|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: robot 09-02-2007, 23:31 |
Pomoc Oskarowi |
Autor |
Wiadomość |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-10-2006, 11:54 Pomoc Oskarowi
|
|
|
Kochani,
Po raz kolejny mamy okazję pomóc osobie w potrzebie. Chłopak jest młody i ma szansę na w miarę normalne życie. Wszystkie informacje znajdziecie tu . Gorący apel: jak ktoś może niech pomaga
Pozdrawiam
Jackie |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
Ostatnio zmieniony przez robot 09-02-2007, 23:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
|
|
|
 |
Smoczka [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2006, 12:17
|
|
|
Nie zupełnie zgadzam się z tym, co akbi napisał, że Oskar
akbi napisał/a: | ... do takiego stanu doprowadził się przez swoją głupotę. |
bo myślę, że czasem trudno przewidzieć pewne zdarzenia, zwłaszcza mając kikanaście lat (sama chyba miałabym kłopot z wyobrażeniem sobie, że takie mogą być skutki zderzenia ze ścianą po krótkim biegu), ale przede wszystkim rzeczywiście chłopak potrzebuje pomocy. Dzięki Jackie za informację. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 09-10-2006, 08:30
|
|
|
Smoczka, hm… nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałaś. Mi naprawdę jest szkoda tego chłopaka i mu bardzo współczuje.
Chodziło mi tylko o fakt, że nie dopadła go żadna choroba, ani nikt go nie pobił a sam …. trochę nie pomyślał i stało się to co się stało.
Ja też byłem młody i głupi i robiłem różne rzeczy i kości sobie też łamałem … ale chyba nigdy w taki sposób.
Nie wiem czy to było napisane w tym linku Jacka, ale chłopak podczas jakiś zawodów na lekcji WF dobiegając do mety skoczył szczupakiem, aby mieć lepszy wynik. Efekt był taki, że „wbił” się głową w ścianę i … teraz jest tak jak jest.
Bardzo współczuje takim ludziom i ich rodzinom, często są to bardzo młodzi ludzie, a nagle spotyka ich taki okrutny los.
Jackie napisał/a: | Gorący apel: jak ktoś może niech pomaga |
|

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 09-10-2006, 08:36
|
|
|
Arku - mając lat xxx-dzieści myśli się zupełnie inaczej niż mając lata xxx-naście. Sam wiem, po sobie, jak wypruwałem sobie flaki, żeby 'pobić' innych w jakiejś dziedzinie - teraz wychodzą mi kwiatki takie, jak kompletnie zniszczone stawy kolanowe... Nigdy nie przypuszczałem, że tak może być - szczególnie będąc młodym i zdrowym |
|
|
|
 |
varthog [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2006, 12:29
|
|
|
akbi napisał/a: | Ja też byłem młody i głupi i robiłem różne rzeczy i kości sobie też łamałem … ale chyba nigdy w taki sposób. |
Jestem tutaj nowy, ale pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie - zerknąłem oczywiście na stronke z apelem. Można się odnosić do głupoty w młodym wieku oczywiście jak to robi cytowany kolega... Niestety nie do końca jest tak jak sobie to wszystko wyobrażamy - chłopak w czasie zajęć był pod opieką nauczyciela, który odpowiada za bezpieczeństwo powierzonych mu w tym czasie uczniów. Warunki techniczne infrastuktury absolutnie nie usprawiedliwiają prowadzenia zajeć, które mogą stanowić w jakiś sposób zagrożenie dla życia lub zdrowia uczniów - oczywiście tutaj można pofilozofować w kierunku takiego, a nie innego programu, stanu pomieszceń, wyposażenia, kwalifikacji nauczyciela itp itd jednak nic nie usprawiedliwia niewłaściwego wykonywania zadań przez gmine/dyrektora szkoły/nauczyciela. W tym zakresie własciwym było wystąpienie do prokuratury - jednak prokurator popełnił w mojej ocenie błąd ponieważ błędnie zakwalifikował sprawę - w tym zakresie na postanowienie o umorzeniu postępowania rodzice chłopaka mieli składać zażalenie, a ponadto wystąpić na drogę cywilną przeciwko gminie celem uzyskania odszkodowania (na to nie jest nigdy za późno) bo ta w tej sytuacji może chłopakowi pomóc tylko w drodze odszkodwania (nie ma prawnie innej możliwości).
