Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Świecąca kontrolka ABS
Autor Wiadomość
marcindy 
Forumowicz

Auto: Cari 1.9TD GLX '97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-10-2011, 17:56   

Jak złapiesz pobocze to i ABS, ABW i CBŚ razem wzięte nie pomogą, a umyślnego wyłączania systemu w imię jakichś wydumanych idei komentować nie ma potrzeby.

pawelsonx napisał/a:
moje zdanie to złej baletnicy to nawet baletki przeszkadzaja

Popieram.

Mateusz071 
Forumowicz

Auto: Colt WRC 89r;Cari GDI r98
Wysłany: 01-11-2011, 17:58   

Tylko że mi ABS tak przepuszczał że jedynie ręczny mi został bo ABS trzeszczał a auto jechało dalej. W Aso sami nie wiedzą co jest i na zasadzie prób i błędów chcieli wymieniać to czójki to kompa. Jak ABS przepuszcza to nie wciśniesz bardziej helba tylko jedziesz. Hmmm "złej baletnicy" ? Zła baletnica to i na wspomagaczach jeziora nie umie a dobra to w trampach pokaże klasę :D Dobra bo to się zrobiła nie wiem po co dyskusja, ja chciałem tylko przekazać wam żeby uważać na elektronikę bo ja się na niej przejechałem i nie masz kontroli nad tym, a tu niektórzy odebrali to personalnie? bez sensu...

[ Dodano: 01-11-2011, 18:01 ]
AAAAAAAAA Już wiem bo to Ego się odezwało bo przecież każdy Polak jest najlepszym kierowcą :D i pisząc o tym że szkoły jazdy by się przydały a że używanie elektroniki "ułatwia" i zarazem rozleniwia i ogłupia to ktoś się poczół urażony? udeż w stół a nożyce się odezwą :D

marcindy 
Forumowicz

Auto: Cari 1.9TD GLX '97
Wysłany: 01-11-2011, 19:28   

Jeśli z tym ego do mnie bijesz, to nie ten adres :)
Widzisz zaczynałem od samochodów bez żadnej elektroniki (jeździły świetnie, ale wolę te z domieszką), jeździłem jeszcze na gumach z lat 80 ubiegłego wieku (ale wolę zimą jechać na zimówkach, a latem na letnich) i mowie to co mówię opierając się na doświadczeniu. Mam uprawnienia do egzaminowania kierowców i przez 3 lata nawet to robiłem i również twierdzę, że szkoły jazdy (właściwie doszkalanie na śliskiej nawierzchni, nauka wychodzenia z poślizgów itp) to bardzo potrzebne instytucje, baa nauka myślenia zamiast "klepania" tras egzaminacyjnych jest potrzebna, bo gdy zabierałem "kierowcę" na inną trasę niż egzaminacyjna, to niektórzy przestawali widzieć znaki i głupieli na skrzyżowaniach.
Z tych wszystkich elektronicznych "bajerów" ABS jest najlepszym, co się udało wprowadzić i szczęście, że weszło do standardu wyposażenia (poza małymi wyjątkami). Cała reszta to zwykłe wyręczanie leniwych i GŁUPICH kierowców myślących, że kontrola trakcji ocali im życie na zakręcie lub zjechaniu na pobocze, że automat parkingowy załatwi sprawę zatłoczonych miast i braku parkingów, że nie trzeba MYŚLEĆ, bo komputer skoryguje błąd lub nawet zupełnie przejmie inicjatywę.
Apropos wspomnę o koledze, który kupił auto z tym zachwalanym systemem automatycznego zatrzymania przed przeszkodą. Jakież było jego zdziwienie, gdy mu wyjaśniłem (musiałem to udowodnić pokazując wpis w instrukcji, bo nie wierzył na słowo), że jak będzie jechał 50 km/h, to samochód rąbnie w ścianę albo człowieka jakby nie miał tego systemu. Niewiedza czy głupota? Pytanie retoryczne.

Ty wolisz wyłączyć zupełnie ABS i myśleć, że dzięki temu masz zupełną kontrolę, ja twierdzę, że głupio robisz i powinieneś postarać się odkryć przyczynę złego działania zamiast pozbyć się tego udogodnienia.
Niemniej bez ABS da się najnormalniej w świecie jeździć i jeśli wiesz, że go nie masz, to nic złego stać się nie powinno, ale bez ABSu należy jeździć nieco inaczej.
Czy ostrożniej? Raczej nie, bo ostrożnie zawsze trzeba, ale trzeba dużo wcześniej przewidywać, trzeba bardziej znać swój samochód i mieć pewność o jego niezawodności, bo niech któreś koło hamuje wyraźnie mocniej niż pozostałe lub opona (lub amortyzator) będzie bardziej zużyta i da zablokować koło, to zaczniesz wykręcać piruety na każdej mniej przyczepnej nawierzchni, a z tej przyczepnej po prostu wylecisz.

