Przegląd po czterdziestce |
Autor |
Wiadomość |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 26-11-2010, 21:44
|
|
|
Śpieszę donieść kolegom iż dnia dzisiejszego mój "traktorek" pobył sobie w ASO w Szczecinie na wymienionym z nazwy w tytule przeglądzie...
Materiały własne (filtr paliwa,oleju,powietrza i kabinowy oraz olej 5l) wyszły z dostawką do domciu 389zł a rzeczony przegląd z wymianą kół i przeglądem "blaszanym" (za chiny ludowe nie rozumiem czemu jest za to oddzielna opłata ale tak wynika z listy czynności przeglądowych ; pomyslałem sobie ,że jak nie zrobię przeglądu to tracę gwarancję na perforację) zakosztował mnie 740 zł.
A, materiały zanabyłem w iparts-ie.Wszystko w jednym miejscu i ekspresowo-nawet po olej nie chciało mi sie juz grzać przez całe miasto,bo róznica w cenie jakieś 15 zł... Filtr kabinowy był oprócz oleju najdroższą pozycją (całe 81zł) bo węglowy i germański.Olej Castrol Edge 5w-30 (507.00). Przy okazji sprawdzałem ori filtr kabinowy sam i upewniałem sie w serwisie-był juz taki temat na forum-filtry kabinowe ori są węglowe... A może powinienem napisać powinien być... |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 01-12-2010, 08:08
|
|
|
karol_alasz napisał/a: | filtry kabinowe ori są węglowe... |
Chyba nie zawsze...u mnie byl zwykly papierowy.. |
_________________ Pozdrawiam
dab
 |
|
|
|
 |
Grzesq
Forumowicz

Auto: Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lut 2010 Posty: 290 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-12-2010, 12:42
|
|
|
dab napisał/a: | karol_alasz napisał/a: | filtry kabinowe ori są węglowe... |
Dokładnie tak, ja też ori miałem papierowy. |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 07-12-2010, 14:35
|
|
|
Grzesq napisał/a: | dab napisał/a: | karol_alasz napisał/a: | filtry kabinowe ori są węglowe... |
Dokładnie tak, ja też ori miałem papierowy. |
Dziwne...Czyżby mój Outek był pierwotnie puszczony na inne rynki europejskie i trafił do nas? Sam sprawdzałem organoleptycznie (przy czym akuratnie ten i na podmianę były jakby w białym kolorze i wewnątrz -pomiędzy warstwami-miały węgielek,a nie jak się to ma z niektórymio iż od razu są czarne -napylane jakby)... |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 07-12-2010, 14:38
|
|
|
karol_alasz napisał/a: |
Dziwne...Czyżby mój Outek był pierwotnie puszczony na inne rynki europejskie i trafił do nas? Sam sprawdzałem organoleptycznie (przy czym akuratnie ten i na podmianę były jakby w białym kolorze i wewnątrz -pomiędzy warstwami-miały węgielek,a nie jak się to ma z niektórymio iż od razu są czarne -napylane jakby)... |
A może mechanikowi popiół z fajka wpadł do filtra jak ci go wymieniał? A tak seio to ja robie podobnie, czyli kupuje zwykły papierowy filtr BluePrint za 20zł, rozkruszam 2 tabletki węgla aktywnego i wsypuję między wachlarzyki filtra. I mam filtr z węglem aktywnym Nie widze powodu żeby płacić 6 razy tyle za to samo w ASO..... |
Dominik |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-12-2010, 14:54
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | A tak seio to ja robie podobnie, czyli kupuje zwykły papierowy filtr BluePrint za 20zł, rozkruszam 2 tabletki węgla aktywnego i wsypuję między wachlarzyki filtra. I mam filtr z węglem |
