Kontrolka oleju |
Autor |
Wiadomość |
PiotrasL200
Mitsumaniak

Auto: L200 Intense '07 manual 136KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-12-2009, 18:50 Kontrolka oleju
|
|
|
Witam!
Dzisiaj przejechałem przez sporą kałużę błotną 300m od chaty i zapaliła mi się podczas jazdy kontrolka oleju. Kałuża ok. 15m2 powierzchni, głębokość 30cm, błotko konsystencji półrzadkiej, prędkość ok. 20km/h. Silnik był rozgrzany do normalnej temperatury roboczej. Po przyjeździe do garażu okazało się, że jednak trochę tego rzadkiego błotka do komory silnika uprzejmie się dostało, co-nieco wilgoci odparowało, ale syf pozostał szczególnie w tym miejscu gdzie powinien być drugi akumulator.
Teraz auto schnie. Kontrolka świeci tak jakby na 50% swojej normalnej jasności. Po zgaszeniu silnika i odpaleniu świeci nadal.
Stan oleju oczywiście 100%, w nic nie uderzyłem, prędkość mała, żadnego katowania, pływania po rzekach itp. itd. do tej pory nie było.
Czy umyć komorę z tego syfu karcherem, z węża czy do serwisu?
Coś delikatniusie toto...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

Auto: T-fünf
|
Wysłany: 05-12-2009, 20:46
|
|
|
zmien hobby Ela nie została stworzona do pływania po błocie. Elektronika w nowej eli siada od poziomu wody ponad granicę prześwitu. Nie zdziw się jeśli anulują Ci gwarancje. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kibloo
mod L200 pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
Pomógł: 14 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 1640 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-12-2009, 20:45
|
|
|
namotore, nic takiego sie nie dzieje
PiotrasL200, obejrzyj dokładnie silnik i sprawdź czy nie zwarło ci kabelków na czujniku ciśnienia oleju, najprawdopodobniej jest gdzieś z boku u dołu bloku silnika (nie mam pojęcia z której strony).
ela fabrycznie ma dopuszczalne brodzenie do głębokości 0,5m. prawdopodobnie zaczepiła ci się jakaś trawa (i robi zwarcie), albo spadła wtyczka z czujnika i tyle.
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
HugoOrmo
Forumowicz Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 460 Skąd: Frei Stadt Danzig
|
Wysłany: 06-12-2009, 23:41
|
|
|
Kibloo dobrze prawi...pewnie jakis drobiazg...u mnie po ostatniej wizycie na kolibkach mimo tego, ze kaluze nie byly duze mam cala komore silnika w blocie bo wentylator wszystko rozniosl pod maska...
ale zadnych historii dodatkowych nie ma...
pzdr |
_________________ Kazio i Izabel = WNMPSG - Wielka Nieskonczona Milosc Po Sam Grob
 |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

|
Wysłany: 07-12-2009, 08:19
|
|
|
brodzil ktos z Was 50cm? Wystarczy jechac 10-30km/h przy 25cm blota z woda zeby choinka sie zaswiecila (check) - sprawdzane na moim i arabie z plomieniami |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 07-12-2009, 08:45
|
|
|
wkleiłbym fotkę, ale sie wstydzę, HugoOrmo wie o jaką chodzi... (ta za kolibek w czasie konkursu z wychlapywaniem kałuży- BTW wygrałem, nawet z Chudym)
U mnie komora silnika też jest cała wymalowana błotem po kolibkach...
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
PiotrasL200
Mitsumaniak

Auto: L200 Intense '07 manual 136KM
|
Wysłany: 07-12-2009, 10:40
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi Kibloo to jak otwarta księga L200 Zwarcie spowodowane błotem i wilgocią - jak wyschło to i kontrolka zgasła
Doświadczenia po trochu się nabiera.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 07-12-2009, 11:17
|
|
|
jakby to powiedzieć, pracuje w serwisie (nie samochodów tylko maszyn przemysłowych), więc zawsze szukam najprostszego rozwiązania...
warto byłoby jednak odnaleźć ten czujnik i wyczyścić, bo jak zawilgotnieje, to znowu może sie odezwać.
Ze względu na solenie dróg w Polsce, piach zazwyczaj ma śladowe ilości soli w sobie, więc w połączeniu z wodą całkiem nieźle przewodzi prąd...
pozdroweinia |
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
HugoOrmo
Forumowicz Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 460 Skąd: Frei Stadt Danzig
|
Wysłany: 07-12-2009, 12:00
|
|
|
namotore napisał/a: | brodzil ktos z Was 50cm? Wystarczy jechac 10-30km/h przy 25cm blota z woda zeby choinka sie zaswiecila (check) - sprawdzane na moim i arabie z plomieniami |
eee, no wydaje mi sie, ze nie jest tak zle...podczas naszego ostatniego rekreacyjnego spotkania, blotna kaluza zakryla mi progi a pchana z przodu "fala" siegnela 3/4 wysokoci zderzaka i zakryla swiatelka przeciwmgielne...czyli bylo tam z jakies 20-25 cm na bank...nie stwierdzilem zadnych problemow...wrecz przeciwnie jak troche elka poskakala i poblocila sie to teraz to co mialo sie ulozyc, sie ulozylo i nawet nic nie piszczy i trzeszczy
pzdr |
_________________ Kazio i Izabel = WNMPSG - Wielka Nieskonczona Milosc Po Sam Grob
 |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

|
Wysłany: 07-12-2009, 14:35
|
|
|
czekam na relacje z brodzenia ok.50 cm. Wg mnie szkoda czujnikow, osprzetu, elektroniki i tapicerki, p.s.jaki lejecie olej silnikowy? syntetyk, polsyntetyk? pozdro |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 07-12-2009, 14:54
|
|
|
Złomek brodził do wysokości 5 cm poniżej krawędzi maski (to jest jakieś 0,75m), żadnych problemów, ma araba... forsował rzeczkę |
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
Arapaho
Forumowicz

Auto: L200 '06 Intense Sport 182KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2010 Posty: 91 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-10-2011, 22:11
|
|
|
namotore napisał/a: | czekam na relacje z brodzenia ok.50 cm. Wg mnie szkoda czujnikow, osprzetu, elektroniki i tapicerki, p.s.jaki lejecie olej silnikowy? syntetyk, polsyntetyk? pozdro |
Witam.... trafiłem na ten temat przez przypadek, ale w związku z tym, że na forum nic się nie dzieje ciekawego pozwolę sobie odgrzać kotleta i odpowiedzieć ....
Brodzę regularnie w głębokości ok. 75 cm i jak dotąd nic się nie dzieje. Woda do środka się nie dostaje więc tapicerka również zagrożona nie jest... a mam skórzaną... Głębokość oceniam po średnicy koła, która wynosi 80,3 cm - na poniższym filmiku brakuje ok. 5 cm do pełnego zakrycia koła.
Oto filmik: Filmik z przejazdu przez rzeczkę - ok. 75cm
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
|