Jeżeli ktoś z kolegów chłopca zna (nie wiem w jakim kierunku się ta sprawa obecnie toczy) powinien poszukać pomocy w organizacjach pozarządowych wspierających prawnie ofiary wypadków - są tam prawnicy, którzy społecznie podejmują się wspierania ludzi, których niesprawiedliwie potraktowano, a co najwazniejsze koszty sądowe znacznie się zmniejszają z uwagi na fakt, że te organizacje takowych nie ponoszą. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 15-11-2006, 13:09
|
|
|
Jesli jest tak jak napisal Akbi - a pewnie jest - i chlopak zaplacil kalectwem za chec popisania sie przed innymi mam negatywne zdanie o tym apelu.
Uwazam, ze jesli mamy wspierac jakiekolwiek akcje to albo ludzi bezposrednio zwiazanych z naszym klubem albo osoby pokrzywdzone kalectwem w wyniku choroby. Nie robmy z siebie instytucji dobroczynnej.
Odbijajac lekko od tematu wlasciwego ... kilka dni temu pokazano w TV dramat rodziny z o ile dobrze pamietam 12 dziecmi. Ludzie zyja w skrajnej nedzy a matka umarla rodzac kolejne dziecko. Mi sie to w glowie nie miesci zeby postepowac tak lekkomyslnie a pozniej liczyc na pomoc. W materiale wypowiadal sie ktos z wladz tamtego rejonu i podsumowal to wlasciwie (cytuje z pamieci): "tragedia ktora dosiegnela tych ludzi to calkowita niezaradnosc zyciowa". Wspolczuje, ze mieszkaja w nascie osob na 20m2 ale moge brutalnie jednak calkowicie szczerze napisac, ze sami sa sobie winni.
Ja rozumiem, ze powodz/upaly zniszczyly caly dorobek rolnika i trzeba mu pomoc. Rozumiem, ze urodzilo sie chore dziecko, jest szansa na leczenie jednak rodzice nie sa w stanie tego oplacic a na nasza sluzbe zdrowia liczyc nie mozna - zreszta sam mam problemy ze zdrowiem od urodzenia i wiem jakie to stworzylo problemy rodzicom gdy sie o tym dowiedzieli. Zrozumiem gdy jeden z nas, Klubowiczow Mitsumaniakow lub jego najblizsza rodzina spotka na swojej drodze klopoty z ktorych sam(i) nie beda w stanie sobie poradzic.
Za pomoca dla tych ludzi jestem z calego serca ... ale nie dla ludzkiej glupoty. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 15-11-2006, 17:17
|
|
|
varthog napisał/a: | Niestety nie do końca jest tak jak sobie to wszystko wyobrażamy - chłopak w czasie zajęć był pod opieką nauczyciela, który odpowiada za bezpieczeństwo powierzonych mu w tym czasie uczniów. Warunki techniczne infrastuktury absolutnie nie usprawiedliwiają prowadzenia zajeć, które mogą stanowić w jakiś sposób zagrożenie dla życia lub zdrowia uczniów - oczywiście tutaj można pofilozofować w kierunku takiego, a nie innego programu, stanu pomieszceń, wyposażenia, kwalifikacji nauczyciela itp itd jednak nic nie usprawiedliwia niewłaściwego wykonywania zadań przez gmine/dyrektora szkoły/nauczyciela. |
varthog, Podczas tego wypadku nie było nic nie właściwego. Po prostu skoczył „szczupakiem” na metę, nie zauważając że kawałek dalej stoi ściana – normalna, zwykła ściana, prawidłowo zbudowana. Ja w tej chwili mogę się przechylić do tyłu na krześle i uderzyć tyłem głowy w ścianę no i … nie wiem jaki byłby efekt, ale za to nie mogę obwiniać kogokolwiek a to że ściana za twarda, albo biurko mam w niewłaściwym miejscu. Po prostu wystarczy minimum logiki.
arekp napisał/a: | Odbijajac lekko od tematu wlasciwego ... kilka dni temu pokazano w TV dramat rodziny z o ile dobrze pamietam 12 dziecmi. Ludzie zyja w skrajnej nedzy a matka umarla rodzac kolejne dziecko. Mi sie to w glowie nie miesci zeby postepowac tak lekkomyslnie a pozniej liczyc na pomoc. W materiale wypowiadal sie ktos z wladz tamtego rejonu i podsumowal to wlasciwie (cytuje z pamieci): "tragedia ktora dosiegnela tych ludzi to calkowita niezaradnosc zyciowa". Wspolczuje, ze mieszkaja w nascie osob na 20m2 ale moge brutalnie jednak calkowicie szczerze napisac, ze sami sa sobie winni. |
Zgadzam się z Tobą Arek w 100%.
