Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
MITSUBISHI COLT. Problem z elektroniką. POMOCY!
Autor Wiadomość
ŁukaszGTi
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2006, 20:20   

drogi Krzyzaku jestem niesamowicie wdzieczny za Twoja pomoc ale przyznam ze wstydem ze do tej pory ani razu nieodczytalem bledow w moim ECU :oops: :oops:

w sprawach komputera swoiego auta jestem zupelnym laikem :oops:
jedno co udalo mi sie zrobic(cale szczescie ze w pore) to znalezc komputer , wyjac go i ztwierdzic ze kondensatory sa jak najszybciej do wymiany

[ Dodano: 03-12-2006, 20:23 ]
z tego co zaowazylem to umnie sa dwa kondensatory
jakie sa to kondensatory?

[ Dodano: 03-12-2006, 21:01 ]
ostatnio wymienilem popychacze teraz ECU normalnie koszmar :cry:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2006, 12:40   

Łukasz W napisał/a:
[ Dodano: 03-12-2006, 20:23 ]
z tego co zaowazylem to umnie sa dwa kondensatory
jakie sa to kondensatory?

nie mam pojęcia - nigdy nie rozbierałem ECU od tego silnika

SebaD
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2006, 16:23   

Zrób dokładne zdjęcia tych konesatorów, albo napisz wszystko co na nich pisze, to spróbujemy pomóc

pozdro
SebaD

ŁukaszGTi
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2006, 23:38   

wiem ze wpisalem sie w czyjis post :roll: ale problem jest juz rozwiazany :D :D :D

wczoraj spisalem parametry 4 kondensatorow ze strony Krzyzaka i dzis kupilem identyczne (kosztowaly 90gr :D ), wykrecilem komputer i dalem go koledze z pracy (lubuje sie w elektronice) ,przylutowanie niesprawilo mu wielkiego problemu MOJ KOMPUTER MA JUZ 3 NOWE KONDENSATORY!!! bo w komputerze do CAO 1.8 GTi sa potrzebne 3 : jeden 47uF/50V , 100uF/16V i 22uF/50V
ten 100uF ktory wydawal sie ok wylal od spodu i kwas wyzarl kawalek sciezki (naszczescie udalo sie to odratowac) mogla byc to przyczyna moich zanikajacych obrotow mysle

troche szalalem juz dzis miśkiem po miescie i jest wszystko ok , mam nadzieje ze bedzie tak dajej

wiem ze moglo nie wiele brakowac i komputer nadawalby sie tylko do wyrzucenia wiec DZIEKUJE WAM BARDZO ZA POMOC JESTEM BARDZO WDZIECZNY :)
dobrze ze jestescie

milon72
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2006, 17:38   

Witam~!
Wsadziłem komputerek po renowacji, autko działa tylko że coś mi tam pstrykało przez chwilkę ( ale tylko raz coś takiego jak na razie się zdarzyło ) i czasami coś tam z obrotami się pieprzy, tzn. wskazówka od obrotomierza zajeszybko przeskakuje z 1000 obrotów na 1500. Ale po jakiejś chwili wszystko wraca do normy. Mam jeszcze ciśnienie bo w drodze nie wiara czy znowu nie zrobi prryyyy. Ale na razie jeździ.
Pozdrawiam wszystkich!
:roll:

ŁukaszGTi
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2006, 23:02   

znow sie podepne,
odnosnie przeskakiwania obrotow, czy czujesz ze silnik zmienia obroty czy tylko wskazowka obrotomierza tak lata? (u mnie tez tak jest :P )
u mnie dzieje sie tak ze raczej silnik nie zmienia obrotow :| to wskazowka czasem szaleje albo jakby chciala troche oszukac, zanizyc CO TO JEST? :| (wczesniej tzn przed zima tak nie bylo)

czy ktos moze zna odpowiedz na to pytanie :?:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 07-12-2006, 08:07   

