Fatalna jakość tapicerki na podłokietniku |
Autor |
Wiadomość |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-07-2011, 20:26 Fatalna jakość tapicerki na podłokietniku
|
|
|
Jak w opisie - dzisiaj przy wysiadaniu zwróciłem uwagę na biały odcień przedniej krawędzi podłokietnika na drzwiach. Okazało się, że w ciągu 3,5 roku i zaledwie 110kkm wytarłem łokciem płócienko niemal do zera. jutro/pojutrze zamieszczę fotki. Straszne badziewie. W żadnym innym wcześniejszym nie przetarłem tapicerki kładąc na niej rękę w czasie jazdy w trasach. Mogli napisać w instrukcji - zalecana jazda z łokciem na zewnątrz w celu ochrony wnętrza Teraz będę miał problem jak to zdemontować i jakoś obszyć. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 24-07-2011, 20:31
|
|
|
rezon napisał/a: | Teraz będę miał problem jak to zdemontować i jakoś obszyć. | Demontaz jest bardzo prosty. Zdejmi tylko caly plastik drzwi i podlokietnik trzyma sie na 3 srubkach. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
skaut
Mitsumaniak per aspera ad astra
Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
|
Wysłany: 24-07-2011, 21:02
|
|
|
rezon napisał/a: | W żadnym innym wcześniejszym nie przetarłem tapicerki kładąc na niej rękę w czasie jazdy w trasach |
rezon, prawidłowo kierownicę trzymamy oburącz za piętnaście trzecia. Czyli gdybyś prawidłowo trzymał kierownicę, nie wytarłbyś podłokietnika. No tak, ale to projektanci Mitsubishi nie pomyśleli i użyli słabej jakości materiału do obszycia.
IMHO przesadzasz. |
_________________ Auta obecnie:
Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Peugeot Partner II Tepee 1,6 90KM
Kangoo 1,5 dCi 68KM - SPALIŁ SIĘ
VW T5 1,9 TDI 105KM - SPRZEDANY |
|
|
|
 |
Grzesq
Forumowicz

Auto: Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lut 2010 Posty: 290 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-07-2011, 12:53 Re: Fatalna jakość tapicerki na podłokietniku
|
|
|
rezon napisał/a: | W żadnym innym wcześniejszym nie przetarłem tapicerki kładąc na niej rękę w czasie jazdy w trasach. |
Pocieszę Cię, że ja w swoim poprzednim Audi A3 przerabiałem to samo.Pękł materiał na podłokietniku przy przebiegu ok 40000km , a samochód miał niecałe 3 lata wtedy, więc w innych samochodach zdarza się jak najbardziej to samo |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-07-2011, 17:38
|
|
|
skaut napisał/a: | rezon, prawidłowo kierownicę trzymamy oburącz za piętnaście trzecia. Czyli gdybyś prawidłowo trzymał kierownicę, nie wytarłbyś podłokietnika. | wyobraź sobie, że trzymając prawidłowo kierownicę za piętnaście trzecia - BTW jako kierowca z 23-letnim aktywnym stażem dziękuję za podpowiedź - mogę trzymać lewy łokieć na podłokietniku na drzwiach, a prawy na podłokietniku środkowym. O ile środkowy nie wykazuje zużycia, o tyle lewy nawet mocno. Chyba po to w samochodach są podłokietniki - w niektórych nawet regulowane, aby można było sobie w czasie jazdy trzymać na nich łokcie jak sama ich nazwa wskazuje. No chyba, że jak piszesz projektanci Mitsubishi nie pomyśleli i skonstruowali podłokietniki służące do czego innego, ale ja obstawiałem tylko słabej jakości materiał, a nie bezmyślność projektantów jak sugerujesz.
