Lampka tablicy rejestracyjnej / kamera cofania |
Autor |
Wiadomość |
cviat
Nowy Forumowicz
Auto: L200, OIII
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-09-2011, 10:31 Lampka tablicy rejestracyjnej / kamera cofania
|
|
|
Witajcie!
Postanowiłem zanabyć kamerę cofania do eLi, bo betonowy słupek pod castoramą nie wytrzymał spotkania ze mną
Czy ktoś wie, czy lampka podświetlenia tablicy w eLce 2010 jest taka sama jak w Pajero?
Wymiar 10cm / 3,6 cm wydaje się być podobny.
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 09-09-2011, 11:43 Re: Lampka tablicy rejestracyjnej / kamera cofania
|
|
|
cviat napisał/a: | Witajcie!
Postanowiłem zanabyć kamerę cofania do eLi, bo betonowy słupek pod castoramą nie wytrzymał spotkania ze mną
Czy ktoś wie, czy lampka podświetlenia tablicy w eLce 2010 jest taka sama jak w Pajero?
Wymiar 10cm / 3,6 cm wydaje się być podobny.
Obrazek |
na elce jest inna. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Luky
Nowy Forumowicz
Auto: L200 DiD
|
Wysłany: 14-09-2011, 22:45
|
|
|
A może zainwestować w 2 w 1 - nawigacja i kamera. np :
http://www.mixelectronics...3-wcam---,29530
Najtańsza, chciałem takową zakupić ale nie rozwiązałem problemu automatycznego włączania navi po zapłonie |
|
|
|
 |
cviat
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-09-2011, 12:24
|
|
|
Szkoda, że nie wrzuciłeś tego wcześniej mój sprzęt już doszedł. Możesz wytłumaczyć w czym jest problem z tym włączaniem automatycznym? Chodzi Ci o to z której kostki wziąć prąd, czy o dostęp do przycisków navi po wbudowaniu jej w konsolę? |
_________________ Outlander -
L200 -
Mustang - 
 |
|
|
|
 |
Luky
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-09-2011, 14:06
|
|
|
cviat napisał/a: | Szkoda, że nie wrzuciłeś tego wcześniej mój sprzęt już doszedł. Możesz wytłumaczyć w czym jest problem z tym włączaniem automatycznym? Chodzi Ci o to z której kostki wziąć prąd, czy o dostęp do przycisków navi po wbudowaniu jej w konsolę? |
W moim wypadku chciałem zainstalować navi/kamerę w dolnej części konsoli przy zapalniczce na stałe (problem zasilania odpada). Niestety w tym wypadku po uruchomieniu/zgaszeniu silnika muszę ręcznie włączyć i wyłączyć urządzenie - może pierdółka ale chciałem włącznie automatyczne po przekręceniu kluczyka.
Nawigacja z linka ma kamerę bezprzewodową (podłączaną pod zasilanie lampy wstecznego) oraz funkcje włączania kamery niezależnie od działającej funkcji w nawigacji |
|
|
|
 |
cviat
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-09-2011, 14:38
|
|
|
Luky napisał/a: | może pierdółka ale chciałem włącznie automatyczne po przekręceniu kluczyka |
A przypadkiem żółty kabelek w kostce ISO od radia nie będzie tym czego potrzebujesz?
Mój zestaw już działa - kamerka najtańsza + monitor Viaken zapinany na lusterko wsteczne - jak jest zgaszony, to działa jak lusterko, jak się włączy wsteczny to jest obraz z kamery. |
_________________ Outlander -
L200 -
Mustang - 
 |
|
|
|
 |
jankomuzykant
Nowy Forumowicz jankomuzykant
Auto: L200 HP
|
Wysłany: 16-09-2011, 16:00
|
|
|
i jak ten viaken?
fajne toto?
napisz jaki zestaw poskładałeś |
|
|
|
 |
cviat
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-09-2011, 16:06
|
|
|
Viaken chiński jak diabli, ale działa
Monitor ten (K705):
Kamera ta:
Pół dnia dłubania w aucie.
Efekt zadowalający a przy okazji poznałem moją eLę dokładniej od środka i od spodu.
Generalnie moim celem była bezobsługowość i to zadanie udało się wypełnić - jest full automat.
Co do samego monitora to obraz w lusterku jest trochę ciemniejszy niż w normalnym, ale ta wada robi się zaletą w nocy, bo moja eLa jakoś fotochomatycznego lustra nie ma i raziło jak diabli. Jakość żadna, ale to było najtańsze co akurat znalazłem, gdybym to robił dziś to bym wziął tę navi opisaną 3 posty wyżej i zabudował w okienko na konsoli, bo i tak nic w tym schowku nie trzymam. Generalnie chciałbym tam wrzucić jakąś tanią stację 2DIN na Win CE, żeby obsługiwała filmiki, navi, radio, ELMa i inne głupoty, ale obecnie (po zakupie eLżbiety) nie mam wolnego tysiaka na coś takiego. |
|
|
|
 |
Luky
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-09-2011, 00:18
|
|
|
cviat napisał/a: | Luky napisał/a: | może pierdółka ale chciałem włącznie automatyczne po przekręceniu kluczyka |
A przypadkiem żółty kabelek w kostce ISO od radia nie będzie tym czego potrzebujesz?
Mój zestaw już działa - kamerka najtańsza + monitor Viaken zapinany na lusterko wsteczne - jak jest zgaszony, to działa jak lusterko, jak się włączy wsteczny to jest obraz z kamery. |
Nie .... navi po prostu sama z siebie nie ma opcji on/off . No chyba że wyciągnie się z niej baterię
Dla innych znalezione tańsze nawigacje z kamerą bezprzewodową :
Lark FreeBird 43WCAM - 4,3" 250-350 zł
GoClever NAVIO 500 PLUS - 5" 380 zł
GoClever NAVIO 700 PLUS - 7" 444 zł
PS Cviat gdzie przymocowałeś obiektyw ? |
|
|
|
 |
PLAMO
Mitsumaniak

Auto: Volvo V50 2005/ L200 2008
|
Wysłany: 27-01-2014, 17:41
|
|
|
Odświeżenie tematu. Czy ktoś z was montował u siebie coś takiego:
http://maxitec.pl/kamera-...bishi-l200.html
model podobno dedykowany do eli tylko czy umieszczenie kamery tak głęboko w zderzaku (pod klapą dość daleko zachodzącą i wystającymi bokami) nie ogranicza widoczności do tyłu? Ktoś z Was przerabiał ten temat? |
|
 |
nunter3
Nowy Forumowicz
Auto: auto
|
Wysłany: 17-11-2016, 23:07
|
|
|
Powiem tak. Ja tam nie kupije niż bardzo drogiego i jeszcze na tym nie straciłem. Kamere cofania kupiłem zwykłą prostą w lusterku co prawda bezprzewodową, ale kosztowała mnie niecałe 300 zł (http://eleosklep.pl/bezpr...nia-1-p-52.html ). Spisuje się idealnie. I w żadne dedyki się nie bawiłem. |
|
|
|
 |
|