Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
eclispe 1g nie chce odpalić
Autor Wiadomość
1111
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 19:18   eclispe 1g nie chce odpalić

Tak jak w temacie... eclipse nie chce odpalić, po check engine przekręcam kluczyk i cisza, rozrusznik ani drgnie, tylko "cyk" i nic więcej :cry: od zakupu auta(ok 3tyg.) odpalał w miarę normalnie (w miarę, bo np. przy dość "częstym" odpalaniu i gaszeniu potrafił mieć problem z zaskoczeniem, ale mimo wszystko jakoś dawał radę), problem się zaczął 2 dni temu: pierwsze odpalenie normalnie, wyjazd do sklepu, ale spod sklepu już miał kłopot, po przejechaniu ok 10km kolejny postój i tu już klops, rozrusznik tylko lekko zakręcił i koniec, ale odczekałem ok 5 minut i o dziwo zaskoczył, na drugi dzień wszystko się nasiliło, bo już przy pierwszym odpaleniu miał problem, zaskoczył ni stąd ni z owąd(na początku w ogóle nie reagował, aż tu nagle przy kolejnej próbie rozrusznik zakręcił), no ale potem...auto musiałem zostawić pod sklepem bo już nie było szansy na odpalenie, na początku tylko coś tam rozrusznik zabuczał i później ciszaa... myślałem, że to akumulator, bo sprzedający mówił mi, że jest już dość słaby, ale tej nocy ładowałem go prostownikiem przez jakies 12h, ale po podłączeniu nic się nie zmieniło...przekręcam kluczyk po check engine-'cyk" i tylko takie buczenie ciche(to chyba związane jest z zapłonem...nie znam się ale to nie dźwięk przypominający coś złego :shock: ). Gdyby akumulator był naprawdę słaby to chyba po 12h ładowania powinien coś zakręcić, a przecież niezależnie-komputer działa,radio działa,nawiew,wycieraczki itp-znaczy się energia jest...
Czy ktoś miał podobny problem, lub ktoś może coś doradzić? Czy to wina rozrusznika? Bo na pych(wiem nie powinienem tego robić) odpala i silnik pracuje normalnie nic nie przerywa, trzyma obroty i nie gaśnie. Help :|

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2006, 19:25   

Rozrusznik do zrobienia moim zdaniem.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

1111
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 19:27   

heh...poprzedni właściciel twierdzi, że rozrusznik był regenerowany ok rok temu, wymienione szczotki i elektromagnes, ale mi też się wydaje, że to rozrusznik ;/

stani78 
Mitsumaniak

Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Wysłany: 18-11-2006, 19:39   elispe1g nie chce odpalić

Zgadzam się z poprzednkiem .Rozrusznik (szczotki , komutator , łożyska )

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 18-11-2006, 19:59   

Albo łączenie przewody-rozrusznik. Musi być czysto i posmarowane

1111
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 20:00   

a ktoś się orientuje jakie to koszty? nie chodzi mi o konkretną cenę, ale jakiś przedział...100-200zł, 200-300 itp.

piotruś 
Forumowicz
,DZIECI KWIATY.''

Auto: ford S-Max.
Wysłany: 18-11-2006, 20:35   

jeśli nic sie nie spalilo to groszowa sprawa. na początek spróbuj sam po odłączeniu klem aku. dokręć nakrętki od zasilania rozrusznika w prąd .jesli nie pomoże to go wyjmij i sprawdż bezpośrednio na akumulatorze czy kręci ( być może ucieka prąd na masę) bądż daj do sprawdzenia pod obciążeniem czy jest wszystko o.k. koszt śmieszny może 10 zł. :wink:

1111
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 21:48   

ok, a gdzie znajduje się rozrusznik w eclipsie ;) szczerze mało zaglądałem pod maskę, a i też niewiele się znam na mechanice. gdyby ktoś mógł mniej więcej wytłumaczyć gdzie on się znajduje byłoby ekstra

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-11-2006, 20:32   

szczerze - jeśli nie wiesz, gdzie jest rozrusznik, to jak chcesz go naprawić? - możesz się bawić w puknięcie, ale to tylko przedłuży agonię
regeneracja (wymiana bendixa, tulejek, szczotek + robocizna) to ok. 200 zł

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 20-11-2006, 00:06   

Ja u siebie w Kliperze miałem tak samo okazało się że szczotki się skończyły koszt wymiany szczotek oraz łożyska (też już było na końcówce) z robocizną u elektryka 100zł. Polecam jedz do elektryka bo jak nie bardzo kumasz co i jak to jeszcze auto spalisz jeśli jakaś poważniejsza usterka to cały sprawny rozrusznik w używce to koszt około 250zł Powodzenia :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

1111
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2006, 15:59   

dzięki za wskazówki, jutro lub w środę mam zamiar zawitać u mechanika. Oby to był "tylko" rozrusznik...

[ Dodano: 23-11-2006, 19:42 ]
no, i wszystko jasne, do wymiany cały rozrusznik :x tamtego nie było już sensu reanimować :roll:

Odpowiedz do tematu