|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
silnik po zmianie oleju - wysokie obroty na zimnym silniku |
Autor |
Wiadomość |
temen
Mitsumaniak
Auto: Galant
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-08-2011, 13:01 silnik po zmianie oleju - wysokie obroty na zimnym silniku
|
|
|
Hej,
niedawno zmieniłem sobie olej i filtry. Ostatnie 3-4 lata był mobil 1 5W50. Zmieniłem na volveline 5W40.
Od tej pory - na jałowym biegu i zimnym silniku obroty mam zdecydowanie powyżej 1k. 1300, 1500.
Przed zmianami obroty (z klimą już włączoną) na jałowym i zimnym były coś koło 700.
Więc zmiana dość diametralna.
Mogę wrócić do tych co mi zmieniali (warsztat przy jakiejś miejscowej lokalnej stacji diagnostycznej) i powiedziec by naprawili "to i to", czy lepiej wybrać się do kogoś kto się zna coś na mitsubishi i może podpiąć komputer? |
|
|
|
 |
racenty
Mitsumaniak
Auto: Carisma HB 97r. 1.8 85kw ASB
|
Wysłany: 26-08-2011, 12:36
|
|
|
Witaj,
A na rozgrzanym silniku masz jak przed wymiana oleju?
Powiem od razu ze tak powinno być ze gdy silnik zimny inna mieszanka paliwa i wyższe obroty do czasu rozgrzania silnika. U mnie na zimnym mam obroty ~2000 i potem spadają do 1000, na jałowym biegu i na parkingu (mam automat) obroty na ciepłym silniku w granicach 1200-1300. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 27-08-2011, 07:00
|
|
|
A może ktoś w tym warsztacie odłączał ci akumulator? Często po odłączeniu nasze auta trzeba uczyć obrotów. Procedura jest dokładnie opisana na forum. Obroty też powinny ustawić się same po przejechaniu dłuższej trasy.
Po samej wymianie oleju i filtrów nie powinno być takich problemów. |
|
|
|
 |
|
|