Ja rozumiem, komuś się urodzą 4-raczki lub 5-raczki, a mieli dotychczas np. dwójkę – a teraz nagle mają małe przedszkole, gdzie nagle zabrakło kasy na wyżywienie – to jest zdarzenie losowe i tutaj jestem za pomocą takim rodzinom,
ale … w przypadku rodzin, gdzie przez kilkanaście lat przychodzi co rok/dwa kolejne dziecko i tak się zbiera 10-tka – to niestety też uważam, że sami sobie są winni biedoty, a dodatkowo takich rodziców bym wykastrował, bo biedotą „obdarzają” od poczęcia swoje dzieci. |

|
|
|
 |
WRC fan
Forumowicz Subaroholik

Auto: Szrotka
|
Wysłany: 20-11-2006, 17:25
|
|
|
 |
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-11-2006, 19:39
|
|
|
Swoje zdanie na temat pomocy osobom, ktore w glupi sposob narazily sie na kalectwo wyrazilem wyzej.
Niezaleznie od wyrazonego zdania jestem pod bardzo duzym wrazeniem tej akcji szacunek dla Organizatorow. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Moniqa [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2006, 21:42 witam
|
|
|
Po pierwsze witam wszystkich Mitsumaniakow..
Nie przypadkiem witam sie w tym wlasnie temacie-Oskar jest moim przyjacielem i powiem szczerze ze kilkanascie razy czytalam ten temat..i za kazdym razem przecieralam oczy…
Przykro mi ze patrzycie na to przez pryzmat “glupoty” czy “przynaleznosci do wlasciwego klubu” lub wazycie czyjes nieszczescie miara “wrodzonego “ lub “nabytego”.
Akbi, arekp- tlumaczenie wam jak bardzo wasze opinie odbiegaja od prawde zajeloby mi pewnie kilka kolejnych stron..mysle ze jako fani takiej marki jezdzicie na rajdy..tak jak my z Oskarem..i wydaje mi sie ze to najlepsza okazja zeby poznac ta historie taka jaka byla…I jak wyglada w tej chwili..
A moze sama napisze jak ochlone po tym co przeczytalam.
Tak czy inaczej..mam nadzieje ze sa na tym forum ludzie ktorzy patrza przez inne “szkielko” (pozdrawiam-Subaryta) I z tego..lub jakiegokolwiek innego powodu zainteresuje ich taka licytacja…
http://allegro.pl/my_page.php?uid=5909146
pozdrawiam
Moni |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 29-11-2006, 08:54
|
|
|
Moniqa, myślę, że nas trochę źle odbierasz i nasze wypowiedzi oceniasz poprzez pryzmat swojej znajomości z Oskarem.
Bardzo współczuje chłopakowi, (myślę, że arekp również) i wiem, że znalazł się w szalenie trudnej sytuacji, nie tylko fizycznej ale i zapewne w psychicznej. Naprawdę przykro mi.
W okresie kiedy miał miejsce wypadek mieszkałem w Opolu i również znam trochę faktów na ten temat, dlatego chciałem je również przedstawić dla jasności sytuacji, jako zupełnie postronna osoba, a myślę że Ty właśnie patrzysz oczami przyjaciela.
Moniqa napisał/a: | Przykro mi ze patrzycie na to przez pryzmat “glupoty” czy “przynaleznosci do wlasciwego klubu” |
Tutaj uważam, że chyba napisałaś wielką bzdurę. Zauważ, że wiele osób z tego klubu wspiera (mniej lub bardziej) Michała chorego na białaczkę, a który jest generalnie członkiem klubu Subaru.
Fajnie, że Oskar interesuje się motoryzacją, ale dla mnie osobiście mógłby nawet tańczyć w balecie a stosunek mój byłby identyczny. |

|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-11-2006, 09:38
|
|
|
Zgadzam sie z akbi, zle nas odbierasz. Wspolczucie do sytuacji w jakiej sie znalazl to jedno a negatywne odbieranie tej prosby o pomoc to drugie.