i nie zapomnij jeszcze tam rozetrzec w dloniach kilku lisci miety badz melisy...w zaleznosci od potrzeb i upodobania
Z tym weglem to podchodzisz hardcorowo :-> juz lepiej kupic weglowy odpowiednik za 40zl..takie roztarcie 2 tabletek bardzie jdziala na wyobraznie niz przynosi jakies efekty w praktyce pomijam juz sam fakt, ze ja nie widze i nie czuje zadnej roznicy jezdzac na filtrze weglawym badz tylko papierowym..no ale moze mieszkam w czystych rejonach...ci z np Walbrzycha lub gliwic pewnie zakladaja 2x weglowy
|
dab
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-12-2010, 14:58
|
|
|
dab napisał/a: | i nie zapomnij jeszcze tam rozetrzec w dloniach kilku lisci miety badz melisy...w zaleznosci od potrzeb i upodobania
Z tym weglem to podchodzisz hardcorowo :-> juz lepiej kupic weglowy odpowiednik za 40zl..takie roztarcie 2 tabletek bardzie jdziala na wyobraznie niz przynosi jakies efekty w praktyce pomijam juz sam fakt, ze ja nie widze i nie czuje zadnej roznicy jezdzac na filtrze weglawym badz tylko papierowym..no ale moze mieszkam w czystych rejonach...ci z np Walbrzycha lub gliwic pewnie zakladaja 2x weglowy
|
Pewni że można kupic i taki za 40zl. Ja wybralem wariant zakupu 10 filtrow papierowych i robie jak pisalem. A z ta mętą to swoja droga niezły pomysł.... takie Moijito bezalkoholowe, hehehehehe, zamiast badziewnych i żrących zapachów w nawiewie. |
Dominik |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:26
|
|
|
dab napisał/a: | juz lepiej kupic weglowy odpowiednik za 40zl |
Uuuups...Węglowego za 4 dychy nie znalazłem-w Iparts-ie mieli za 80 zł... Za to pasował bez jakiegoś przycinania i nawet instrukcja montażu z obrazkami była w komplecie ! |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-12-2010, 07:43
|
|
|
Sa w tej cenie np. na alegro |
dab
 |
|
|
|
 |
mk
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.2 Int+
|
Wysłany: 22-04-2011, 16:57
|
|
|
Witam,
Przegląd po 40 tys km/2 latach (w moim przypadku 2 lata, bo przebieg niewielki) - Motor Centrum Gdańsk:
Przedwczoraj: umawiając się zapytałem o szacowany koszt przeglądu (Outlander 2,2) - odpowiedź miłego pana - około 1300 PLN
Dzisiaj: rachunek za przegląd - 1740 PLN (robocizna 750 PLN, części /olej i filtry - bez klocków/ - 990 PLN), a więc 33% więcej niż szacowano 2 dni wcześniej.
Czy komus udało się zapłacić więcej ?
pozdrawiam
mk |
|
|
|
 |
zibi21
Nowy Forumowicz
Auto: outlander
|
Wysłany: 22-04-2011, 18:30
|
|
|
Witam.
Cena przeglądu wygląda na "promocję " świąteczną.
Można tylko współczuć .Ja zapłaciłem z własnym olejem 850 zł,wprawdzie za silnik 2.0. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-04-2011, 20:00
|
|
|
zibi21 napisał/a: | Witam.
Cena przeglądu wygląda na "promocję " świąteczną.
Można tylko współczuć .Ja zapłaciłem z własnym olejem 850 zł,wprawdzie za silnik 2.0. | W 2.2 przy 40-tce należy wymienić tez filtr paliwa (prawie 400zl za sam filtr), płyn hamulcowy i coś tam jeszcze a to podnosi cene przeglądu. Uwazam jednak że przeplaciłeś strasznie. Ja za ten sam przegląd w Warszawie razem z klockami na przód, ale z własnym olejem, zapłaciłem 1300zł. |
Dominik |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 22-04-2011, 23:08
|
|
|
Ja to chyba będę prosił mitsu00 zeby mnie na przegląd zabrał do "socjalistycznego" kraju:-) |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
|