|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Co to jest i co to daje ??? |
Autor |
Wiadomość |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 14-11-2006, 20:24 Co to jest i co to daje ???
|
|
|
Po przekręceniu kluczyka w pozycję "zapłon" (po dłuższym postoju autka), ale bez uruchamiania rozrusznika pojawia się na 1-2 sekundy dźwięk (jakby bzyczenie). Całe życie jeździłem dieslami, ale pamiętam że w wielu benzynowych ten dźwięk się pojawiał. Co on oznacza i co go emituje? Kiedyś wiedziałem, ale zapomniałem .
Moje pytanie wynika z tego że dźwięk ten zmienił się w coś jakby skrzypienie, a i misiek gorzej odpala (nie wiem czy to jest ze sobą powiązane).
Pomóżcie jak możecie. |
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 14-11-2006, 20:29
|
|
|
slyszysz pewnie pompe paliwa, ktora zalicza padake
gaz jest?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-11-2006, 20:32
|
|
|
cns80 napisał/a: | Po przekręceniu kluczyka w pozycję "zapłon" (po dłuższym postoju autka), ale bez uruchamiania rozrusznika pojawia się na 1-2 sekundy dźwięk (jakby bzyczenie). |
Matejko napisał/a: | slyszysz pewnie pompe paliwa |
cns80 napisał/a: | Moje pytanie wynika z tego że dźwięk ten zmienił się w coś jakby skrzypienie, a i misiek gorzej odpala |
Matejko napisał/a: | ktora zalicza padake |
cns80 napisał/a: | a i misiek gorzej odpala (nie wiem czy to jest ze sobą powiązane). | Jest - pompa nie podaje paliwa wystarczająco wydajnie.
Zmienić pompę. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-11-2006, 20:34
|
|
|
cns80 napisał/a: | dźwięk (jakby bzyczenie). |
Dzwięk silniczka krokowego
i jaknajbardziej ma wpływ na zapłon samochodu przy uszkodzonym silniczku nie ma ssania i gorzej odpala. Najprawdopodobniej zatarło się łożysko silniczka stąd skrzypienie. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 14-11-2006, 20:39
|
|
|
Nie. Jeszcze gazu nie ma . Ale Colcik często przerywa przy przyspieszaniu . Własnie tak jakby nie dostawał paliwa lub iskry. I dużo pali . Ale wiele osób mówiło (pisało) że to nie pompa, więc już sam nie wiem. Kable, świece, kopułka, palec, wszystkie filtry = wymienione. Muszę się odezwać do Bartka w sprawie reanimacji ECU, a potem to już nie będę miał pomysłów .
Mam nadzieję że to nie wtryski, ani moduł zapłonu, bo to by była impreza na którą obecnie mnie nie stać .
Jeszcze jedno:
Czy czujnik temperatury ma na to wpływ, bo wymieniałem termostat, ale silnik w dalszym ciągu się nie dogrzewa ? Wskazówka zatrzymuje się minimalnie poniżej środka, a zeszłej zimy przy największych mrozach mając do pracy 28 km autko nagrzewało się dopiero po jakiś 20-25 km.
Już tak mnie szlag trafia z tym przerywaniem że mam ochotę podpalić tą elektronikę .
adaho_krak napisał/a: | cns80 napisał/a: | dźwięk (jakby bzyczenie). |
Dzwięk silniczka krokowego
i jaknajbardziej ma wpływ na zapłon samochodu przy uszkodzonym silniczku nie ma ssania i gorzej odpala. Najprawdopodobniej zatarło się łożysko silniczka stąd skrzypienie. |
To się jakoś reanimuje ? Obroty przez pierwszą chwilę po rozruchu mam około 1,5 tyś, ale nie gaśnie mi przy odpuszczeniu gazu w czasie jazdy. |
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 14-11-2006, 20:58
|
|
|
najprosciej podnies z tylu siedzisko ktos niech przekreca kluczyk a ty nasluchuj przy pompie czy slychac to co slyszysz |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14-11-2006, 23:05
|
|
|
cns80 napisał/a: | Ale Colcik często przerywa przy przyspieszaniu . Własnie tak jakby nie dostawał paliwa lub iskry. I dużo pali . Ale wiele osób mówiło (pisało) że to nie pompa, więc już sam nie wiem. Kable, świece, kopułka, palec, wszystkie filtry = wymienione |
Lambda? Padła a silnik leje tak paliwem że czasem go nie przepali silnik?
Zapłon ustawiony? |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-11-2006, 23:59
|
|
|
cns80 napisał/a: | przez pierwszą chwilę po rozruchu mam około 1,5 tyś, |
Jeśli tak masz to raczej nie silniczek wszystko wskazuje na pompę paliwa przy przekręceniu kluczyka pompa się załąca żeby podać dawkę rozruchową paliwa i jeśli jest padnięta lub pomału pada to skrzypi jakby siniczek był uwalony to by gasł na zimnym silniku |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 15-11-2006, 07:51
|
|
|
Lambda sprawna (sprawdzone) w weekend zajmę się tą pompą bo ta *cenzura* sprawia też inne kłopoty → http://www.mitsubishi-gra...p?p=88505#88505
A propos: W komorze silnika na wierzchu silnika są przykręcone dwa kable (chyba masa) do listewki napinającej linkę gazu. Ktoś wie co to, bo jak mi się urwały to wogóle nie miałem tego dźwięku, ale może to zbieg okoliczności. Fotki wrzucę wieczorem.
[ Dodano: 15-11-2006, 07:53 ]
josie napisał/a: |
Zapłon ustawiony? |
Niby tak, ale jeszcze to powtórzę, bo nie mam zaufania do tego mechanika.
[ Dodano: 19-11-2006, 15:28 ]
ZŁA WIADOMOŚĆ:
To chtba silnik krokowy, bo dźwięk dochodzi ze spodu przepustnicy.
Pytanie:
Czy to się jakoś naprawia, czy trzeba wymieniać ? |
|
 |
|
|