Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
halogeny przeciwmgielne
Autor Wiadomość
dager
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2009, 16:46   halogeny przeciwmgielne

Postanowiłem zamontować halogeny przeciwmgielne w swoim space wagonie. Może ktoś już to przerabiał i podpowie , czy można wykorzystać istniejące już kostki i tylko wpiąć się , czy też robić całą instalację od podstaw? :roll:

lipa40 
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-11-2009, 17:03   

dager napisał/a:
czy można wykorzystać istniejące już kostki i tylko wpiąć się
Jak są takie kostki i są one od halogenów, to pewnie można się wpiąć.
Byłoby super gdybyś znalazł jeszcze kostkę do włącznika :) , u mnie włacznik jest po lewej stronie kol.kierownicy gdzieś tak na wysokości kolan :wink:

Harry79 
Mitsumaniak
Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Wysłany: 07-11-2009, 19:25   

Powiem tak. Nie widziałem wagona z Halogenami. Kostek do podłączenia nie ma.
Ja zakładałem coś takiego i zrobiłem tak:
Kupiłem halogeny (wesem czy coś takiego do fiata seicento), zrobiłem instalację z bezpiecznikami i przekaźnikiem. Zakupiłem na szrocie włącznik taki jak są po obu stronach kierownicy. W zderzaku wyciołem otwory i zamontowałem lampy. Zgodnie z wydanym przez Ministra Infrastruktury Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. z 2003 r. nr 32) w samochodzie osobowym można zamontować dwa przednie reflektory przeciwmgłowe. Mogą one mieć barwę białą bądź żółtą. Muszą zostać umieszczone nie dalej niż 400 mm od obrysu bocznego auta, nie wyżej niż światła mijania oraz nie niżej niż 250 mm od dolnej krawędzi samochodu. Kolejny wymóg to możliwość włączania i wyłączania halogenów niezależnie od świateł mijania czy drogowych. Jeśli zamontowane przez nas reflektory nie będą spełniać któregoś z tych warunków, samochód nie przejdzie badania technicznego. Powodzenia :wink:

Fotki są tutaj
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=34715

Reflektory które zastosowałem tutaj - dostępne w każdym motoryzacyjnym
http://sklep.wesem.pl/4/6...okatne_typu_HM3

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 14-04-2010, 01:02   

podepnę się pod temat halogenów,Wagon 99r ma wyprowadzone oryginalne kostki na halogeny i przykładowo kupuję sobie na allegro oryginał halogen z demontażu,jak wygląda instalacja tego żeby świeciło :? A tak od strony już nie technicznej jak świecą Wam te oryginalne halogeniki :?: warte są grzechu :wink:

bladerunner 
Forumowicz

Auto: MSR'97B+G,zafirA,HondaStream
Wysłany: 08-08-2011, 21:33   

Podpinam się do tematu z aktualnym problemem?
szukam prawego halogena do MSR/MSW po tym, jak żona zbiła go na parkingu. Macie jakieś patenty albo źródła tanich części. Mam model z 97 roku. Znalazłem pasującą używkę na allegro za 180zł z przesyłką i chciałbym poznać możliwe alternatywy.

Odpowiedz do tematu