Grzesq napisał/a: | więc w innych samochodach zdarza się jak najbardziej to samo | zapewne w innych też się zdarza, ale czy to przeczy temu co napisałem, że mnie się nie zdarzyło w żadnym poprzednim? |
|
|
|
 |
adrian71
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Intense+
|
Wysłany: 25-07-2011, 22:20
|
|
|
oczywiscie ze w innych samochodach tez sie wyciera,ale nie az tak szybko, u mnie na galce zmiany biegów w ogóle już nie widać cyferek, jest tak wytarte,oraz podlokietnik miedzy fotelami jest tak wytarty,że koloru czarnego już tam wcale nie ma. Autem przejechałem 100kkm. Oznaki zużycia widać już było przy 20-30kkm, jak dla mnie porażka.. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-07-2011, 08:13
|
|
|
adrian71 napisał/a: | u mnie na galce zmiany biegów w ogóle już nie widać cyferek, | a cyferek to już od dawna nie widzę na gałce , ale to mi nie przeszkadza specjalnie, ale wytarty podłokietnik teraz widzę przy każdym otwarciu drzwi . |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 26-07-2011, 08:40
|
|
|
rezon napisał/a: |
a cyferek to już od dawna nie widzę na gałce , ale to mi nie przeszkadza specjalnie, ale wytarty podłokietnik teraz widzę przy każdym otwarciu drzwi . | Wez ty tyle nie narzekaj, tylko wez "matter" w swoje rece i oddaj do obicia. Jakies max 200 zl bedzie to kosztowac, a bedzie wygladac lepiej niz z fabryki. od razu oddaj i galke i moze kiere jak cie ta wytarta skora tak drazni. Tutaj masz firme godna polecenia. Robilem tam 2 auta i wyszlo cacy: www.carlex.pl Chlopaki obszyja ci cokolwiek i czymkolwiek tylko sobie zazyczysz. Mieszcza sie w Zywcu. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-07-2011, 08:57
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Wez ty tyle nie narzekaj, tylko wez "matter" w swoje rece i oddaj do obicia. | na pewno tak zrobię, tylko najpierw muszę znaleźć wolny dzień z chęcią przeznaczenia na Outka - zabiera mi wystarczająco dużo czasu. Dziękuję za namiary (ładne pomysły mają) - raczej poszukam czegoś bliżej, ale przed końcem sierpnia to czarno widzę
[ Dodano: 26-07-2011, 08:59 ]
A wypolerowana rękoma kiera i gałka mi nie przeszkadza - przecież pisałem. |
|
|
|
 |
Beduin
Forumowicz
Auto: Outlander Intense 2.2D MiVEC
|
Wysłany: 01-08-2011, 22:18 Re: Fatalna jakość tapicerki na podłokietniku
|
|
|
rezon napisał/a: | Jak w opisie - dzisiaj przy wysiadaniu zwróciłem uwagę na biały odcień przedniej krawędzi podłokietnika na drzwiach. Okazało się, że w ciągu 3,5 roku i zaledwie 110kkm wytarłem łokciem płócienko niemal do zera. jutro/pojutrze zamieszczę fotki. Straszne badziewie. W żadnym innym wcześniejszym nie przetarłem tapicerki kładąc na niej rękę w czasie jazdy w trasach. Mogli napisać w instrukcji - zalecana jazda z łokciem na zewnątrz w celu ochrony wnętrza Teraz będę miał problem jak to zdemontować i jakoś obszyć. |
Podzielam spostrzeżenia kolegi. U mnie po 4 miesiącach już się to obicie zaczyna mechacić co mnie strasznie drażni. Dodatkowo w katalogu Mitsu w miejscu gdzie przedstawione są dostępne tapicerki tapicerka typu "pół-skóra" przedstawiona jest z podłokietnikami wykończonymi skórą (eko-skórą) i tylko tapicerka czarny-welur występuje z welurowymi podłokietnikami. Zwróciłem uwagę na ten fakt dealerowi przy odbiorze auta ale jak to w takich przypadkach bywa zdjęcia w katalogu nie są wiążące.
PS - Ciekawe czy ktoś już to zgłaszał w ramach gwarancji ?? |
_________________ Szerokiej drogi. |
|
|
|
 |
skaut
Mitsumaniak per aspera ad astra
Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
|
Wysłany: 01-08-2011, 22:44
|
|
|
Beduin napisał/a: | Podzielam spostrzeżenia kolegi. U mnie po 4 miesiącach już się to obicie zaczyna mechacić co mnie strasznie drażni. |
A u mnie po 12 miesiącach podłokietniki są jak nowe
Cuda Panie |
_________________ Auta obecnie:
Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Peugeot Partner II Tepee 1,6 90KM
Kangoo 1,5 dCi 68KM - SPALIŁ SIĘ
VW T5 1,9 TDI 105KM - SPRZEDANY |
|
|
|
 |
|