Ile może wypić oleju? |
Autor |
Wiadomość |
jmpdesign
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID 2010
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-06-2011, 14:04 Ile może wypić oleju?
|
|
|
Witajcie,
Właśnie oddałem Miśka do serwisu, bo światła mu się same zaświecają kiedy chcą (już go raz serwisowali wymieniając jakiś tajemniczy sterownik, co nic nie dało) a ponadto coś się tłucze w zawieszeniu.
Ma pół roku i przejechane ok. 12000 km.
Jako, że jeździłem zawsze wcześniej "benzyną" (Fiatem), która oleju specjalnie nie piła to nie pomyślałem, żeby tak czasem jednak sprawdzić bagnetem czy jest jeszcze olej w silniku .
Sprawdzili za to w ASO i sucho na bagnecie, co ponoć oznacza, że min. 2 litry oleju brakuje.
Pytanie czy to normalne przy takim przebiegu, ile Misiek 2.0 pije tego oleju w jakimś konkretnym przebiegu z Waszych doświadczeń? Ile tego oleju wchodzi na zalanie całości? Jaki olej jest standardowo (jakiś Castrol mi mają wlać)? |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 17-06-2011, 14:55
|
|
|
mój 2,2 MIVEC nic na razie nie ciągnie ale u ojca na 2.0 po 30 tys miał suchutko jak na saharze z tym silniczkiem musisz pilnować oleju podobnie ma rav4 z silnikiem 2.2 u brata też pije ile wleje
[ Dodano: 17-06-2011, 14:58 ]
Co do oleju to sprawdź jakie parametry zaleca Ci producent te oznaczenia w stylu 0w40 itp. i lej co chcesz no może nie jakiegoś lotos bo to już naprawdę olej niczego nie warty. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 17-06-2011, 15:02
|
|
|
2,0 potrzebuje ok 1l na 10.000km -średnio , bo wszystko zależy od stylu jazdy .Ja prawie nie dolewam bo jeżdzę dość wolno ,chyba ze jadę na autostradzie to powyżej 130 km/godz trzeba sprawdzać olej.na ostatnim przeglądzie wlali mi równo 4 litry i jest pełny stan na razie nic nie dolewam .w książce napisali że miesci 4,7 ale to chyba jak zalewają na sucho motor |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 17-06-2011, 15:13
|
|
|
Cytat: |
mój 2,2 MIVEC nic na razie nie ciągnie ale u ojca na 2.0 po 30 tys miał suchutko jak na saharze z tym silniczkiem musisz pilnować oleju podobnie ma rav4 z silnikiem 2.2 u brata też pije ile wleje | i napewno pic nie bedzie. W moim przez ponad 3,5 roku uzytkowania, nie dolalem ani kropli. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 17-06-2011, 21:27
|
|
|
Silnik VW 2.0 jest tak skonstruowany, że może brać olej. Ogólnie to jest taki złoty środek pomiędzy trwałością a eksploatacją. Należy sobie zdawać sprawę, że nie wszyscy maja ochotę odpowiednio dbać samochód i czekać aż silnik się odpowiednio np. nagrzeje, producent po prostu zakłada najgorsze warunki eksploatacji. Największe zużycie oleju zachodzi, gdy olej jest zimny (gruby film olejowy) + wysokie obroty (wysoka temperatura) w wyniku czego spala się olej.
Pozostaje jeszcze kwestia tolerancji w jakiej wykonany jest silnik. W końcu mamy 4 cylindry i sprężarkę. Wystarczy ze jeden element ma większe luzy to lejemy 2 litr na 10kkm, a jak mamy pecha to lejemy 1l na 1000km.
Jeśli chodzi o mój silnik to mieszczę się w 5l czyli, resztka z banki po wymianie starcza mi na dolewki do następnego przeglądu i to pomimo że miałem np. przejazdy przez Niemcy do Szczecina, w obie strony prawie ile fabryka dała( tempo mat na 185 wg. GPS). |
Ostatnio zmieniony przez sylb 17-06-2011, 23:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Beduin
Forumowicz
Auto: Outlander Intense 2.2D MiVEC
|
Wysłany: 17-06-2011, 22:35
|
|
|
sylb napisał/a: | Silnik VW 2.0 jest tak skonstruowany, że może brać olej. Ogólnie to jest taki złoty środek pomiędzy trwałością a eksploatacją. Należy sobie zdawać sprawę, że nie wszyscy maja ochotę odpowiednio dbać samochód i czekać aż silnik się odpowiednio np. nagrzeje, producent po prostu zakłada najgorsze warunki eksploatacji. Największe zużycie oleju zachodzi, gdy olej jest zimny (gruby film olejowy) + wysokie obroty (wysoka temperatura) w wyniku czego spala się olej.
