|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Colt C51A brak iskry. |
Autor |
Wiadomość |
rafalo203
Nowy Forumowicz

Auto: colt C50 1.3 90'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-09-2011, 11:17 Colt C51A brak iskry.
|
|
|
Witam,
Mam problem z moim coltem 1.3 12v 90' + instalacja gazowa, jeździł bez żadnych problemów, aż pewnego dnia po wrzuceniu wstecznego zgasł po 5 sekundach.
Po sprawdzeniu różnych rzeczy okazało się, że powodem jest brak iskry.
Co może być tego powodem? Przeczytałem większość tematów na forum związanych z tym problemem, ale prawie wszystkie dotyczą coltów z komputerem (u mnie takowego nie ma).
Dodam, że znajduje się teraz w Norwegii i jest tu duża wilgotność, w momencie, w którym to się stało deszcz padał od kilku dni, może to było powodem?. Mam ograniczony dostęp do części, jest tu jeden szrot, są tam podobne rocznikowo galanty, lancery itp, ale nie ma coltów z tego roku. Nie wiem, czy próbować przekładać jakieś części? Mechanika też nie mogę wezwać, bo przekroczy to kilkakrotnie wartość samochodu.
Jak dojść do tego co jest przyczyną braku iskry?
Błagam o pomoc, znajduję sie 1500km od domu i zostałem bez samochodu |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 17-09-2011, 13:15
|
|
|
Odkręć kopułkę aparatu zapłonowego, oczyść styki kopułki i palca rozdzielacza z nagaru papierem ściernym i po tym odtłuść wnętrze kopułki jakimś rozpuszczalnikiem. Sprawdź czy jest iskra, jak nie bedzie to wymień świece. Jeśli to nie pomoże to podmień aparat zapłonowy, może być z Lancera z silnikiem 1.3 |
|
|
|
 |
Xsystoff
Mitsumaniak user
Auto: brak
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 708 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 17-09-2011, 14:23
|
|
|
W 1.3 12v jest komputer (i gaznik tez). |
_________________ Renault Espace IV ph2`08
Renault Laguna II ph1`03 |
|
|
|
 |
rafalo203
Nowy Forumowicz

Auto: colt C50 1.3 90'
|
Wysłany: 17-09-2011, 15:32
|
|
|
Dzieki za porady
Hugo zrobiłem tak jak napisałeś, teraz ładuje akumulator, wieczorem sprawdzę i napiszę czy to coś pomogło.
Xsystoff faktycznie jest komputer, a ja przez 2,5roku byłem przekonany, że go nie ma... dzieki za uświadomienie
Jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, że jeśli winna byłaby cewka, to przykładając świecę do silnika byłaby chociaż minimalna iskra? (powiedział mi tak znajomy i chciałbym się upewnić.
Niestety iskry brak.
We wtorek pojade na szrot i może coś znajde, ale nie widziałem tam lancera z 1.3.
W niektórych modelach z podobnego rocznika do aparatu wchodziły dwie kostki, u mnie jest tylko jedna, orientuje się ktoś od czego może być ta druga? (6 albo 8 pinów) |
|
|
|
 |
|
|