|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jakie paliwo do DiD-a??? |
Autor |
Wiadomość |
koniusek
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 62 Skąd: Zabierzów
|
Wysłany: 13-05-2011, 17:39 Jakie paliwo do DiD-a???
|
|
|
Wlasnie odebralem po kilku klopotach moje Pajero z wymieniona pompa wtryskowa. Wszystko dziala Super ale mechanicy ktorzy zakladali ta pompe powiedzieli zeby nie tankowac wzbogacanych paliw - wczesniej jezdzilem na BP ULTIMATE - fakt szlak trafil stara pompe ale czy paliwo moglo byc przyczyna??? Podobno mam tankowac zwyklego diesla ale oczywiscie na dobrych stacjach. Moze ktos cos slyszal na ten temat co najlepiej i na jakiej stacji tankowac??? Narazie dostal pod korek BP Diesel zwykly a nie Ultimate - mam nadzieje ze bedzie mi słuzył |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 13-05-2011, 18:16
|
|
|
koniusek napisał/a: | ale mechanicy ktorzy zakladali ta pompe powiedzieli zeby nie tankowac wzbogacanych paliw | i mają rację. Paliwo wzbogacane z czasem traci swoje właściwości i staje się tak jak z otwartym winem, a że niezbyt często ludzie tankują te wzbogacone to i zalega w zbiornikach długo i jest przeterminowane.Zapewne są stacje które mają dobre wzbogacone paliwo ale może to wynikać z ilości sprzedawanego paliwa. Jesli masz znajomą stację zapytaj kiedy ostatnio tankowali do zbiorników-->> zdziwisz się jaką dostaniesz odpowiedź. koniusek napisał/a: | ale oczywiście na dobrych stacjach. | i tu jest następny kłopot-->> które to są te dobre stacje ?? Do niedawna tankowałem na BP samochód był mulasty,pomyślałem że staruszek to i tak już ten typ ma ale..... zatankowałem na nowo otwartej "ORLEN" i jak by jakiegoś dopalacza się napił-->> żwawszy,mniej pali,mniej kopci itd itp. Czyli na własnej skórze trzeba się przekonać która to dobra stacja.
http://mudmania4x4.com.pl/ |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
KrzysG
Forumowicz
Auto: PajeroIII3.2D 3d man. lift
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Lut 2011 Posty: 154 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 14-05-2011, 17:59
|
|
|
BP i Shell zwykle paliwo kupuja od Lotosu, moze jeszcze cos dodadza do wzbogacenia albo i nie, nie znam szczegolow. Niektore BP sa prowadzone pod logo BP, ale wlasciciel jest prywatny wiec moze mieszac paliwo. Sprzedaz paliw to duza kasa wiec i pokusa jest. Znajomi mieli kilka wpadek na BP wiec staram sie je omijac. Najczesciej kupuje na Shell, Lotos lub Orlen, ale prowadzonych przez te firmy (widac na fakturze do kogo nalezy stacja) bo w takiej sytuacji kombinacje sa utrudnione z komputerowym systemem sprzedazy. Od czasu do czasu wlewam tez dodatek do diesla Shella i jak na razie odpukac bez problemow. |
|
|
|
 |
RafalB
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DID long
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 34 Skąd: Limanowa
|
Wysłany: 15-05-2011, 20:48
|
|
|
Ja odkąd mam pajero zawsze tankuje na Orlenie. Niedawno wymieniałem filtr paliwa po przejechaniu ok 6tyś km i praktycznie był czysty, więc chyba tam mają w miarę dobre paliwo. Wiem na pewno, że to nowa stacja z nowymi zbiornikami a nie tak jak w większości przypadków zbiorniki jeszcze po CPN-ach. |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 25-05-2011, 17:06
|
|
|
Witam !
Przyznam, że jestem trochę zaskoczony opinią o paliwach wzbogaconych. Jeździłem od ponad roku na ON VERWA ORLENU. Pajero 3.2 DiD krótki, dostał skrzydeł Odczuwalna moc bardzo wzrosła, palił na dotyk / choć nigdy nie było z tym kłopotu/ zużycie paliwa nie przekraczało 10 l w cyklu mieszanym asfalt- las. I teraz dowiaduję się, że szkodziłem swojemu Miśkowi Wlałem zwykły ON i jeżdżę, jednak bez zachwytu.
Czy w/w wypowiedzi Kolegów są na podstawie jakiś konkretnych badań ?
Wczoraj koledze w Taracanie siadły wtryski. Od nowości jeździł na zwykłym ON BP. Przebieg niecałe 200 tys. Czy może po prostu szukamy różnych tłumaczeń dla naszych Miśków a one są już troszkę zajechane ?
Pozdrawiam
Ps. Mój ma 80 kkm, może jeszcze troszkę pożyje |
|
 |
|
|