Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Rośnie temperatura silnika.
Autor Wiadomość
Docent 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-05-2011, 14:10   [3.2 DID] Rośnie temperatura silnika.

W czasie jazdy z przyczepą kempingową po trasie po pewnym czasie szczególnie na podjazdach zaczyna wzrastać niebezpiecznie temperatura na wskaźniku. Po zatrzymaniu na skrzyżowaniu czy wjechaniu w miasto temperatura wraca do normy. Przyczepa toczy się lekko i waży niecałe 1,5 tony. Wentylator elektryczny się włącza. Pół roku temu wymieniałem sprzęgło wiskozowe bo wzrosła temperatura podczas jazdy solo i w serwisie stwierdzono , że to może być przyczyną. Nie wiem czy wiązać te fakty, czy faktycznie wzrasta temperatura, bo na pewno nie są to objawy normalne.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 05-05-2011, 14:30   Re: Rośnie temperatura silnika.

Docent napisał/a:
W czasie jazdy z przyczepą kempingową po trasie po pewnym czasie szczególnie na podjazdach zaczyna wzrastać niebezpiecznie temperatura na wskaźniku. Po zatrzymaniu na skrzyżowaniu czy wjechaniu w miasto temperatura wraca do normy. Przyczepa toczy się lekko i waży niecałe 1,5 tony. Wentylator elektryczny się włącza. Pół roku temu wymieniałem sprzęgło wiskozowe bo wzrosła temperatura podczas jazdy solo i w serwisie stwierdzono , że to może być przyczyną. Nie wiem czy wiązać te fakty, czy faktycznie wzrasta temperatura, bo na pewno nie są to objawy normalne.

Trzeba sprawdzić układ chłodzenia, prawdopodobnie mała wydajność chłodnicy.

Docent 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-05-2011, 07:57   

Kolego masz na myśli, iż może być przybita chłdnica?

pawel80 
Forumowicz

Auto: L200 '11 178hp
Wysłany: 06-05-2011, 09:08   

wydaje mi sie to normalne, silnik pracuje z wiekszym obciazeniem wiec wiecej paliwa spala, co z koleji powoduje wzrost temp. na trasie obciazenie jest w miare ciagłe do tego dochodzi zwiekszoba predkosc oraz zwiekszone opory powietrza

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 06-05-2011, 09:59   

Docent napisał/a:
Kolego masz na myśli, iż może być przybita chłdnica?

Mam na myśli, ze często spotykamy zasyfiona chłodnicę. Często jak stoi długo bez wody to później ma obniżona sprawność.
Warto na początek, sprawdzić czy z wierzchu nie jest zabrudzona a w środku warto przepłukać.

Docent 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2011, 07:50   

Koledzy mam nadal pytanie dotyczące temperatury silnika. Jeżeli silnik ma temperaturę nominalną i gasicie go, to wentylator zatrzymuje się od razu, bo u mnie jeszcze przez jakieś 5-8 sekund się kręci i nie wiem czy przypadkiem z powodu sprzęgła wiskozowego się grzeje. Chociaż w zeszłym roku latem sprzęgło było wymieniane.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 11-05-2011, 11:50   

Docent napisał/a:
Koledzy mam nadal pytanie dotyczące temperatury silnika. Jeżeli silnik ma temperaturę nominalną i gasicie go, to wentylator zatrzymuje się od razu, bo u mnie jeszcze przez jakieś 5-8 sekund się kręci i nie wiem czy przypadkiem z powodu sprzęgła wiskozowego się grzeje. Chociaż w zeszłym roku latem sprzęgło było wymieniane.

zrób test. przejedz rozgrzej silnik, i jak się nagrzeje to stań i jeden wyłącza silnik, drugi patrzy czy wisko staje. Jeśli zrobi więcej niż półobrotu, to po trzech min należy zapalić silnik i zgasić jeśli dalej będzie kręciło się wisko więcej niż pół obrotu to walnięte jest wisko, jeśli będzie się kręciło to walnięta jest chłodnica. A czasem i jedno i drugie.

Docent 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-06-2011, 12:31   

Wymieniłem wisko, ale objawy nie ustąpił. Mam pytanie czy są różnego typu wiska do tego samego elementu tak jak w przypadku termostatu i jaki faktycznie lepiej załóżć z tem. 76,5 C czy 82 C.

leszek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8
Wysłany: 13-06-2011, 12:46   

Masz kolego zasyfioną chłodnicę między lamelkami na zewnątrz
pierwsza chłodnica od klimy ma większą przepustowość powietrza ale druga od cieczy ma mniejszą i dlatego wyłapuje wszystkie syfy
Weź wyciąg chłodnicę i ją umyj najlepiej kercherem tylko uważaj żebyś nie pozaginał lamelek.

Odpowiedz do tematu