I jeszcze takie dygresyjki na koniec.
1. Nie uważam się za super kierowcę, ale znam zagrożenia, a to więcej niż super kierowca myślący, że jest niezniszczalny :)
2. Żyjemy w Polsce, posługujemy się tym samym językiem z jego prawami. Szanuj proszę inne osoby i choć trochę postaraj się używać języka polskiego zgodnie z jego zasadami. Takie najbardziej widoczne i najczęstsze to zasady dotyczące interpunkcji i ortografii. "poczół", "udeż" - ajajaj :oops:

Przepraszam za przydługi wywód.
Ostatnio zmieniony przez marcindy 01-11-2011, 20:08, w całości zmieniany 1 raz  

Mateusz071 
Forumowicz

Auto: Colt WRC 89r;Cari GDI r98
Wysłany: 01-11-2011, 19:59   

Nic dodać nic ująć. Ja mojego teścia nie mogę przekonać do zimówek i nie pomaga argumentowanie że może komuś zrobić krzywdę... Osobiście to naprawie ale nie wiem czy włączę ABS bo się boje powtórki z rozrywki. Byłem kierowcą ale nie jestem Asem, bez systemu jestem skuteczny i nie dopuszczam do dziwnych sytuacji myśląc za innych.

Odnośnie ortografii to jestem dyslektykiem ale wiem że to nie usprawiedliwia, wystarczy 5 razy przeczytać to co się napisało i może się zauważy że jest jakiś błąd ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 04-11-2011, 13:13   

W dziale technicznym nie pisze się o upodobaniach, tylko o usterkach i sposobach ich wyeliminowania. Jeżeli kontrolka ABS świeci lub zapala się w czasie jazdy, oznacza, to że trzeba odczytać błędy. Naprawianie jakiejkolwiek usterki bez wcześniejszej prawidłowej diagnozy, jest stratą czasu i pieniędzy. Nie wiem dlaczego, wielu z was boi się połaczyć dwa styki drucikiem (tak się odczytuje błędy w Carismie), ale nie boi się oddać samochodu w ręce nieuków.

Co do dysleksji, czy też dysortografii, wystarczy pisać w Operze i zastosować poniższe wskazówki:

"Opera sprawdza pisownię wyrazów wpisywanych w wielowierszowych polach tekstowych, np. podczas wypełniania formularzy, pisania wiadomości e-mail, tworzenia notatek lub czatowania. Błędy pisowni oznaczane są czerwoną kropkowaną linią rysowaną pod nieprawidłowo wpisanymi wyrazami. W przypadku pól jednowierszowych sprawdzanie pisowni nie rozpoczyna się automatycznie. Aby je aktywować, należy kliknąć pole tekstowe przytrzymując klawisz Ctrl i w menu kontekstowym zaznaczyć opcję „Sprawdzaj pisownię”.
Poprawianie błędów pisowni

Aby poprawić błąd, kliknij nieprawidłowo wpisany wyraz przytrzymując klawisz Ctrl i z menu kontekstowego wybierz właściwy wyraz. Możesz również dodać wyraz do słownika, zignorować jego wszystkie wystąpienia lub usunąć go ze słownika.
Dodawanie słownika

Opera korzysta ze słowników w formacie Hunspell. Do pakietu instalacyjnego dołączono słownik amerykańskiej odmiany języka angielskiego. Aby dodać słownik innego języka:
Kliknij pole przytrzymując klawisz Ctrl, aby otworzyć menu kontekstowe.
Wybierz Słowniki > Dodaj lub usuń słowniki….
W oknie „Słowniki sprawdzania pisowni” wybierz język. Aby szybko przeszukać listę, skorzystaj ze znajdującego się nad nią pola szybkiego wyszukiwania.
Zaznacz język, który chcesz dodać i kliknij „Dalej”.
Zaakceptuj licencję i kliknij „Dalej”.
Wybierz domyślny słownik i kliknij „Zakończ”." żródło: pomoc programu Opera 11.52

MmzTattoo 
Mitsumaniak

Auto: 2003 Eclipse GS 2.4 automat
Wysłany: 01-07-2013, 23:00   

Podłącze się do tematu żeby nie zakładać nowego choć zakończył się offtopem.
W mojej Cari świeci się ABS na początku zdarzało mu się zgasnąć po paru depnięciach w pedał i szybkim hamowaniu od 100 do zatrzymania.
Teraz świeci się cały czas, po sprawdzeniu błędów abs wymrugał błąd 42 czyli elektrozawór jako że ten znajduje się w pompie niestety pompa jest do wymiany. Zrobie przymiarkę do naprawy samego elektrozaworu ale najpierw do was pytanie.
Na co zwracać uwagę przy wymianie pompy ABS-u?
Mam drugą którą mogę założyć i pokombinować ze starą czy da się to skutecznie naprawić.
Jakieś wskazówki dotyczące odpowietrzania itp?

Odpowiedz do tematu