|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Koniec gwarancji - przegląd użytkownika |
Autor |
Wiadomość |
Pawel34
Mitsumaniak
Auto: lancer sportback 1.8
|
Wysłany: 14-07-2011, 10:01 Koniec gwarancji - przegląd użytkownika
|
|
|
Wiecie tak sobie pomyślałem, że powoli zbliża się koniec 3 letniej gwarancji (w moim przypadku to marzec 2012r.) Zdaje się, że coraz więcej z nas będzie stawać przed tą chwilą, a potem płacić w warsztacie.
Nie mam niestety wiedzy techniczej poza podstawową i pewnie takich osób tu jest więcej.
Wiemy też co często można myśleć o serwisach naszych Miśków...
Myślę więc, że dobrze zwrócić samemu uwagę przed upływem gwarancji na pewne elementy, z którymi wiadomo, że może być problem.
I tu propozycja: stwórzmy listę rzeczy i poważnych i drobiazgów, na które trzeba zwrócić uwagę przez upływem gwarancji, tak żeby zgłosić się do serwisu przed a nie po |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 14-07-2011, 10:38
|
|
|
"daję łapkę w górę".. Tylko, że mi gwarancja wygaśnie dopiero za dwa lata, a poziom wiedzy o samochodach.. jest średni:)
To może zacznę... Naprawdę nie mam pojęcia:)
Może:
-Lakier!
-stuki, póki w zawieszeniu
-radio, głośniki
-rozrząd(widziałem gdzieś uwagę na ten temat)
-szyby (czy się nie telepią, czy gdzieś nie pękła..)
-hamulce
-elektryka (czy nie ma gdzieś przebić), czy wszystko gra z instalacją
PS tak prawdę mówiąc to do 100 000 km (powiedzmy 3 lata) nie powinno się nic złego dziać
PS2 Kolega z pracy już 2 albo 3 razy był ze swoim Tauranem, ze sprzęgłem (przebieg <5kkm) |
|
|
|
 |
Marian_K
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback '08
|
Wysłany: 15-07-2011, 10:37
|
|
|
Moja gwarancja kończy się w grudniu i powiem Wam, że poważnie zastanawiam się czy jechać do ASO... Dotychczas wykonywali tylko czynności rutynowe. Ja w aucie nic niepokojącego nie widzę, więc po co wydawać kolejny 1000PLN.... Sam nie wiem, ale mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia |
|
|
|
 |
Pawel34
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-07-2011, 12:56
|
|
|
Marian_K napisał/a: | Moja gwarancja kończy się w grudniu i powiem Wam, że poważnie zastanawiam się czy jechać do ASO... Dotychczas wykonywali tylko czynności rutynowe. Ja w aucie nic niepokojącego nie widzę, więc po co wydawać kolejny 1000PLN.... Sam nie wiem, ale mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia |
Ależ tu chodzi o coś innego... Po co po zakończeniu gwarancji wydawać jakąkolwiek kasę czy to w ASO czy w zwykłym warsztacie i pluć sobie w brodę, że mogłem przecież dokładnie samochód obejrzeć, zauważyć usterkę i załatwić sprawę gdy samochód był jeszcze na gwarancji, bo pod gwarancję ta usterka podlega. Lepiej pójść na olbrzymie lody |
|
|
|
 |
Marian_K
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback '08
|
Wysłany: 15-07-2011, 13:30
|
|
|
Pawel34 napisał/a: | Po co po zakończeniu gwarancji wydawać jakąkolwiek kasę czy to w ASO czy w zwykłym warsztacie i pluć sobie w brodę, że mogłem przecież dokładnie samochód obejrzeć, zauważyć usterkę i załatwić sprawę gdy samochód był jeszcze na gwarancji | No właśnie ja mam obawy, czy cokolwiek zostanie zauważone... Jak już napisałem wcześniej - ja nic w aucie nie widzę/słyszę/czuję to ASO coś znajdzie? Jedyne czego nie jestem w stanie stwierdzić organoleptycznie to błędów w kompie. Dlatego zastanawiam się czy zostawiać im ten 1000PLN czy samemu zmienić olej i filtry za 200PLN.
Czy na dotychczasowych przeglądach znalazło Ci coś ASO, czego sam nie zgłosiłeś?
Poza tym czy im aż tak będzie zależało na tym, aby wynaleźć jak najwięcej problemów na gwarancji?
Zostaje jeszcze przegląd powłoki lakierniczej - to może warto zrobić, choć też do końca nie jestem przekonany |
|
|
|
 |
Pawel34
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-07-2011, 10:22
|
|
|
Marian_K napisał/a: | Pawel34 napisał/a: | Po co po zakończeniu gwarancji wydawać jakąkolwiek kasę czy to w ASO czy w zwykłym warsztacie i pluć sobie w brodę, że mogłem przecież dokładnie samochód obejrzeć, zauważyć usterkę i załatwić sprawę gdy samochód był jeszcze na gwarancji | No właśnie ja mam obawy, czy cokolwiek zostanie zauważone... Jak już napisałem wcześniej - ja nic w aucie nie widzę/słyszę/czuję to ASO coś znajdzie? Jedyne czego nie jestem w stanie stwierdzić organoleptycznie to błędów w kompie. Dlatego zastanawiam się czy zostawiać im ten 1000PLN czy samemu zmienić olej i filtry za 200PLN.
Czy na dotychczasowych przeglądach znalazło Ci coś ASO, czego sam nie zgłosiłeś?
