Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej
Autor Wiadomość
sokol 
Nowy Forumowicz
sokol

Auto: MSW 2,4gdi 4x4 2000
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 12-01-2010, 12:27   Olej

Witam wszystkich!
Pewnie mi sie oberwie, ze temat byl walkowany,ale zaryzykuje-zagladalem do roznych forow i niestety nic mnie nie oswiecilo.
W posiadaniu tego autka jestem od niedawna i nasluchalem sie duzo o jego szczegolnosci.
Mam na mysli olej-powinien byc specjalny dedykowany do gdi czy moge uzyc innego. Mam tu na mysli Castrol Magnatec 5w-40.
Pozdrawiam
Przemek

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-01-2010, 13:06   

http://forum.mitsumaniaki...hlight=olej+gdi
http://forum.mitsumaniaki...hlight=olej+gdi
http://forum.mitsumaniaki...=jaki+olej++gdi

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 13-01-2010, 15:42   

jaki Ci cyka to żaden olej nie pomoże,a jak jest wszystko OK to w moim przypadku najlepiej sprawdził się Mobil 5W/50.Oczywiście możesz spróbować oleju dedykowanego do GDI.
Motorex
lub
Shell Helix Plus AH 10W-30

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 13-01-2010, 15:59   

sokol napisał/a:
Mam na mysli olej-powinien byc specjalny dedykowany do gdi czy moge uzyc innego

kiedys byl w producji olej specjalnie dedykowany do GDI a mianowicie syntetyk Castrola 10W30 (wyjatek bo 10 na poczatku i syntetyk), ale przestali go produkowac. Jest podobno jakis shell 5W30 ktory takze jest klepany m.in pod GDI ale nie wiem jak on dziala...
Osobiscie polecam Mobilka 5W50. bardzo fajny olej, GDI ladnie na nim pracuje :)
Pozdroo

Harry79 
Mitsumaniak
Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Wysłany: 13-01-2010, 17:48   

Ja używam oleju Valvoline MaxLife 10W40 i od kiedy go stosuję klepanie zanikło :P ten olej jest półsyntetykiem ale od jakiegoś czasu jest dostępny syntetyk MaxLife 5W40
http://www.valvoline.pl/index_oleje_osobowe.html#

Wymianę oleju polecam robić częściej niż jest to w instrukcji nawet co 8 tyś. bo już po paru tysiącach wygląda jak smoła.

sokol 
Nowy Forumowicz
sokol

Wysłany: 13-01-2010, 20:13   

Witajcie ponownie!
Dzieki Wam za wszystkie podpowiedzi.Szczerze mowiac myslalem, ze pojedziecie po mnie za lenistwo :) Przyznam, ze grzebalem tylko na forum Space Wagona i nie wpadlem na to, ze inne modele tez maja GDI :)
Reasumujac: zmienilem dzis olej,filtry i swiece. Efekt natychmiastowy:
-obroty rowniutkie
-ciszej
- poprawila sie dynamika silnika
Zalalem olejem Shell Helix 5W40 (bolalo przy kasie :? ), swiece prawie te co trzeba NGK(tu byl dopiero bol przy kasie ), dlatego prawie ze zamiast 5 dalem cieplote 6-podobno na Skandynawie to nawet lepiej
Zobaczymy jak to bedzie wraz z kolejnymi kilometrami......
Jeszcze raz wszystkim dziekuje za pomocne posty

Pozdrawiam
sokol

skull 
Forumowicz

Wysłany: 14-01-2010, 11:14   

A ja tak przy okazji zapytam nowego kolegę Sokol bo widzę,że w Szwecji jesteś.Do czego jest gniazdo mocowane od strony pasażera,przypomina gniazdo takie jak w domu 220v:) Mam też MSW ze Szwecji:)Dodatkowo mam tez małe gniazdo na zderzaku przednim,domyślam się że do grzania oleju,ale jak to podłącza się?

sokol 
Nowy Forumowicz
sokol

Wysłany: 14-01-2010, 23:25   

Byles blisko-gniazdo w zderzaku sluzy do pogdrzewania, ale nie oleju, ale plynu chlodzacego. Jest to przecudny wynalazek, sprawdza sie nie tylko w warunkach skandynawskich. Pozwala oszczedzac mase paliwa, a juz o komforcie wsiadania do auta ktore tuz po odpaleniu podaje ciepelko do wnetrza, nie wspomne :) W polskich warunkach da sie to uzywac wylacznie majac wlasne podworko, bo parkingi osiedlowe niestety nie maja mozliwosci podlaczenia sie do pradu. W Szwecji niemal na kazdym parkingu osiedlowym sa slupki z gniazdami do tych wlasnie urzadzen.
Aby z tego korzystac potrzebujesz specjalny kabel, ktory pasuje do tego gniazdka, a z drugiej strony zwykla wtyczka 220V.
Pozdrawiam
sokol

skull 
Forumowicz

Wysłany: 15-01-2010, 11:16   

akurat mam własny garaż,ale nie ogrzewany.Ciekawe czy gdzieś w Polsce można dostać taki kabelek.A z tym gniazdem w kabinie przy nogach pasażera,wiesz może po co to montują Szwedzi? Normalnie pasuje tam zwykła wtyczka 220V :)
Czy to będzie taki kabel?:KABEL

sokol 
Nowy Forumowicz
sokol

Wysłany: 15-01-2010, 13:45   

To jest dokladnie ten kabelek.........tylko ze strasznie drogi :( A ta wtyczka w kbinie sluzy do podlaczenia specjalnego ogrzewacza kabiny, cos na wzor polskiego Farelka.
Pzdr
sokol

skull 
Forumowicz

Wysłany: 15-01-2010, 17:02   

dzięki sokol naświetliłeś mi sprawę,teraz wiem o co chodzi:)nawet poszperałem troszkę w sieci i znalazłem te zestawy do nagrzewania auta jest to firma DEFA.Teraz wiem że posiadam zamontowany zestaw w którym brakuje mi kabla zasilającego i ogrzewacza wnętrza,wszystko do nabycia przez internet :) Dzięki.

Domisia89 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 1999 r.
Wysłany: 30-06-2011, 15:21   

Witam, mam pytanie, Space Wagon 2.4 GDi mojego taty ma strasznie "cykajace" zawory, Czy pomoże zmiana oleju a jeśli tak to jaki jest najlepszy, obecnie jeździ na Lotosie 10W40. Czekam na odpowiedź.

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 01-07-2011, 09:26   

witam najlepiej kupić na allegro specjalny olej do gdi lub zmienić stary olej na pełen syntetyk i kupić też na allegro Ceramizer i zastosować go z godnie z instrukcją i nastanie cisza
moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294

Odpowiedz do tematu