Pozostaje jeszcze kwestia tolerancji w jakiej wykonany jest silnik. W końcu mamy 4 cylindry i sprężarkę. Wystarczy ze jeden element ma większe luzy to lejemy 2 litr na 10kkm, a jak mamy pecha to lejemy 1l na 1000km.
Jeśli chodzi o mój silnik to mieszczę się w 5l czy daję resztka z banki po wymianie starcza mi na dolewki do następnego przeglądu i to pomimo że miałem np. przejazdy przez Niemcy do Szczecina, w obie strony prawie ile fabryka dała( tempo mat na 185 wg. GPS). |
To prawda. Dodatkowo w silnikach VW olejem z silnika smarowana jest turbina a producent określa ubytek na poziomie 1l/10kkm jako w pełni akceptowalny. |
_________________ Szerokiej drogi. |
|
|
|
 |
jmpdesign
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID 2010
|
Wysłany: 17-06-2011, 22:55
|
|
|
sylb napisał/a: | [...]Jeśli chodzi o mój silnik to mieszczę się w 5l czy daję resztka z banki po wymianie starcza mi na dolewki do następnego przeglądu[...] |
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mój wypił dwa litry oleju na 12 000 km. Apetyt to on ma, muszę go częściej dopajać.
Tym bardziej, że na pewno taniej wyjdzie jak ten olej kupię w Selgrosie niż w ASO.
Z innych wrażeń - wymieniony drążek stabilizatora, więc się już zawiecha nie tłucze.
Światła dalej nie działają jak należy - czekamy na części. |
|
|
|
 |
Gunner
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2007 Posty: 315 Skąd: 3city
|
Wysłany: 18-06-2011, 02:13
|
|
|
jmpdesign napisał/a: | Pytanie czy to normalne przy takim przebiegu, ile Misiek 2.0 pije tego oleju w jakimś konkretnym przebiegu z Waszych doświadczeń? Ile tego oleju wchodzi na zalanie całości? Jaki olej jest standardowo (jakiś Castrol mi mają wlać)? |
Radze popatrzec w szukajke,wszystko juz bylo walkowane
lexus napisał/a: | bo wszystko zależy od stylu jazdy |
I tu jest pies pogrzebany.
U mnie bral na poczatku,tak oklo 1l.
Teraz przy spokojnej jezdzie mam wrazenie ze nie pali oleju.Dopiero po szybszej jezdzie (utrzymywanie wysokich rpm) widac jakies ubytki.
I ogolnie nie ma roznicy jaka marka,diesel czy benzyna ,jesli sie potrzyma buta w podlodze przez jakis dluzszy czas ,to kazdy silnik spali troche oleju. |
_________________ TURBOKLEKOT 173BHP 350NM -1640KG
MAZDA MX-5 1.8NBFL GT 220 KM /240NM-1100KG 15L na bucie i 6 sec
黒トカゲ Bez dachu nad glowa
 |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 18-06-2011, 08:19
|
|
|
Beduin napisał/a: | Dodatkowo w silnikach VW olejem z silnika smarowana jest turbina a producent określa ubytek na poziomie 1l/10kkm jako w pełni akceptowalny. | wg producenta (VW) to ile dobrze pamiętam dopuszczalne jest nawet 0,6l/1kkm |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2011, 22:51
|
|
|
rezon napisał/a: | dopuszczalne jest nawet 0,6l/1kkm |
Nawet 1l/1kkm...
Przynajmniej w moim TSI. |
|
|
|
 |
adrian71
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Intense+
|
Wysłany: 20-06-2011, 00:20
|
|
|
mi ostatnio w ciągu niecałych 3 miesięcy (ok.17k km) wypił prawie cały olej... Nawet nie sprawdzałem poziomu oleju bo dopiero co miałem przegląd,a te kilometry jakoś szybko mi zleciały,a tu nagle niespodzianka, przegrzany silnik i kontrolka oleju, w serwisie powiedzieli że oleju praktycznie w ogóle już nie było. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 20-06-2011, 09:53
|
|
|
adrian71 napisał/a: | mi ostatnio w ciągu niecałych 3 miesięcy (ok.17k km) wypił prawie cały olej... Nawet nie sprawdzałem poziomu oleju bo dopiero co miałem przegląd,a te kilometry jakoś szybko mi zleciały | to dlatego, że Ci szybko zleciały to Ci wypił. Gdyby leciały nieco wolniej miałby mniejszy apetyt. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
|