Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Świecąca kontrolka ABS
Autor Wiadomość
Ryzi18 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GLX 1,6 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-05-2011, 01:22   

Miałem podobny problem w Cari 1.6 pojechałem do elektryka i wstyd się przyznać ale okazało się że w tylnych światłach żarówka od stopu była chyba luźna i odłączała ABS(jazda po naszych drogach) po wymianie żarówki i wyczyszczeniu przewodów od świateł problem znikł całkowicie. Możesz spróbować nic Cię to nie kosztuje a może rozwiąże problem.

gacek77
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2011, 14:14   

Wstyd się przyznać, ale nadal jeżdżę z tą świecącą kontrolką. Tyle że okazało się, iż ABS faktycznie nie działa. Wygląda na to, że to jakaś poważniejsza awaria. Nawet przeczuwam kiedy to się stało. Wszystko zaczęło się od przepalonego niemal do połowy kabla el. w miejscu w którym biegnie obok akumulatora. Zdaje się, że wtedy wszystko się zaczęło. Teraz mam pytanko, czy może ktoś polecić jakiegoś dobrego elektryka w okolicach Gliwic, Rybnika, Katowic. Nie uśmiecha mi się jechać z 13 letnim autem do serwisu bo tam pewnie zaśpiewają parę kafli.
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc.

Darek
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2011, 20:45   

U mnie ABS działa i kontrolka cały czas się świeci. Na zlocie Panowie z Japan Motors sprawdzili i wszystko jest ok(brak błędów). Jedyny mankament to że na postoju każde koło pokazuje 1km/h i nikt nie wie dlaczego :mrgreen: może ktoś miał taki przypadek?

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 13-09-2011, 21:56   

Witam,
u mnie czasami zaświeca się ABS - dzieje się to w momencie gdy np. "pojadę" trochę na ręcznym - jakiś żwirek itp . Ostatnio zadziało się to gdy zablokowało mi się koło po postoju na ręcznym i jeden hamulec "ręczny" nie chciał puścić .
Panaceum było ponowne zaciągnięcie ręcznego by wystąpił poślizg . Kontrolka po takiej operacji gasła :)

Mitsumaniaki QR-Code:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 13-09-2011, 22:31   

luk_szc napisał/a:
u mnie czasami zaświeca się ABS - dzieje się to w momencie gdy np. "pojadę" trochę na ręcznym - jakiś żwirek itp . Ostatnio zadziało się to gdy zablokowało mi się koło po postoju na ręcznym i jeden hamulec "ręczny" nie chciał puścić .
Panaceum było ponowne zaciągnięcie ręcznego by wystąpił poślizg . Kontrolka po takiej operacji gasła
Całkowicie normalna sprawa, jak zaciągnąłeś ręczny i koło stanęło to komputer ABS-u wykrył błąd na tym kole (brak ruchu) i wyświetlił błąd. To samo się stanie jak np. podniesiesz przód z jednej strony i włączysz bieg. Kręci sie jedno koło (to podniesione) a reszta stoi. Wyświetli się błąd, który zniknie po przekroczeniu pewnej prędkości podczas jazdy lub po kilku km jazdy.

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 13-09-2011, 22:38   

Hugo napisał/a:
Kręci sie jedno koło (to podniesione) a reszta stoi.

no chyba, że masz zablokowany mechanizm różnicowy, to sobie tak nie pokręcisz ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 14-09-2011, 11:35   

Gacek77 nadal nie sprawdziłeś jaki błąd pokazuje ABS? Pisałem zewrzeć drucikiem 1 i 4 pin w gnieździe OBD włączyć stacyjkę nie odpalając samochodu i zobaczyć jakie sekwencje błysków wymruguje kontrolka ABS. Dłuższe przerwy dziesiątki, krótsze przerwy jedności. Czyli np: 5 długich błysków i 2 krótkie = błąd nr 53. Po co płacicie za podpinanie samochodu pod komputer, skoro ten sam się diagnozuje? A jeżeli już trzeba można zastosować kabel za 40PLN i program EvoScan.

luk_szc, Pisałem żeby oczyścić pierścienie i czujniki ABS podczas mycia samochodu. Ścierające się opiłki z bębnów lub tarczy przyklejają się do magnesów od ABS, przekłamując odczyt.

