|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
problem z pamięcią ram |
Autor |
Wiadomość |
edi567
Forumowicz
Auto: 1:24
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-05-2011, 12:55 problem z pamięcią ram
|
|
|
Witajcie,
Kilka dni temu kupiłem te właśnie pamięci http://www.proline.pl/?p=KINGSTON+2GB+D2800+K
Odłączyłem kompa z gniazdka, wyjąłem starą kość 512 Kingstona. Podłączyłem nowe, w gniazdach o tych samych kolorach, tak jak każe dual. Włączyłem kompa, w biosie dałem ustawienia fabryczne, zapisałem. Komp się uruchomił, ale po chwili, zawiecha, błąd, niebieski ekran. Zmieniałem kolejność montowania, z żóltych, zmieniłem na czerwone gniazda, ale nic, dalej to samo. Dopiero jak podłączyłem nowy dual, ze starą kością wszystko zaczęło śmigać jak należy. Tylko teraz nowe pamięci kręcą się 2x wolniej... Co mam zrobić, żeby nowe kości działały same, bez starej? Sprzęt: Windows XP SP3, Amd athlon 3600 x2, GF9600GSO. |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 08-05-2011, 13:11
|
|
|
Jaka płyta główna ?
Zresetuj BIOS, tzn. wyjmij baterię(można też zworkami, ale trzeba wiedzieć które) na jakąś minute. Jeśli to nie pomoże, to przeskanuj pamięci takim programikiem: memtest86 - http://www.memtest86.com/
Ściągasz sobie obraz płyty, nagrywasz to na płytę(oczywiście nie obraz tylko jego zawartość - np. programem Alcohol) i uruchamiasz kompa z tą płytą w napędzie. Tylko musisz mieć bootowanie ustawione na CD-ROM w BIOSie Wtedy uruchomi Ci się skanowanie pamięci i zobaczysz, czy to czasem kości nie są walnięte. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-05-2011, 18:40
|
|
|
edi567, jaka plyta i jaki dokladnie proc (Windsor czy Brisbane i w jakim steppingu) bo tam w procu jest kontroler...
trzeba sprawdzic jakie maksymalnie taktowanie obsluguje ten kontroler z procka na tej plyta na aktualnym BIOSie...
czy podkrecales procka? poprzez zmiane FSB?
bo przy OC mozliwe ze podkrecasz tez pamieci poprzez wybrany dzielnik...
przy ustawieniu samych pamieci wg SPD, moze i tak je podkrecac wg FSB i dzielnika w zaleznosci od plyty...
no i w ten sposob mozesz przekroczyc tego maksa...
poza tym czy na nizszym taktowaniu i mnoznikach, bez tej starej kosci, te nowe ruszaja?
bo jesli chodza Ci pamieci tylko razem z koscia stara na nizszych taktach/gorszych mnoznikach to tak czy siak pusc memtesta czy po skanowaniu calosci czy cos Ci wykryje... bo moze na starych system dziala mimo bledow na nowych... jak wykryje bledy memtest to do sklepu z reklamacja... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
Pieraś
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lip 2010 Posty: 1203 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 08-05-2011, 20:57
|
|
|
odpal tester pamieci, jak dla mnie sa lewe i nadaja sie do wymiany - zdarza sie, ze mozna kupic uszkodzone. |
_________________ Szybki Lopez. |
|
|
|
 |
bravo99
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6GLX 1998r 5d
|
Wysłany: 10-05-2011, 03:54
|
|
|
1) małe pytanie, czy sprawdzałeś na stronie producenta Twojej płyty głównej - czy ten model pamięci jest w pełni obsługiwany?
2) zapewne rodzaj procesora to ADO3600IAA5DD z mnożnikiem x9,5
- b.prawdopodobne jest że automatyczny dzielnik RAM/CPU zawyża/zaniża wartość standardową 800Mhz na szynie pamięci RAM i komputer jest niestabilny (blue screen itd.)
- rozwiązaniem jest ręczne wymuszenie odpowiednich ustawień, tzn. ustawienie 800Mhz dla pamięci RAM
- opcjonalnie można podkręcić mnożnik procesora (o ile procesor jest odblokowany), co automatycznie podniesie dzielnik RAM/CPU |
|
|
|
 |
edi567
Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2011, 11:39
|
|
|
volve, reset biosa nie pomógł. Testu jeszcze nie robiłem.
Płyta główna: Gigabyte M61P-S3
Procesor: Brisbane, Stepping=1
gzesiolek, no właśnie podkręcałem procka przez program NVIDIA nTune, ale wydaje mi się, że powrót do bazowego profilu, wszystko ustawi na fabryczne. Te wartości FSB, SPD chyba też zmieniały wartości.
bravo99, tak sprawdzałem i są w pełni obsługiwane. Po włożeniu tylko nowych pamięci, w programach diagnostycznych wszystkie wartości mają fabryczne, żadnych zmian, tylko po minutach jest blue screen.
Sprawdziłem na stronie producenta płyty głównej, są dostępne aktualizacje BIOSU, będą one miały jakieś znaczenie?? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 10-05-2011, 11:50
|
|
|
edi567 napisał/a: |
Sprawdziłem na stronie producenta płyty głównej, są dostępne aktualizacje BIOSU, będą one miały jakieś znaczenie?? |
Może mieć
A tego memtesta odpaliłeś? Przetestuj po kolei jedną kość (z 10h), a potem drugą. Może się okazać że jedna z nich jest walnięta...
Wszystko by na to wskazywało. Jak wsadzisz starą kość to pewnie nefrologiczne elementy systemu są w niej trzymane, a mniej ważne w nowej i tam błąd nie powoduje niebieskiego ekranu. Albo stara kość zwalnia na tyle nowe kości że już nie sypią błędami... |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-05-2011, 12:43
|
|
|
czy na nowych kosciach bez wkladania starej probowales zejsc z taktowaniami/mnoznikami? i czy wtedy tez jest BS?
to wyjasni czy sa walniete, czy na standardowych ustawieniach nie chca isc na tym procu/plycie/Biosie (albo sa nieco mniej walniete) |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 13-05-2011, 08:03
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki...sc&start=15#top
Przeczytaj sobie mój post o sprawdzeniu poprawności działania kontrolera w procesorze. W wypadku problemów z RAM w procesorach AMD winny jest kontroler i pozostaje tylko wymiana całego procesora. |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
edi567
Forumowicz
|
Wysłany: 13-05-2011, 15:02
|
|
|
Sukces! poprzednio jak aktualizowałem biosa, nie wybrałem tego najnowszego, pisało przy nim beta, ale w sumie skoro sam gigabyte go poleca, to go zainstalowałem i wszystko działa jak należy Dziękuję wszystkim za zainteresowanie Teraz tylko pytanie, co będzie bardziej wydajne 2.5GB 533MHz czy 2GB 800MHz. Wydaje mi się, że druga opcja, prawda?? |
|
|
|
 |
|
|