Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Stacyjka problem.
Autor Wiadomość
jarro71 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.9 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-06-2011, 23:11   [MSS ALL] Stacyjka problem.

Witam,
Mam uszkodzoną stacyjkę . Kluczyk przekręca się tyko na pozycję odblokowującą blokadę kierownicy. Dalej nie da rady. Nie zapalają się kontrolki.
Czytalem kilka postów archiwalnych, ale ....nadal nie jestem pewien :(
Czy stacyjka jest elementem który można naprawiać, czy trzeba wymienić na nową ?
Jeśli wymiana, to czy tylko sama stacyjka, czy rownież immobilajzer i komputer ?
podrawiam
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 17-09-2014, 08:47, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-06-2011, 23:20   

Teoretycznie powinno się wymienić cały moduł, ale na upartego da się naprawić ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-06-2011, 07:43   

Samą stacyjkę da się wymienić, możesz też ze swojej przełożyć do nowej samą wkładkę aby nie dorabiać klucza z immobiliserem. Może najpierw wyjmij stacyjkę i spróbuj ją przesmarować, rozruszać i sprawdź też samą kostkę elektryczną bo może to ona blokuje cały mechanizm.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 28-06-2011, 08:47   

Spróbuj delikatnie wciskać lub odciągać kluczyk przy przekręcaniu. Może się uda. Jak się uda to szybko się przyzwyczaisz :)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 28-06-2011, 10:57   

Miałem podobny problem ale u mnie od czasu do czasu nie mogłem wcale przekręcić kluczyka w stacyjce. Podjechałem do fachowca od zamków wyjął stacyjkę przeczyścił, coś tam wymienił (jakieś bolczyki one podobno haczyły) i wszystko śmiga jak ta lala. Podobno największym błędem jest olewanie takiej awarii i smarowanie stacyjki specyfikami typu WD-40, które powodują, że bród zbiera się w jednym miejscu i jeszcze pogarsza sprawę. Koszt jaki poniosłem to 40zł.
Pozdrawiam.

PS
jarro71 jak dostaniesz się do wkładki to mógłbyś jej cyknąć kilka fotek i przesłać mi na maila bo u mnie został mały urwany kawałeczek (3X3X3mm) prawdopodobnie jakiejś blokady i nawet fachowiec dodam z wieloletnim stażem nie wiedział do czego on służy. Dodam blokada kierownicy chodzi, bzyczek włączonych świateł także.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-06-2011, 12:19   

Tak jak piszą wszyscy trudno coś powiedzieć bez rozbierania, wkładkę raczej masz dobrą bo jak napisał Bizi78, nie dało by się w ogóle przekręcić klucza.

jarro71 
Forumowicz

Wysłany: 28-06-2011, 22:41   

Witam,
Dziękuję wszystkim za porady :)
Fachowiec do którego się zglosilem wycenil naprawe na 400-500 pln ( wymiana wkladki i nowy klucz).:(
Czyszczenie i "rozruszanie" stacyjki też nie pomoglo. Wiec wybralem się do milego pana który rozbiera samochody, i kupilem kolumne kierowniczą ze stacyjką, 2 kluczykami i immobilajzerem. Koszt 150pln + 2 godziny roboty.
Samochod już naprawiony :)

pozdrawiam

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 29-06-2011, 08:41   

jarro71 napisał/a:

Czyszczenie i "rozruszanie" stacyjki też nie pomoglo. Wiec wybralem się do milego pana który rozbiera samochody, i kupilem kolumne kierowniczą ze stacyjką, 2 kluczykami i immobilajzerem. Koszt 150pln + 2 godziny roboty.
Samochod już naprawiony :)

A wkładek w zamkach drzwi nie wymieniłeś? Jak padnie ci centralny zamek, to jak się dostaniesz do samochodu? Chyba, że będziesz zawsze nosił stary i nowy kluczyk do auta... ale to takie nieeleganckie rozwiązanie ;)

jarro71 
Forumowicz

Wysłany: 05-08-2011, 21:46   

No cóż,moze i nieelegancko:(ale czasem elegancja przegrywa z budżetem ;) .
Poza tym w kobiecej torebce jest tyle miejsca, że dodatkowy kluczyk tez się zmieści:)