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 14-09-2011, 11:44   

wichura1 napisał/a:

luk_szc, Pisałem żeby oczyścić pierścienie i czujniki ABS podczas mycia samochodu. Ścierające się opiłki z bębnów lub tarczy przyklejają się do magnesów od ABS, przekłamując odczyt.

Pierścienie czyste :) w Mitsu - lecz faktycznie dopadły mnie opiłki na łożysku z czujnikiem w V50 - czyszczenie i pomogło :)

Mitsumaniaki QR-Code:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-09-2011, 00:00   

wichura1 napisał/a:
5 długich błysków i 2 krótkie = błąd nr 53
A nie 52?

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 19-09-2011, 23:13   

Oczywiście 52, szybko pisałem sorry.

gacek77
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2011, 13:06   

Panowie ... nikt nie chce mi się podjąć naprawy tego kurestwa ... czy znacie może jakiś elektryków specjalizujących się z japońcach z terenu gliwic, katowic, rybnika? No chyba że kogoś z serwisu ;)
Proszę o pomoc. Kontrolka świeci ABS nie działa, a w grudniu przegląd i obawiam się, że nie przejdzie. Dzięki wichura za radę, którą skrzętnie odnotowałem, ale wolę przekazać ją fachowcom, bo sam delikatnie mówiąc nie czuje sie na siłach, a poza tym gdy juz zdefiniuja błąd to jeszcze trzaby go naprawić.
Pozdrawiam.

Mateusz071 
Forumowicz

Auto: Colt WRC 89r;Cari GDI r98
Wysłany: 19-10-2011, 14:15   

A ja powiem szczerze że wyciągnołem bezpiecznik i mam ABS w nosie, przynajmniej wiem że go nie mam!! Cos zrypali konstruktorzy i z tym abs ciagle sa problemy, ja miałem czyszone wymieniane cudowane. Raz działał a raz niby działał a przepuszczał dużo za dużo i auto leciało jak na sankach i nic nie mozesz zrobić oprócz ręcznego! Mało gościa na pasach nie rozjechałem, dlatego wyłączyłem w ogóle żeby nie było już niespodzianek. Pozatym nie jestem zwolennikiem elektroniki w autach co ma pomagać. To tylko obwody, którym ufasz a nie znasz momentu kiedy Cię zawiodą a o tym się przekonasz kiedy nie zadziałają i będzie przykro. Mnie elektronika przeszkadza, najbardziej zimą, bo ja kontruje a auto swoje i wychodzi siłowanie się z autem. Powinno się robić dobre szkolenia L tak jak w norwegi gdzie na L uczą jazdy nocą, poślizgów, zimą, szutrem itd. Przy takim przeszkoleniu elektronika nie jest potrzebna. A tak z ciekawostek (pewnie i tak wiekszość wie) Anti Block System wcale nie skraca drogi hamowania, tylko ją wydłuża (oczywiście mówimy o kierowcach co mają wyczucie).

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 28-10-2011, 14:47   

To co mówisz nie jest zgodne z rzeczywistością, hamując pulsascyjnie bez ABS nie jesteś w stanie tak szybko pompować pedałem. Sprawdzałem hamowanie Lancerem bez ABS i Carismą z tej samej prędkości, Carisma pomimo, że było wrażenie gorszego hamowania zatrzymywała się o 3 metry wcześniej. ABS nie działa prawidłowo gdy masz rozwalone amortyzatory, bo samochód odbija się od nawierzchni zamiast jej trzymać. Łyse, kiepskie lub zużyte opony potrafią przełużyć drogę hamowania nawet o 10m. Poza tym ABS nie myśli za ciebie, Trzeba znać możliwości swoich hamulców, z ABS czy bez ABS.

