Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
12-02-2011, 01:46
Problem z ABS-em
Autor Wiadomość
mike_p
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2006, 14:13   Problem z ABS-em

Witam

Od dluzszego czasu mam problem z ABSem w mojej sigmie. Otoz nie dzala on do konca prawidlowo. Objawia sie to tym, że dosc czesto podczas lekkiego hamowania powoduje odbijanie na pedale, tak jakby mi kolo blokowalo, a tak nie jest. Komputer mi nie wylacza absu podczas jazdy, wiec problemu nie widzi.
Jest to dosc niebezpieczna sytuacja poniewaz wydluza mi to diametralnie droge hamowania. W lato mi to nie przeszkadzalo, gdyz wyjalem bezpiecznik od absu i jezdzilem bez, ale teraz bedzie mi on niezbedny.
Jest moze w krakowie jakies warsztat, ktory by mi cos na to poradzil?
Bardzo prosze za wszelkie uwagi i sugestie

Nachbar
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2006, 19:21   

Miałem taki objaw, że jak umyłem samochód lub popadało to podczas lekkiego hamowania zawsze właczał mi się ABS - strasznie pedał odbijał - w normalnych warunkach nawet jakbym się uparł tak nie waliło.
Wymieniłem tuleje w przednich wahaczach i wszystko ustało. Nie wiem czy to mogło byc powodem ale przypuszczam że tak skoro pomogło. Nic nie zaszkodzi jak sobie podjedziesz na jakiś szarpak i sprawdzisz w jakim stanie są tuleje...

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2006, 21:51   

Witam,

Taka sugestia, wyczyść "grzebienie" i czujniki. Te ostantie ustaw wszystkie na odległość przód: 0.3 - 0.9 mm, tył: 0.3 - 0.7 mm od "grzebieni". Skasuj błędy komputera (zdejmij na kilka minut ujemną klemę z aku) to powinno załatwić sprawę. Jeśli mimo wszystko nie pomoże, z czystym sumieniem możesz "udeżyć" do jakiegoś serwisu...

Pozdrawiam.

ps: po ponownym podpięciu akumulatora i rozruchu trzeba będzie odczekać aż ECU zaprogramuje się i ustawi sobie wolne obroty.
Ostatnio zmieniony przez Chi-Man 30-11-2006, 00:52, w całości zmieniany 1 raz  

mike_p
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2006, 09:31   

Dzieje sie tak niezaleznie od pogody. Tulejki juz nie sa pierwszej mlodosci i wykazuja luz.
Przeczyscilem przednie zabki, ale na prawej piascie na zabkach jest spora korozja, pewnie ma to wplyw. Tylnych jeszcze nie ruszalem.
Gdzie w krakowie ew moglbym podjechac aby mi podlaczyli miska pod kompa?

Odpowiedz do tematu