Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bład 23 przerwa na biegu jałowym
Autor Wiadomość
radekbialy 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 3.2DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-05-2011, 22:28   Bład 23 przerwa na biegu jałowym

Witam wszystkich gdyż jest to mój pierwszy wpis. Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi wiec załozyłem nowy temat.
Jak w temacie komputer pokazuje mi bład silnika nr 23 Przerwa biegu jałowego. Objawy mam takie ze jak samochód stoi na biegu jałowym to po jakim czasie zapala sie kontrolka silnika. Silnik co jakis czas jakby troche sobie zakulał ale nie jest to mocno odczuwalne. Czasami kopci troszke na postoju taki biały dymek prawie niewidoczny bardziej moze wyczuwalny zapach jak z jakiegos Stara. Zadnych zmian w jezdzie nie ma, odpala bez problemu, oleju nie bierze. Jak ktos miał podobny przypadek to prosze o pomoc gdzie mam zaczac szukac. Jak narazie wyczyściłem dolot powietrza nic nie zmieniło ale napewno nie zaszkodziło.Pozdrawiam

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 12-05-2011, 08:58   

zakulał?????? czyli podnosi obroty na krótką chwilę ?

radekbialy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-05-2011, 18:48   

czasami troszke podniesie na chwilke, ale czasami tez troche spadna tak jakby sie przydusił. nigdy nie zgasł.

Tonio80 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 long A/T
Wysłany: 12-05-2011, 18:51   

Miałem to samo.u mnie skończyła się pompa.

radekbialy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-05-2011, 19:21   

Nie pocieszająca wiadomość. Ale dzieki za odpowiedz.Jakie poniosłes koszty i gdzie robiłes

tompol34 
Forumowicz

Wysłany: 13-05-2011, 08:23   

kolego zanim zaczniesz wymieniać pompę przeczyść nastawnik dawki, zdjęcia masz w temacie" foty pompy GE "- przejrzyj ten materiał, prawdopodobnie masz opiłki w nastawniku i to powoduje to twoje problemy. Można to zrobić bez demontażu głowiczki, czyli na pompie
powodzenia

radekbialy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-05-2011, 18:36   

ok zaczne od czyszczenia nastawnika. napisze czy pomogło. Mam jeszcze jeden problem jak załacze naped na 4h to napęd sie załącza ale kontrolki od przednich kól mrugaja na zielono a powinny sie zapalic po chwili na stałe. Kiedys mi cos zazgrzytało przy przełączaniu. załozyłem nowy czujnik przedniego mostu bo stary przeciekał wiec i tak był do wymiany ale to nie pomogło.

tompol34 
Forumowicz

Wysłany: 17-02-2012, 18:57   

wymieniłeś pedał gazu? tu masz odpowiedź, bo to mnie też dopadło
"Stycznik biegu jałowego" na czujniku położenia pedału przyspieszenia. Jest to element stanowiący całość z tym czujnikiem (a właściwie 2-ch czujników), który odpowiada za informowanie komputera, że pedał przyspieszenia jest właśnie w położeniu "neutralnym", czyli na biegu jałowym. Informacja dla komputera, to nic innego jak impuls elektryczny o odpowiedniej wartości napięciowej, którą następnie sterownik porównuje z matrycą pamięci, czy ona się zgadza z wartością nominalną, założoną. Jeżeli w jakiś sposób sygnał elektryczny jest zakłócony - tu prawdopodobnie uszkodzony jest ten właśnie styk biegu jałowego - to sterownik odpowiednio "przenosi" wiernie w/w zakłócenie na obroty silnika, a konkretnie steruje wtryskiem paliwa w sposób zakłócony. Stąd mogą być chwilowe i to tylko w obszarze biegu jałowego "falowania" obrotów, a nawet gaśnięcie silnika.

mikello 
Mitsumaniak

Auto: 3.2 DID A/T 2008,
Wysłany: 17-02-2012, 23:24   

Tompol34 faktycznie zauważyłem że gdy stoję to czasem silnik minimalnie zwiększy obroty i powraca, tak jakbym miał włączoną klimę. Nie dzieje się to za każdym razem i z dosyć dużym interwałem.
A nie da się naprawić takiego przełącznika? Jest to nierozbieralne? Czy może ze względów bezpieczeństwa...?

Odpowiedz do tematu