Mateusz071 
Forumowicz

Auto: Colt WRC 89r;Cari GDI r98
Wysłany: 31-10-2011, 10:27   

wierz lub nie ale taka jest prawda że bez ABS jest czlowiek w stanie zahamować krócej i to jest sprawdzone zarówno przez instytucje, Panów z Top Gear (chyba 3 lata temu), jakiś polski magazyn, no i przeze mnie. Metoda puslacyjna nie jest jedyną metoda i nie jest skuteczna bo jak sam zauważyłeś nie dasz rady mieć takiej częstotliwości, natomiast jak czujesz auto i wciśniesz z wyczuciem hamulec na samej granicy to hamujesz krócej. Opony u mnie po 5 latach idą w kupeł i nie dopuszczam aby dojechały do znacznika... Amory zawsze mam dobre, bo przy przyczepach.... Do wariowania mam inne auto i po mieście jeżdże z normalnymi predkościami. Zapominasz o ważnej rzeczy jaką jest komputer, czujniki, okablowanie.... Myślisz że domowe komputery tylko się psują? :D

[ Dodano: 31-10-2011, 10:42 ]
"ABS wydłuża drogę hamowania w warunkach, kiedy na nawierzchni znajduje się warstwa o luźnej strukturze: śnieg, błoto, piasek. Z systemem ABS koło samochodu jedzie po śliskiej warstwie, ponieważ jego głównym założeniem jest właśnie nie dopuszczanie do uźlizgu koła."

http://www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/?id=41

"ogolnie zablokowanie kół napewno zwiększy droge hamowania ... ale w tym samym wypadku (bez abs) ogarniety kierowca zatrzyma auto szybciej i bez blokady kół bez ABS... ale to zależy od OPONY NAWIERZCHNI KIEROWCY... wiec naprawde dla wlasnego FUNU znajdźdźcie kawalek prostej zrobcie sobie kreske kredą i hamujcie zobaczycie co wyjdzie..."

[ Dodano: 31-10-2011, 10:48 ]
Więc kolego Wichura1 sprawdzaliście na suchym asfalcie? i powtarzam Anti Block a nie Remover way of braking ;] Dlaczego w rajdach nie stosuje sie abs? Przecież teoretycznie można by było się lepiej (później) dohamować przez zakrętem i na pewno nie utracić przyczepności. Nie twierdzę że jest zły ABS bo wiadomo że w warunkach drogowych awaryjnych to 90% kierowców wali hamulce opór i ABS ratuje ale nie ufajmy bezgranicznie elektronice.

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 31-10-2011, 12:16   

Mateusz071 napisał/a:
Panów z Top Gear (chyba 3 lata temu)

Ten program jest czysto rozrywkowy i nie oobiektywny przeważnie nie ma nic z rzeczywistością robiony pod publike. Świadczy to ilość pozwów producentów i to że coraz mniej samochodów dają im do testów.

Co do ABS miałem przyjemność ostro hamować z wyminięciem przeszkody gdyby nie abs to bym skończył na drzewie. Przy zwykłych hanulcach trzeba je przed manewrem wyminięcia odpuścić co powoduje że nie tracisz prędkości, przy abs nadal hamujesz .
Mateusz071 napisał/a:
natomiast jak czujesz auto i wciśniesz z wyczuciem hamulec na samej granicy to hamujesz krócej.

Z samochodach z abs-em tez tak można a dodatkowy plus to poprawi cię jak tej granicy nie wyczujesz np jedno kolo bedzie wadzić o sypkie pobocze. No chyba że ty tylko jezdzisz prosto i po asfalcie.

moje zdanie to złej baletnicy to nawet baletki przeszkadzaja

Odpowiedz do tematu