Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi Carisma... bez charyzmy
Autor Wiadomość
Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-12-2006, 18:46   

romus napisał/a:
Co do Carismy to brakuje mi trochę japońskiej precyzji, jest ona bardziej europejska(lepsze wyposażenie i wnętrze), w przeciwieństwie do surowych Motsu z Japonii.

...ale bez tragedii-zle tez nie jest. Warto dodac ze im blizej konca produkcji Carismy, tym Japonczycy bardziej inwestowali w "fabryke" i w jakosc montazu (wiecej punktow kontrolnych, itp. :D ) :wink:
Pozdrooo4all

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 01-12-2006, 21:54   

romus napisał/a:
Wiem że inne samochody niemieckie też są dobre(może oprócz Opli).

A co ty chcesz od Opli? Mam Corsę B i nie dam na nią złego słowa powiedzieć. Może tylko to, że nie jest to Misiu ;)
Gdybym miał kupować niemiecki samochód to prędzej kupiłbym Opla niż VW.

Tanpit
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2006, 22:52   

Witam ponownie.

Nigdzie nie napisalem, ze jestem zafascynowany VW. Po prostu smieszy mnie opisywanie tych aut jako zlych, tylko dlatego, ze my lubimy Mitsubishi.

Slusznie zauwazyles kolego, ze w NIEKTORYCH egzemplarzech golfa skrzypi tapicerka. W carismie natomiast w wiekszosci, mimo, ze to auto o klase wyzsze.

Podam prosty przyklad odnosnie jakosci. Opowiadalem kumplowi (jezdzi audi s4), ze w niektorych autach (celowo nie mowilem mu, ze chodzi o carisme), mimo ocynkowanej karoserii, pojawia sie rdza. Odpowiedzial lakonicznie: "To chyba musi byc jakies gowno, a nie auto."

Czesto na tym forum pojawia sie stwierdzenie odnosnie zakupu auta: "obejrzyjcie dobrze element XYZ, bo zalezy od egzemplarza czy bedzie dobry, czy zly" - to tak jak kupowac odtwarzacz dvd firmy Manta za 150zl - albo bedzie chodzil, albo nie - swiadczy to o jakosci wyrobu.

Czy duzo jezdzilem VW? Moze nie tysiace kilometrow, ale testowalem wiele nowych modeli i to fajne auta, z przemyslanymi rozwiazaniami bez kompromisow (np. w tym aucie jest fajny silnik, ale wykonczenie wnetrza mogloby byc lepsze).

Oczywiscie auta w 100% made in Japan to juz zupelnie inna bajka...

Pozdrawiam.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 01-12-2006, 23:01   

Tanpit napisał/a:
mimo ocynkowanej karoserii, pojawia sie rdza

...ale to nie dotyczy TYLKO Carismy. Sa tez inne modele/marki ktore wcale lepiej nie wypadaja-przyklad-Mercedes, (hehe -to jak to nazwac-szambo?? :mrgreen: )
Poza tym nie wszystkie Cari rdzewieja... :twisted:
Aha- wiem tez ze Focusa tez lub korozja podjesc :D

Tanpit
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2006, 23:42   

No dobra, nie rownajmy w dol, tylko w gore. Mam sie pocieszac wadami innych samochodow? Dla mnie jest to nienormalne, zeby kilkuletnie auto zjadala rdza! (mojego to nie dotyczy, ale pogadajcie z arturrem;) Poza tym, chodzi mi jedynie o to, zeby nie krytykowac slepo VW, bo i Mitsu nie jest bez wad.

P.S.

Mojego Misia i tak kocham:))

Pozdro!!

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 02-12-2006, 08:05   

Jeszcze tak na marginesie arturr ma Cari przed liftem-a to nie jest bez znaczenia :twisted:
Moja Cari tez nie rdzewieje 8)
Tanpit napisał/a:
bo i Mitsu nie jest bez wad.

...nie ma samochodu bez wad
Pozdrawiam

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 02-12-2006, 11:37   

Tanpit napisał/a:
Czesto na tym forum pojawia sie stwierdzenie odnosnie zakupu auta: "obejrzyjcie dobrze element XYZ, bo zalezy od egzemplarza czy bedzie dobry, czy zly" - to tak jak kupowac odtwarzacz dvd firmy Manta za 150zl - albo bedzie chodzil, albo nie - swiadczy to o jakosci wyrobu.

Bardzo złe porównanie. Samochód jest mimo wszystko "urządzeniem" o wiele bardziej złożonym, z dużo większą ilością podzespołów mechanicznych (które muszą się zużywać) oraz użytkowanym w nieporównanie gorszych warunkach. Dlatego takie stwierdzenie nia pada tylko na TYM forum - ono dotyczy KAŻDEGO samochodu. A o jego jakości nie świadczy samo takie stwierdzenie a to, ilu i jakich podzespołów ono dotyczy.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2006, 12:47   

Robson86 napisał/a:
Jeszcze tak na marginesie arturr ma Cari przed liftem-a to nie jest bez znaczenia :twisted:

jest to bez znaczenia bo widzialem carismy po lifcie ktore rdzewieja rownie pieknie jak moja.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 02-12-2006, 13:53   

arturro napisał/a:
jest to bez znaczenia bo widzialem carismy po lifcie ktore rdzewieja rownie pieknie jak moja.

