Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:33
[MSS ALL] KOŁA Nowe koła dla Gwiazdy
Autor Wiadomość
MICU
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2005, 11:21   [MSS ALL] KOŁA Nowe koła dla Gwiazdy

Mam nadzieję, że dobrą zakładkę wybrałem do umieszczenia tego tematu.

Planuję wymianę opon na nowe i przy tej okazji chciałem zafundować Misiowi alusy (w prawdzie nie wiem czy na zimę też, jeszcze pomyślę). Aktualnie mam koła w rozmiarze 175/65 R14. NA plakietce przy drzwiach kierowcy drugi zalecany rozmiar to 185/55(chyba) R14.

Teraz pytanie.
Chcę kupić alusy 15" lub 16". Który rozmiar wybrać i jaki dobrać rozmiar opon?
Koło mnie parkuje Misiek z kołami 195/45 R16". Ogólnie będę dobierał koła pod kątem częstych i dalekich wyjazdów.

Proszę o komentarze i sugestie

Pozdrawiam,

Micu
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 09:40, w całości zmieniany 2 razy  

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-08-2005, 11:57   

Tu masz link http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp z przelicznikami.

Jesli chodzi o to czy 15 czy 16 to chyba zalezy od zasobnosci Twojego portwela :lol: . Moim zadaniem 16 na niskim profilu mozna bardzo latwo pokrzywic no ale jak sie uwaznie jezdzi to nie powinno byc problemu.

MICU
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2005, 12:45   

To jeszcze jedno pytanie.

A jak rozwiązać kwestie koła zapasowego. Zakładam, że nie możliwe jest założenie (w razie konieczności wyższej) koła zapasowego w rozmiarze 175/65R14, gdy reszta ma rozniar np: 195/50 R16.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 22-08-2005, 12:50   

wg. mnie wszystko jest mozliwe jezeli kolo bedzie tzw. dojazdowe. zobacz jak maja nie ktore inne auta w standatcie . kolo zapasowe - felga oraz opona jest mniejsza od innych a jednak montuja w samochodach lecz jest to TYLKO kolo dojazdowe. by dojechac do wulkanizacji i zrobic.

tylko musisz sie liczyc ze DLUZSZA(dluzsza od dopuszczalnej) jazda z jednym mniejszym kolem wiaze sie z uszkodzeniem zawiesznia.
pozdr.

ps. jezeli sie myle poprosze o poprawienie.

MICU
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2005, 12:52   

Rafal_Szczecin napisał/a:
wg. mnie wszystko jest mozliwe jezeli kolo bedzie tzw. dojazdowe. zobacz jak maja nie ktore inne auta w standatcie . kolo zapasowe - felga oraz opona jest mniejsza od innych a jednak montuja w samochodach lecz jest to TYLKO kolo dojazdowe. by dojechac do wulkanizacji i zrobic.
pozdr.

Racja. Tak coś mi świtało, ale wolałem sie upewnić.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2005, 15:03   

MICU napisał/a:
A jak rozwiązać kwestie koła zapasowego. Zakładam, że nie możliwe jest założenie (w razie konieczności wyższej) koła zapasowego w rozmiarze 175/65R14, gdy reszta ma rozniar np: 195/50 R16.

zasada jest prosta, jesli zakladasz felge o wiekszej srednicy to na nia zakladasz opone o wezszym profilu. srednica kola "nie moze" zostac zmieniona, np. majac seryjne ogumienie 185/65R14 zakladasz 205/40R17 srednica kol jest identyczna (bodajze 2mm roznicy). po zastosowaniu takiego zamiennika seryjna zapasowka pasuje idealnie.

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 22-08-2005, 15:38   

arturro napisał/a:
zasada jest prosta, jesli zakladasz felge o wiekszej srednicy to na nia zakladasz opone o wezszym profilu. srednica kola "nie moze" zostac zmieniona, np. majac seryjne ogumienie 185/65R14 zakladasz 205/40R17 srednica kol jest identyczna (bodajze 2mm roznicy). po zastosowaniu takiego zamiennika seryjna zapasowka pasuje idealnie.

