w lusterko czy już mu wjechałem czy nie. Niestety akurat tam było malowane przejście a ta farma jest śliska na deszczu jak diabli no i biedny misiek pomimo hebla zaliczył tylni zderzak tej Astry. Może z 10km/h było bo ruszaliśmy. Koleś z uśmiechem wylazł i mówi mi że parę tygodni temu upolował jelenia i zrobił sobie przód a dziś zrobi sobie tył...
Normalnie się wkurzyłem niestety nic mu zrobić nie mogłem bo moja wina. Ale jak mi z takim tekstem wyjechał to mu powiedziałem że robimy z ubezpieczenia - niech sie przynajmniej nalata za papierami aczkolwiek ledwie zderzak wgnieciony i troszkę tylny pas przy zamku tej Astry. Niestety mój misiek bardziej ucierpiał. Klapa zgięta doś mocno w dwóch m iejscach, lampa zbita, górna belka pasa przedniego zwichrowana na szczęście wygląda że da się wyprostować a i zderzak cały w zasadzie tylko dolne kierownice powietrza pękły ale niewidocznie i da się przykleić, na szczęście we wnętrzu komory silnika żadnych uszkodzeń i wszystko sprawne a nawet chłodnica OK (toszke górą nagięta ale to przez ten pas).
Co będzie do zrobienia? Wstępnie: maska pewnie do wyprostowania i pomalowania, pas górny też, lampę trzeba kupić a zderzak praktycznie tylko przepolerować
A tu linki do fotki1 oraz do fotki2
|
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 07-11-2006, 12:22
|
|
|
Współczuje saphire, ale trzeba było na Policje dzwonić. Czasami tacy przekręciarze są im znani. Rok temu kumpla tak pod McDonaldem zrobili, wyskoczyli nagle Polonezem, a ten przy cofaniu w nich uderzył swoją nową Hondą Acord, a że gościu przy kasie to wybecelował od ręki 400zł. Później z jakimiś gliniarzami rozmawiał i mu powiedzieli, że to stali numeranci
... a tak pozatym, jak by mi gościu wyjechał z takim tekstem jak Tobie to bym go chyba je...ł |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 07-11-2006, 12:44
|
|
|
No niestety moja wina bo mogłem trzymać się ciut dalej i nie ruszać równo z nim. Koleś albo celowo to zrobił albo go przestraszyło to auto nadjeżdżające główną z lewej ale ze 100m było do niego jak nic. Fakt że gdyby tam nie było tych malowanych pasów to Cari spokojnie by stopa w miejscu zrobiła a tak to nawet zimówki nie pomogły na mokrej zebrze - wkońcu nie wiem czy nawet te 10km/h było. Z naszą policją to nigdy nic nie wiadomo więc wolałem ich nie wołać bo jeszcze by mi IMHO na 90% wsadzili z 5pkt i parę stówek a najwyżej na 10% jemu a tak przynajmniej już na część naprawy zostanie.
Ale w to co powiem to już chyba mi nie uwierzycie. Wczoraj w robocie opowiedziałem kumplom że miałem przed wczoraj sen że wjechałem autem w zadek innemu. Dziś im oczy na wierzch wyszły bo sen sie spełnił - już wołają mnie jasnowidz... Gdybym im to wczoraj nie opowiedział to tez by nie uwierzyli. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 07-11-2006, 12:54
|
|
|
oj, współczuje, też kiedyś, poprzednim autkiem zaliczyłem stłuczkę w korku z troszkę mniejszym skutkiem nż u Ciebie
A takich sytuacji jak Twoja już miałem kilka i są bardzo niebezpieczne (w sensie, że spora szansa uszkodzenia auta) bo Ty ruszasz, myślisz że ten przed Tobą już pojechał, więc patrzysz w bok czy nic nie jedzie a tu się okazuje że ten przed nami jednak się rozmyślił.... Tak samo już kilka razy mi się zdarzyło, że na skrzyżowaniu jak skręcam w prawo (czyli teoretycznie wystarczy spojrzeć w lewo bo tylko z tym pasem ruchu się przecinamy) to gdyby nie to , że spojrzałem też w prawo to bym miał czołowe spotkanie z samochodem wyprzedzającym na skrzyżowaniu. Kurde, oczy do okoła głowny normalnie.
Pozdrawiam i łącze się w bólu |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 13:02
|
|
|
Dobrze, że nie wzywałes policji. Mimo, że koleś zrobił to specjalnie to zgodnie z przepisami wina jest Twoja a wtedy leci madat + punkty. Swoją drogą temu pseudo łowcy jeleni należałoby "odpłacić" |
|
|
|
 |
saphire

|
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 14:36
|
|
|
w sumie nie bawiłbym sie na twoim miejscu w klepanie na dobra sprawe to uda ci sie kupić pod kolor maske (600) lampę za (200). i bez malowania może sie obejść. A zamontować to sam sobie poradzisz. duzo nie pogiąłeś, sam ponaciągasz.
pozdro |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 07-11-2006, 14:57
|
|
|
No niewiem może by zrobić gociowi mięko przy dupie i za spowodowanie zagrożenia na drodze jeszcze by się tłumaczył tylko przydał by sie świadek że tak powiedział o tym zrobieniu w konia. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 15:07
|
|
|
jakby do mnie wyskoczyl koles z takim tekstem to albo dostalby w pape albo uslyszalby tekst: "czlowieku jak cofasz to patrz czy cos stoi za toba". |
|
|
|
 |
Tanpit [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 15:42
|
|
|
Dziwi mnie, ze nie dales gosciowi od razu po gebie, bo za taki tekst bez dwoch zdan mu sie nalezalo...
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 07-11-2006, 15:54
|
|
|
Tanpit napisał/a: | Dziwi mnie, ze nie dales gosciowi od razu po gebie, bo za taki tekst bez dwoch zdan mu sie nalezalo...
Pozdrawiam. |
No tak
Ale wtedy moze miec sprawe o pobicie i dodatkowo punkty i mandat za kolizje.
Co zrobisz jak juz tacy ludzie sa.
Ja bym wolal juz tak zrobnic j/w kolega radzil. Udawac ze facet za daleko wyjechal przed toba, cos jechalo i wrzucil wsteczny. Jak kombinuje tak-to niech sie meczy i tlumaczy |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 07-11-2006, 15:57
|
|
|
arturro napisał/a: | "czlowieku jak cofasz to patrz czy cos stoi za toba". |
i wtedy bylaby wspolwina
bo nie wolno wjezdzac i zatrzymywac sie na pasach jezeli z przodu nie masz odpowiednio duzo miejsca, zeby sie calemu schowac, ale pomysl bardzo dobry tylko teraz to juz po ptokach ,ja sie dziwie, ze zachowales tyle spokoju i mu nie dales w pape, bo chyba wszyscy z nas jak tu pisza by tak zrobili .
lacze sie w bolu, naszczescie szkody nie sa jakies olbrzymie, zrobi sie i bedzie dalej jezdzic, tylko kasa z kieszeni ucieknie . |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 07-11-2006, 16:51
|
|
|
No nie powiem, niezły gość. Nie wiem wogóle jak tak można komuś wyjść i powiedzieć proto w twarz cos takiego. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 16:59
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | arturro napisał/a: | "czlowieku jak cofasz to patrz czy cos stoi za toba". |
i wtedy bylaby wspolwina
|
nie byloby zadnej wspolwiny
nie musze wiedziec ze koles przedemna zamiast jechac do przodu pojedzie do tylu. |
|
|
|
 |
|