...ale wiecej Carism rdzewiej przed niz po lifcie :wink: (z reszta to jest bez znaczenia-ale na marginesie czytalem gdzies ze po 2000roku poprawiono jakosc ocynkowanych blach w Cari)
Owszem zdaza sie ze i po lifcie rude bierze sie za robote, ale widzac nasze zasolenie drog to sie nie dziwie... Nawet w butach zimowych srubki potrafia zardzewiec :mrgreen: :mrgreen:
Poza tym jakis dzwon czy nawet maly wypadek tez zle dziala na blachy ->a takich samochodow jest u nas niestety sporo :D
Pozdroo4all

Tanpit
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2006, 22:52   

Szczeslaw - oczywiscie, masz racje.

Nie chodzilo mi tu o umniejszanie carismy, czy cos w tym stylu. Po prostu zastanowmy sie nad tym, czy trafne jest wystawianie negatywnych opinii o jakiejs marce samochodow tylko dlatego, ze jej nie lubimy, bo nie sadze, zeby mozna bylo dostrzec az tak istotne roznice pomiedzy chociazby mitsu i vw, aby moc powiedziec o jednej z nich, ze to kiepska marka i te samochody sa zle.

Kiedys uslyszalem stwierdzenie od jakiegos tam fana bmw: "Lexus to ch****e auto". I co odpowiesz takiemu kolesiowi? Lexusa pewnie tylko na ulicy widzial i to z daleka, a takie gadanie jest nic nie warte.

Jak zwykle pozdrawiam i zycze szerokosci:)

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 03-12-2006, 13:13   

Tanpit napisał/a:
Po prostu zastanowmy sie nad tym, czy trafne jest wystawianie negatywnych opinii o jakiejs marce samochodow tylko dlatego, ze jej nie lubimy, bo nie sadze, zeby mozna bylo dostrzec az tak istotne roznice pomiedzy chociazby mitsu i vw, aby moc powiedziec o jednej z nich, ze to kiepska marka i te samochody sa zle.

Jeszcze na początku lat 90-tych takie opinie były uzasadnione. Różnice w jakości wykonania i trwałości samochodów były spore. Taka Toyota Carina, Starlet czy stare Corolki - autka prawie pancerne, nie do zabicia. Niemcy (poza DROGIMI markami typu BMW czy Mercedes) nie potrafili dorównać skośnookim. Stąd właśnie wziął się mit o niezawodności Toyoty.
Obecnie jednak to już nie jest takie oczywiste - cięcie kosztów i globalizacja produkcji sprawiły, że jakość wykonania takiej np. Toyoty Avensis (produkowanej w GB) wcale nie jest lepsza niż jakość VW czy Opla.
Czym innym są tu oczywiście marki luksusowe, które ze swojej natury (i z powodu ceny :D ) muszą być wykonane lepiej. Ale to ma swoje odzwierciedlenie właśnie w cenie samochodu.
Obecnie, jak słusznie zauważyłeś, ocena jakiegoś samochodu czy marki wynika przede wszystkim z nastawienia i preferencji osobistych. Ja osobiście zawsze staram się zaznaczać, że np. nie polecam komuś jakiegoś samochodu nie dlatego, że jest zły ale dlatego, że nie lubię np. VW. I myślę, że jest to uczciwe stawianie sprawy.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 03-12-2006, 13:55   

Ale przez jakies tam niemieckie zrzeszenie z 47 japonskich aut 39 bylo jeden za drugim liczac od pierwszego miejsca :D ...a w najgorszej grupie znalazlo sie 8 Mercow, 2 BMW, jakis tam model Jaguara...
Aha jedyna marka europejska ktora dorownala japoncom-to Porsche :mrgreen:
(zrodlo TVN Turbo-raport turbo)
Napewno Ta legendarna niezawodnosc to juz nie jest taka sama jak kiedys, ale i tak Japonce trzymaja sie dobrze :mrgreen: ...a mysle tez, ze ludzie pewne sprawy wyolbrzymiaja- gdyz gdy cos sie stanie -np. jakas usterka, co kiedys w japoncach nie mialo by poprostu miejsca ...wcale na tle konkurencji nie jest zle (a nawet ponadprzecietnia)-zreszta wystaczy spojrzec na raporty usterkowosci :D
Ofcorz nie mowie ze zawsze tak jest-wyjatki zawsze sa...
Pozdroo

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 03-12-2006, 17:05   

Skoro jesteście przy temacie VW to macie moze jakies doswiadczenie z Touranem 2.0 TDI ?? Podoba mi sie ze wzgledu na funkcjonalność (7 miejsc lub duuuuży bagażnik przy w miare rozsadnych gabarytach zewnętrznych). Szukam odpowiednika japonskiego ale jedyne co mi przychodzi do głowy i wyglada w miare nowoczesnie to toyota corolla verso. Mitsu niestety nic takiego nie ma do zaoferowania. Albo duży grandis albo mały SS który jezeli chodzi o jakość wykonania rewelacją nie jest

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 03-12-2006, 17:54   

Jesli chodzi o konkurenta Tourana, to chyba jedynym (japonskim i w miare gabarytowo) jest Toyotka Verso...no chyba ze Mazda 5!
A co do samego Tourana to poczytaj:
Touran opinie
ewentualnie
Inne opinie
Choc proponuje nie robic dalej OT z tego tematu
Pozdroo

Odpowiedz do tematu