Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CZYSZCZENIE I ODGRZYBIANIE KLIMATYZACJI
Autor Wiadomość
LUCA53 
Nowy Forumowicz

Auto: MITSUBISHI COLT 1.3 GL
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-09-2010, 17:33   CZYSZCZENIE I ODGRZYBIANIE KLIMATYZACJI

Witam! Chciałbym prosić o pomoc i radę. Kupiłem niedawno colta i chciałem w nim odgrzybić klimatyzację. Kupiłem preparat do czyszczenia klimatyzacji oraz filtr antypyłkowy. Według instrukcji na preparacie trzeba wyłączyć klimę, nastawić nagrzewnicę na zimny nawiem powietrza, wyjąć filtr antypyłkowy, do którego się dostałem i wyjąłem, nastawić nawiew na centralny deski rozdzielczej, ustawić tryb pracy wentylatora na recyrkulację wewnętrzną, uruchomić dmuchawę na max obrotach, umieścić wylot rurki dozujacej z preparatem czyszczacym bezpośrednio w środku głównego kanału dolotowego klimatyzacji i rozpocząć rozpylanie. Do wszystkich tych pkt się dostosowałem oprócz ostatniego, bo nie mogę znaleźć tego kanału. Znajomy mechanik kazał, aby wyciągnąć filtr i rozpylać preparat w jego miejscu. Niestety gdy wyjąłem filtr i nastawiłem nawiew według zaleceń, powietrze było wydmuchiwane do środka samochodu i nie było możliwości rozpylenia preparatu do obiegu. Jeśli wiecie jak zlokalizować ten kanał to proszę o jakieś info, a najlepiej zdjęcie w którym miejscu on się znajduje. Mój colt to wersja V wyprodukowany w 1999r., silnik 1,3 GL. Z góry dzięki za pomoc!

Kamilofone 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI
Wysłany: 27-09-2010, 10:29   

Robiłem podobne czyszczenie czy bardziej odświeżanie klimatyzacji w swojej Carismie.
Widocznie miałem podobny środek gdyż instrukcja brzmiała podobnie jak u Ciebie. Natomiast co do ostatniego punktu programu, proponuję włożyć końcówkę wężyka od środka do nawiewów które są zlokalizowane przy tunelu środkowym przy nogach kierowcy i pasażera.
W moim przypadku jak ustawię nawiew wewnętrzny tymi kratkami pobiera powietrze z auta.
Na koniec polecam jeszcze zdezynfekować okolicę filtra kabinowego gdzie zbiera się sporo grzybów oraz innych pieronów właśnie z siedliska jakim jest zużyty filtr :wink:

szuwar 
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-05-2011, 21:33   

Koledzy czy taki sposób jest skuteczny ?
Zdaję sobie sprawę , że naocznie trudno ocenić efekt dezynfekcji :) ale jak oceniacie wg swoich doświadczeń ?
u mnie wszystko cyka, ale po zimie warto przed latem co nieco odświeżyć, więc jestem ciekaw czy warto zakupić taki spray ?

tom17 
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Wysłany: 06-05-2011, 10:04   Re: CZYSZCZENIE I ODGRZYBIANIE KLIMATYZACJI

LUCA53 napisał/a:
Jeśli wiecie jak zlokalizować ten kanał to proszę o jakieś info, a najlepiej zdjęcie w którym miejscu on się znajduje. Mój colt to wersja V wyprodukowany w 1999r., silnik 1,3 GL. Z góry dzięki za pomoc!

szuwar napisał/a:
Koledzy czy taki sposób jest skuteczny ?
Zdaję sobie sprawę , że naocznie trudno ocenić efekt dezynfekcji ale jak oceniacie wg swoich doświadczeń ?
u mnie wszystko cyka, ale po zimie warto przed latem co nieco odświeżyć, więc jestem ciekaw czy warto zakupić taki spray ?

jak wyjmiesz filtr, w szczelinie z lewej strony masz parownik i na niego trzeba skierować strumień preparatu.

jakiego środka używasz? ja zawsze używam pianek (np. wurth, motip, crc, itp.) które natryskuję bezpośrednio na parownik (a nie w kanał mieszalnika) odczekuję kilka minut i załaczam klimatyzację. wtedy wiem że odgrzybianie jest na pewno skuteczne.

szuwar 
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-05-2011, 10:58   

myślałem o czymś takim:

http://allegro.pl/carplan...1568990133.html

ale jak masz sprawdzony patent napisz nazwę środka, będę wdzięczny.

tom17 
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Wysłany: 06-05-2011, 11:54   

taki spray to raczej do odświeżenia kabiny niż odgrzybienia parownika. używałem i mogę polecić: http://allegro.pl/odgrzyb...1588054192.html , http://allegro.pl/motip-p...1578416110.html , http://allegro.pl/wurth-p...1577875145.html , http://allegro.pl/profesi...1596800095.html .

Tovija 
Forumowicz

Auto: Meggy
Wysłany: 06-05-2011, 14:47   

A ja ja zawsze robię odgrzybianie metodą ozonową. Pół godziny czekania potem wsiad do auta, zmiana filtra kabinowego i fru - gotowe.

userek 
Nowy Forumowicz

Auto: colt '99 1.3 GLX
Wysłany: 24-05-2011, 15:37   

ja polecam ostatni preparat z tych które podał tom17..
ozonowanie zabija ewentualna grzybnie a pianka może ją jeszcze zmyć..

Odpowiedz do tematu