Poza tym czy im aż tak będzie zależało na tym, aby wynaleźć jak najwięcej problemów na gwarancji?
Zostaje jeszcze przegląd powłoki lakierniczej - to może warto zrobić, choć też do końca nie jestem przekonany |
No to jeszcze raz, w sposób bardziej przyjazny
1. Zbliża się koniec gwarancji.
2. Wchodzisz na forum i sięgasz po sporządzoną przez nas Mitsumaniaków listę rzeczy, które powinieneś obejrzeć w swoim aucie (na podstawie naszych wspólnych doświadczeń z użytkowniania auta).
3. Jeśli znalazłeś coś, wówczas jedziesz do ASO i zgłaszasz to w ramach gwarancji (przegląd Ci do tego niepotrzebny).
4. ASO naprawia, a Ty nie masz problemu, w sytuacji gdy zauważysz to coś, jak skończy się gwarancja.
PS. Ale zgadzam się z Tobą w 100%, że ASIO nie zależy żeby cokolwiek znaleźć w czasie gwarancji nawet podczas przeglądu stad właśnie ta inicjatywa, bo nie ukrywam, ze jestem jedną z osób o niewielkiej wiedzy technicznej. |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 09-09-2011, 16:57
|
|
|
ja machnłąem ręką na ASO pół roku przed upływem gwarancji
dziś przegląd przeszedł, koszt 390 zł plus 120 olej.
do tej pory było 400 usługa, 100 olej, 200 filtry |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 11-09-2011, 12:11
|
|
|
A zastanawialiście się jaka jest deprecjacja ceny auta serwisowanego w ASO i w "zwykłym" warsztacie przy odsprzedaży?
Sam oczywiscie nie wiem, ale warto się zastanowić, czy róznica nie będzie in plus na stronę ASO.
Nie rozumiem też, dlaczego płacicie 1000zł za przegląd, skoro są ASO, które robią to taniej.
Co do jednego jestem za ! Warto (nawet z kolegą mechanikiem, czy za 20zł w stacji diagnostycznej) sprawdzić co się da przed końcem upływu gwarancji i wyciągać z ASO co się da. Sami nie sprawdzą nic(wiem to z autopsji).
Tak jak Bastek mam zamiar skrócić gwarancję o pół roku, zakładając LPG. |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 11-09-2011, 21:32
|
|
|
na mnie jako przykładzie:
samochód serwisowany w ASO jest tylko sloganem, patrząc jak podchodzi do tego moje ASO
płacę więcej niż np w w-wie oddalonej o 180 km, ponieważ 1 dzień urlopu da mi więcej start, niż zysk z tańszego przeglądu
po to pojechałem do nieautoryzowanej. mam przegląd, a jakby wyszło coś nie tak, pojechałbym do ASO. wszystko OK, więc olewam ASO
zakładając LPG stracisz gwarancję na silnik, ew. wydech. na np. szyby, kierownicę, pasy, i iine elementy-nie tracisz-LPG nie wpływa na to |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 11-09-2011, 21:45
|
|
|
bastek1 napisał/a: | samochód serwisowany w ASO jest tylko sloganem, patrząc jak podchodzi do tego moje ASO |
Z tym to się akurat bastek zgadzam |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 11-09-2011, 21:49
|
|
|
bastek1 napisał/a: | zakładając LPG stracisz gwarancję na silnik, ew. wydech. na np. szyby, kierownicę, pasy, i iine elementy-nie tracisz-LPG nie wpływa na to |
Może i nie wpływa na gwarancję, ale ASO potrafią stwierdzić zupełnie coś innego zaraz po gwarancji. Choć właściciel tego auta IMO jakoś dziwnie podchodzi do sprawy. I brakuje mu papierków na to co przy aucie było robione, poza fakturą za usługę.
http://motoryzacja.interi...-to,1691150,320 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 11-09-2011, 22:50
|
|
|
Toż to szok |
|
|
|
 |
MartinMM
Mitsumaniak

Auto: Lancer/Pajerko/Gulf
|
Wysłany: 11-10-2011, 11:44
|
|
|
mjsystem, będziesz gazować Lancerka ? |
|
|
|
 |
warui
Nowy Forumowicz

Auto: LANCER 1.5 sedan
|
Wysłany: 04-10-2012, 17:08
|
|
|
LANCER sedan, osobiscie radze wyciagnac do konca tylne pasy bezpieczenstwa i sprawdzic w jakim sa stanie w czesciach normalnie niewidocznych. Mam z tym problem praktycznie od nowosci, a temat ma swoje miejsce na forum: POSZARPANE TYLNE PASY |
_________________ warui |
|
|
|
 |
SLK
Forumowicz
Auto: Avensis T27'13
|
Wysłany: 05-10-2012, 22:48
|
|
|
Przegląd w autoryzowanym serwisie dotyczy tylko czynności wymienionych w liście podanej przez Mitsu. Nie ma co liczyć, że mechanicy sprawdzą inne rzeczy. Chyba że tylko po to aby wyciągnąć dodatkową kasę za wymianę. U mnie przy przeglądzie nawet nie zauważyli że brakuje łącznika stabilizatora. A gdy zaraz po przeglądzie padły wtryskiwacze, odpowiedzieli że na przeglądzie nie sprawdza się innych rzeczy niż te w liście. Zresztą co się chłopaki-praktykanci z samochodówki będą wychylać. |
|
|
|
 |
|
|