Jesli chlopak nie jest winny swojego kalectwa to ja chetnie sie przylacze ... ale jest winny skoro nie urodzil sie z nim, nie wyszlo w trakcie jego zycia - tak jak moja choroba, niby wrodzona a zauwazono ja dopiero w 10 roku zycia - ani nie ulegl wypadkowi z nie swojej winy.
Drazni mnie to tym bardziej, ze w informacjach gdzie on i ludzie mu pomagajacy opisuja zdarzenie pomijajac ten jeden drobny szczegol, ze chlopak do konca zycia bedzie placil za swoja wlasna glupote, brak wyobrazni i kozactwo.
ps. tak jak akbi napisal, nie ma znaczenia czy ten chlopak jest fanem motoryzacji czy muzykiem. Moje nastawienie zwiazane jest ze sciemniactwem jaki to on pokrzywdzony przez szkole. Wole przylaczyc sie do akcji oplacania dostepu do sieci choremu Lukaszowi, on nie mial wyboru.
Wspieram tez Polskie Towarzystwo Walki z Mukowiscydoza dostepnymi mi srodkami, a z tego co wiem nikt z Mitsumaniakow nie ma w rodzinie z tym problemu wiec przemysl co chcesz napisac zanim to zrobisz.
I jedna sugestia ... zanim zaczniesz wylewac na forum swoja opinie na temat tego jak pokrzywdzony jest Twoj przyjaciel zastanow sie czy nie powinnas najpierw nas przeprosic za brzydkie podsumowanie.
Nie wiem tez co ma wspolnego jego sytuacja z rajdami czy ktorakolwiek marka. Dzieki klubom informacja dotarla do wiekszej ilosci osob, tak jak w sprawie WRCFan czy eDgar. Nie rozumiem jak jezdzenie na rajdy pomogloby mi zrozumiec sytuacje Oskara, to mozesz opisac ... bo tlumaczenie mi dlaczego ja glupio mysle to raczej zly pomysl na dyskusje (w sumie monolog prowadzony przez Ciebie ) |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 29-11-2006, 16:04
|
|
|
Monia chiba nieco za ostro.... Znam jednego i drugiego i wierz mi nie są to ludzie z kamienia
arekp, akbi, panowie w jego wieku robi się różne głupie rzeczy - takie prawo młodości, tym razem nieco za wysoki rachunek trzeba za to zapłacić i to jest nie fair i trzeba pomóc bo chłopak nie ma lekko. Pamiętajcie, chłopaki, że świadomości konsekwencji swojego postępowania na Waszym poziomie nabywa się.....w Waszym wieku i oczywiście przez pryzmat dorosłego faceta - głupota, i żaden z Was by czegoś takiego nie zrobił - ale Oskar nie ma takiego doświadczenia ani takiej wyobraźni bo to jeszcze nie ten czas. Stąd mały apel - nie oceniajcie tak szybko i popatrzcie na to przez pryzmat małego chłopaka (karwasz - to nie było tak znowu dawno, nie? ) i reszty jego życia. Bez względu do jakich wniosków byście nie doszli młodego szkoda i jak można trzeba mu pomóc. Tyle ode mnie. |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Moniqa [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 19:24
|
|
|
Panowie..daleka jestem od obrazania kogokolwiek..ja tylko przeczytalam wypowiadane przez was opinie:
akbi:
Cytat: | choć do takiego stanu doprowadził się przez swoją głupotę. |
arekp:
Cytat: | Zrozumiem gdy jeden z nas, Klubowiczow Mitsumaniakow lub jego najblizsza rodzina spotka na swojej drodze klopoty z ktorych sam(i) nie beda w stanie sobie poradzic.
Za pomoca dla tych ludzi jestem z calego serca ... ale nie dla ludzkiej glupoty.
|
i nie sadze zebym przesadzila tu z interpretacja.Czy oceniam sytuacje z perspektywy przyjaciela? napewno, ale tez z pozycji osoby ktora rowniez miala wypadek w szkole i ktora moze naiwnie wierzy ze dobro dawane wraca..
Latwo sie wydaje opinie i ocenia..tylko po co? To chyba akurat niczego nie wnosi.. |
|
|
|
 |
|
|