Łukasz W napisał/a:
znow sie podepne,
odnosnie przeskakiwania obrotow, czy czujesz ze silnik zmienia obroty czy tylko wskazowka obrotomierza tak lata? (u mnie tez tak jest :P )
u mnie dzieje sie tak ze raczej silnik nie zmienia obrotow :| to wskazowka czasem szaleje albo jakby chciala troche oszukac, zanizyc CO TO JEST? :| (wczesniej tzn przed zima tak nie bylo)

czy ktos moze zna odpowiedz na to pytanie :?:

obrotomierzem steruje ECU (na podstawie impulsów z TDC1 - czujnika wału)
naprawiałem już ECU, które miało przeżartą ścieżkę przy kondziorze 47uF i efekt taki, że po kluczyku na ON obroty jechały na max. i po chwili spadały na 0
więc dalej bym w ECU szukał; silnik oczywiście nie odpalał

ŁukaszGTi
[Usunięty]

Wysłany: 07-12-2006, 09:00   

:| wiec musze dac znajomemu aby sprawdzil przejscie wszystkich sciezek,

jezeli zaniedbam ta usterke to moze to prowadzic do jakis komplikacji? przeciez tak jest ze wskazowka sobie tam warjuje a silnik raczej pracuje rowno

milon72
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2006, 20:03   

silnik obrotów nie zmienia, tylko ta wskazówka tak sobie przeskakiwała. Ale teraz puki co jest o.k. Za to inna sprawa mi się urodziła: ma ktoś schemat elektryki od Colta? 8)

Jasiu
[Usunięty]

Wysłany: 12-12-2006, 18:35   

Witam!!

Dopisze sie do tematu bo jak milon72, tez juz mam dosc i powoli wymiekam.

opis: Jade sobie trasa ok 110km/h i nagle stracilem moc i auto zgaslo, deplem na gaz zapalilo jeszcze na 3sek (resztki paliwa) i znow zgaslo. KONIEC. Tel do taty i fiesta sciaga colta... Pod domem sprawdzam ecu. Pokazuje blad 14. Kupilem spray wyczyscilem przepustnice. Reset ecu. Odpalam i ... silnik kreci ale nie zaskakuje. Znow patrze w bledy ecu. Blad 22. Wczoraj wyciagnalem aku (musialem naladowac) dzis go podlaczam i tak z czystej ciekawosci patrze w ecu co pokaze.. blad 14.. Pokrecilem silnikiem i teraz pokazuje blad 14 i 22 na raz. Dodam ze ecu witalo 4 dni temu elektryka i ma nowe kondensatorki. Wiem co oznacza blad 22 tylko niech ktos mi powie gdzie (jak juz wiem:P)DOKLADNIE mam sprawdzic ten czujnik w colcie 1.5 '89 ??

Prosze o pomoc bo bez auto to jak bez reki :(

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 16-12-2006, 21:23   

Mam nadzieje ze Ci pomoge w poniedzialek jestem na etapie opisu tej - podobnej usterki w silniku 4 g 15 v8
90 r. /jutro odpalam w niedziele opis moich bijow to lancer-ogolny- hodowanie usterki

[ Dodano: 17-12-2006, 18:59 ]
nie odpalilem za zimno 0-2 stopni i deszcz ok srody czwartku

Jasiu
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2006, 10:56   

wojmi1 jak przeczytasz tego posta to odezwij sie do mnie na GG:3536668. Potrzebuje pomocy bo sam tego nie zrobie :(

Kubot 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 GLX 98r
Wysłany: 01-12-2012, 19:12   

Witam.
Mam mały problem z moim coltem. Sprawa dotyczy odpalania... czasami colcik nie odpala na wszystkie gary dławi się i dusi czasem potrafi zgasnąć ale zwykle po chwili wraca wszystko do normy i jest już wszystko ok. Mam z tym problem praktycznie od początku posiadania colta czyli około 4 lat problem się nasila jesienią i zima przy wyższej wilgotności powietrza.jak jest sucho to jest wszystko ok. Kable i świece wymieniam praktycznie co roku w zeszłym roku wy,mieniłem kopułkę.Po wymianie problem ustaje na jakiś czas ale potem zawsze wraca. Miał ktoś podobny problem i go rozwiązał albo ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-12-2012, 22:44   

Zmierzyć kompresje
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu