Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ECU blokuje silnik, gdy nie ma cieczy chłodzącej ?
Autor Wiadomość
kozuch2 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-08-2011, 13:36   Czy ECU blokuje silnik, gdy nie ma cieczy chłodzącej ?

Parę dni temu miałem nie miłą niespodziankę. Jade sobie spokojnie przez miasto a tu nagle czuje, ze nie ma wspomagania kierownicy, kontrolki się zapaliły, patrze silnik zgasł, probuje odpalić a tu lipa, zjechałem na pobocze i szukam przyczyny. Sinik nadal nie startuje, patrze pod auto cos mokro, nie zwróciłem na to uwagi, ponieważ godzinę wczesniej byłem na myjni.Po około 30 min silnik odpalił normalnie, zjechałem na parking, silnik chodzi normalnie temperatura tez oki. Myśle ,ze wszystko jest ok. Jade dalej po około 2 km silnik znowu zgasł, tu już miałem problem, ponieważ samochód zatrzymał się na samym zakręcie na bardzo ruchliwej trasie. Zagladam znowu pod samochód, i wziełem palcem dotknełem mokre miejsce i wyczyłem słodki smak, to już byłem pewien ze to płyn z chłodnicy, patrze a wyzej dynda sobie wąż od dołu chłodnicy, obejma całkowiecie pękła wąż zleciał i cały płyn wyparował :) . Zdziwiło mnie to, że w każdym innym aucie można doprowadzić do zagotowania się oleju i wywała uszczelkę pod głowicą. Tu jednak obserwowałem temperatuyrę i nagle wskażnik podskoczył na maxa i odrazu ECU odłączył silnik. Czy Mitsubishi miało takie zabezpieczenie?

lukaszpl 
Mitsumaniak
..::Grim Reaper::..

Auto: Carisma GDI LX
Wysłany: 13-08-2011, 15:27   

Wąż od chłodnicy raczej sam by nie spadł, może wydmuchało uszczelkę i poszło w układ chłodzenia.

Co do zabezpieczenia to nie sądze żeby takie coś było, wyobraź sobie że w czasie wyprzedzania ECU odczytuje fałszywy impuls od czujnika i silnik gaśnie ... kaplica.

kozuch2 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
Wysłany: 13-08-2011, 18:18   

napisałem przecież, że obejma pękła (przerdzewiała), ciśnienie doprowadziło do tego, że wąż powoli schodził i wkońcu wypadł cały, cały płyn z chłodnicy wyleciał pod samochód w czasie jazdy, od tej pory zrobiłem 500 km i wszystko oki

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 13-08-2011, 21:19   

silnik się zagrzał to tłoki przestały pracować potem ostygł i powtórka z historii. miałem to samo w r11

Odpowiedz do tematu