kontrolka od otwartych drzwi |
Autor |
Wiadomość |
germangretka134
Nowy Forumowicz germangretka134
Auto: Mitsubishi Carisma 1600GLX 98r
Kraj/Country: Spain
|
Wysłany: 14-08-2011, 15:10 kontrolka od otwartych drzwi
|
|
|
witam mam taki problem.Niedziałała milampka ta na suficie odkryłem ze nie była podpięta gdy ją podpiołem zaczeła sie przygoda nagle pojawił sie dym kabel wychodzacy z centrality zaczął sie palic, POWSTRZYMAŁEM TEN MAŁY POZAR CO SIE OKAZAŁO ze lampka na tych blaszkach nie miała osłony i ztykała sie z sufitem i robiło sie zwarcie nie bez powodu była odpieta ok wymieniłem kabel bezpiecznik ale kontrolka nie gasnie jest tak jak bym miał otwarte drzwi i przy tym wariują obroty na wolnych az czasami gasnie jak stane po chwili obroty sie normuja podczas jazdy gdy dojezdzam do skrzyzowania wtedy opadaja za nisko wczesniej nic takiego sie nie działo jezeli ktos wie oco chodzi prosze o pomoc czy od razu jechac na kompa dzieki german |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21027 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-08-2011, 16:15
|
|
|
Co do kontrolki otwartych drzwi to sprawdź krańcówkę w drzwiach. Czasem wystarczy przeczyścić styki aby kontrolka normalnie gasła. A z tymi obrotami to może odłączałeś aku na dłuższy czas i należy misia nauczyć obrotów? Wpisz w szukajce nauka obrotów jest sporo postów na ten temat min.
http://forum.mitsumaniaki...nauka+obrot%F3w |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
niks1987
Nowy Forumowicz

Auto: 1.8 GDI '99 podłubane :)
|
Wysłany: 14-08-2011, 16:58
|
|
|
Ja kiedyś odwaliłem taki mały zbójnicki numer, nie zaizolowałem kabla + od radia i dłubiąc dotknąłem nim do ramki radia. Poszedł wtedy bezpiecznik, ale nie wiedziałem który - samochód nie zapamiętywał obrotów i kilometrów dziennych po zgaszeniu. Winny był bezpiecznik od lampki wewnętrznej w puszce pod maską, nie pamiętam tylko który to był dokładnie, ale jest zaznaczony na schemacie. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem - zacznij od sprawdzenia czy z bezpiecznikiem jest OK i czy ewentualnie któryś z czujników drzwi się nie posypał. |
|
|
|
 |
germangretka134
|
Wysłany: 14-08-2011, 20:03
|
|
|
dzieki sprawdze te czujniki ale co to ma wspolnego z obrotami musi byc tego jakas przyczyna |
|
|
|
 |
niks1987
Nowy Forumowicz

Auto: 1.8 GDI '99 podłubane :)
|
Wysłany: 15-08-2011, 15:25
|
|
|
U mnie samochód nie zapamiętywał obrotów, bo oświetlenie i "pamięć silnika" są podłączone na jednym bezpieczniku w skrzynce pod maską. Może masz jakieś zwarcie i wywala bezpiekę od światełka (a z tym i od silnika). Uczyłem auto obrotów, ale po zgaszeniu było to samo. A czujnik mógł pójść "przy okazji".
Tak więc:
1. Sprawdź czy wszystkie czujki drzwi działają jak należy
2. Sprawdź czy bezpiecznik jest OK i czy nie wywala go po zapaleniu światła
3. Naucz auto obrotów i zobacz czy po zgaszeniu i uruchomieniu silnika silnik pracuje jak należy |
|
|
|
 |
germangretka134
|
Wysłany: 15-08-2011, 20:20
|
|
|
ok juz wszystko działa tak jak mówiłes obroty wrociły do normy postałem chwile na wolnych i po ponownym rozruchu było ok i wywaliło mi czujnik w bagazniku dzieki za pomoc jestescie wielcy pozdr dla wszystkich |
|
|
|
 |
|