1.8 GDI i gaz sekwencja, czy sie oplaca? |
Autor |
Wiadomość |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 09-11-2006, 20:37
|
|
|
Efa! napisał/a: | - to taka przydatna informacja dla Was, koledzy, jeśli zamierzacie kupować brykę. Chcecie oszczędzić? Pozwólcie zająć się zakupami żonie, a sami po prostu towarzyszcie jej incognito (np. w roli towarzyszącego pani specjalisty, który sprawdzi stan techniczny). Kto wie, może niemało zyskacie |
Święte słowa - ja tak zrobiłem. |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 10-11-2006, 23:34
|
|
|
turek61 napisał/a: | Przepraszam wszystkich stałych bywalców forum ale jestem nowicjuszem w tych sprawach i chciałbym zdobyć informacje od ludzi "którzy laczki zdarli" w swoich Carismach.
Otórz jutro zamierzam kupić Carismę rok 1999 ( model 2000) 1,8 GDI z gazem LPI G3(ciekły gaz) za 18 tys bez opłat.Czytając to forum doszedłem do wniosku że chyba robię błąd.A mianowicie chodzi o instal. gazową.Szukałem też w necie stacji serwisowej do tej instalacji i znalazłem tylko w Warszawie na ul. Laurowej.Jestem ze Szczecina więc to kawałek drogi.
Samochód sprowadzony z Holandi. Dodam, że bardzo mi sie podoba, i że przy jeździe próbnej nie odczułem różnicy między jazdą na gazie czy benzynie.
Może lepiej zainweastować w diesla ?
Prosze o poradę |
Mniej bledow ulatwi komunikacje z innymi . Powiem Ci tak GDI mozesz za 18k kupic spokojnie inne. GDI moze Ci nawet palic 5.5 litra na trasie ale musisz nauczyc sie jezdzic. Jesli jezdzisz jak normalnym samochodem to spali Ci jak normalny 1.8. Jesli chcesz gazowac kup 1.8 ale nie GDI. Jak pewnie wyczytales koszt instalacji gazowej do GDI to ok 3k Euro, wiec troche sporo. A disel tez ma swoje uroki jak i wady. Musisz sobie przekalkulowac co Ci taniej wyjdzie. Ile jezdzisz rocznie, gdzie jezdzisz miasto/trasa gdzie wiecej.
Pozdr. |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 17-11-2006, 13:53
|
|
|
Cytat: | Otórz jutro zamierzam kupić Carismę rok 1999 ( model 2000) 1,8 GDI z gazem LPI G3(ciekły gaz) za 18 tys bez opłat.Czytając to forum doszedłem do wniosku że chyba robię błąd.A mianowicie chodzi o instal. gazową.Szukałem też w necie stacji serwisowej do tej instalacji i znalazłem tylko w Warszawie na ul. Laurowej.Jestem ze Szczecina więc to kawałek drogi. |
Pitbul71 napisał/a: | Jak pewnie wyczytales koszt instalacji gazowej do GDI to ok 3k Euro, wiec troche sporo |
Otórz chyba nie doczytałeś...Ta instalacja LPI jest już zamontowana dla Mitsubishi przez firmę Vialle przy pierwszej rejestracji t.j. w 1999 r.Na zbiorniku gazu jest logo Mitsubishi.
A tak wogóle to już jestem w posiadaniu tego wózka gdyż długo czekałem na odzew na forum.
Cyrograf zopstał podpisany |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 17-11-2006, 15:46
|
|
|
...no to gratulacje- i nie zapomnij wrzucic kilku fotek i zdac recenzji jak sie jezdzi Cari na gazie
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 17-11-2006, 19:33
|
|
|
No to gratulacje |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2006, 19:39
|
|
|
No to kondolencje |
|
|
|
 |
stanley33
Nowy Forumowicz stanley33

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8kat. GDI
|
Wysłany: 19-11-2006, 16:27
|
|
|
Pitbull71 napisał/a: | GDI moze Ci nawet palic 5.5 litra na trasie ale musisz nauczyć się jezdzic. Jesli jezdzisz jak normalnym samochodem to spali Ci jak normalny 1.8. |
Witam wszystkich
Jeśli można prosiłbym o tłumaczenie powyższego tekstu, bo mi akurat komputer pokazuje zawsze 8,6l a w jeździe mieszanej Cari zjada mi 10l per 100km na trasie 7,5l a w samej jeździe miejskiej ciężko powiedzieć, bo jeszcze nie zdarzyło się jeździć tylko po mieście.
Z góry dziękuję. |
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 19-11-2006, 21:03
|
|
|
Nauczyc sie jezdzc hmm trudno to wytlumaczyc bo poprostu trzeba sie nauczyc duzo czesciej na luzie i duzo wiecej. Cari naprawde ladnie sie kula. Odpowiednia redukcja biegow nie na zbyt wysokich obrotach i nie na zbyt niskich. Umnie to przy jezdzie spokojnej to jest 2k:) |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 19-11-2006, 23:05
|
|
|
dokładnie, mojemu tacie w wawie w ostatnim czasie z racji zwiększonych korków, na zbiorniku wychodzi prawie litr więcej średnio...
Poza tym jeden jak zaczyna zwalniać to od razu wysprzęgla a drugi będzie redukował biegami, albo przynajmniej na tym jednym dojedzie nie wysprzęglając (a w takim przypadku auto spala 0.0 litrów gdy pracując na luzie coś tam zawsze spali). Jedna osoba będzie niby jeździła do 3500 obr/minutę ale do tej prędkości obrotowej będzie miała pedał gazu w podłodze a drugi będzie tylko muskał pedał przyspieszenia. Także trzeba jeździć i patrzeć i wyciągać wnioski, nie da się tego (ekonomicznej jazdy swoim autem) z czytania netu
Pozdrawiam
EDIT:
A tak swoją drogą to gratuluje zakupu i czekam z niecierpliwością na opis wrażeń po pierwszym okresie użytkowania. |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
|