[ Dodano: 05-08-2011, 21:52 ]
Bizi78, niestety zdjęć nie zrobielm,ale mogę Ci wyslać calą kolumnę kierowniczą i sam zobaczysz
pozdrawiam

SiMa 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Wysłany: 05-08-2011, 22:00   

Ja niestety też mam spięte dwa kluczyki, bo stacyjka padła i trza było wymienić na nową.
Kluczyk od drzwi mam dodatkowo odznaczony coby się nie myslił, który do czego :)

Pozdro

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 06-08-2011, 11:58   

jarro71 napisał/a:
Bizi78, niestety zdjęć nie zrobielm,ale mogę Ci wyslać calą kolumnę kierowniczą i sam zobaczysz
pozdrawiam

Dzięki za chęci ale potrzebuję fotkę wkładki. Będę musiał poszukać na szrocie, ewentualnie napiszę do kogoś z allegro kto ma do sprzedania i poproszę o kilka fotek.
Pozdrawiam.

donkaletone 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.9 DID
Wysłany: 17-09-2014, 07:43   [MSS ALL] Wymiana stacyjki.

Jako że po odziedziczeniu SSa wyskakują coraz to nowe problemy chciałem się do was zwrócić z następnym. Mianowicie kiedyś w nim padła stacyjka i było to robione gdzieś u jakiegoś mistrza ceremonii. Naprawa została zakończona na tym że auto odpala i jeździ, nie zamykają się drzwi z pilota (nie wiem czy to ma coś wspólnego) Nie zamykają się drzwi z kluczyka ale za to otworzyć da się. W okolicach kolumny kierownicy jest umocowana druga stacyjka z włożonym kluczykiem (pewnie stara), osobne kluczyki do drzwi i odpalania. Chciałem to doprowadzić do jako takiego porządku. Czy jeśli kupie zestaw wkładek stacyjkę kluczyk i immo ( http://allegro.pl/stacyjk...4554308766.html ) to będzie to wymiana typu Plug&Play czy raczej jakieś większe kombinacje?
Pozdrawiam :)

[ Dodano: 22-09-2014, 13:04 ]
Jeszcze jedno pytanie czy przy wymianie bedzie konieczna wymiana komputera?

[ Dodano: 28-10-2014, 08:17 ]
OK, odpowiem sobie sam, może komuś się przyda.
Wymieniłem wkładkę stacyjki, wymieniłem immo oraz moduł sterujący centralnym zamkiem ponieważ w zestawie który kupiłem były dwa piloty a mi pozostał jeden. W zestawie był też komputer (sterownik silnika?) ale jego wymiana okazała się zbędna. Wszystko działa tak jak powinno. Pozostała jeszcze wymiana klamki pasażera i zamka klapy.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 17-09-2014, 08:43, w całości zmieniany 1 raz  

Agnes911 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star (1999)
Wysłany: 09-04-2016, 18:54   Zacinająca się stacyjka

Witam :) Mam problem z Mitsubishi Space Star rocznik '99. Kluczyk wchodzi do stacyjki bez problemu, jednak w momencie gdy chce go przekręcić to stacyjka stawia opór. Dopiero po kilku próbach poruszania kluczykiem w stacyjce udaje się go w końcu przekręcić i uruchomić samochód.

Miał ktoś może podobny problem? Będę wdzięczna za pomoc :)

se7en 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 09-04-2016, 18:55   

albo starł Ci sie kluczyk i trzeba dorobic nowy, albo starły sie zapadki i wtedy trzeba regenerowac stacyjke

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 09-04-2016, 22:40   

Miałem to samo, ale tylko jak był duży mróz. Teraz problem znikł.

Odpowiedz do tematu