Lepiej sie tego nie da ujasc :lol:

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2005, 16:44   

arturro napisał/a:
MICU napisał/a:

A szerokość opony (felgi)? O ile wąska opona może się zmieścić w nadkolu, o tyle szeroka może obcierać....

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2005, 07:39   

Racja Fido... w spacu trzeba uważać... szczególnie z tyłu...
może obcierać więc kupowanie w ciemno w sprzedaży wysyłkowej
jest dość ryzykowne... lepiej znaleść na miejscu i w razie kłopotów
odrazu muszą wymieniać :lol:

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-08-2005, 09:17   

przy wyborze felgi radze zwrocic uwage na wspolczynnik ET bo to on w duzej mierze (oczywiscie poza sama szerokoscia felgi), a wlasciwie wspolnie z szerokoscia felgi bedzie decydowal o jej mieszczeniu sie w nadkolu lub nie ;) Poza tym zawsze mozna wyciagnac blotniki :mrgreen:

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2005, 09:31   

Pamiętam, że ludzie mieli problemy już ze standardowymi alu-felgami, które dawali do modeli od 2002. Zdarzało się, że tył obcierał pod obciążeniem, nie mówiąc o tym, że w zimie były problemy z założeniem łańcuchów. Więc szaleństwo z 16 calowymi felgami musi być bardzo dobrze przemyślane.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 23-08-2005, 09:43   

Ale zdaje sie ze MICU pisze o szerokosci 195. Sam na takiej jezdze bo jest to standardowy rozmiar w modelu 2003 :arrow: 195/55 R15.
Jesli zatem zalozy felge 16" i bedzie sie trzymal wskazowek podanych przez poprzednikow (czyli nizszy profil i wlasciwe ET) powinno byc ok. Oczywiscie lepiej wszystko przymierzyc, zaladowac tesciowa i ... heja :)
Na zime proponowalbym wrocic do rozmiaru 185 i felgi R14.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2005, 10:15   

JCH napisał/a:
Ale zdaje sie ze MICU pisze o szerokosci 195. Sam na takiej jezdze bo jest to standardowy rozmiar w modelu 2003 :arrow: 195/55 R15.
Jesli zatem zalozy felge 16" i bedzie sie trzymal wskazowek podanych przez poprzednikow (czyli nizszy profil i wlasciwe ET) powinno byc ok. Oczywiscie lepiej wszystko przymierzyc, zaladowac tesciowa i ... heja :)

Pamiętam Jacku, że komuś obcierał właśnie ten standardowy rozmiar. Jeśli weźmie 16 calowy zestaw, który będzie miał średnicę np. większą o 2 mm, to się może okazać, że nie daje się tym jeździć z obciążeniem. Tylko to chciałem powiedzieć. Odrobinę większa średnica przy tej samej szerokości może spowodować całkowitą utratę zadowolenie z przeprowadzonej operacji ;-)

MICU
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2005, 10:36   

JCH napisał/a:

I w sumie tak właśnie planowałem zrobić. Na zimę zostawie stalowe felgi 14", a na lato raczej alusy 15". Przy 16" trudniej będzie (z tego co już się dowiedziałem) dobrać taką wielkość profilu, by nie obcierało nadkoli oraz by nie musieć uważać na każdą dzirę w drodze w obawie o zniszczenie kół.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 23-08-2005, 11:33   

MICU napisał/a:
Na zimę zostawie stalowe felgi 14", a na lato raczej alusy 15".

Jak wyglada na 16" to wiesz bo pisales ze sasiad ma. Chcesz to wysle Ci foto moich 15". Zbyt niski profil moim zdaniem tez nie wyglada fajnie. Oczywiscie kwestia dziurawych drog przede wszystkim ...
Jeszcze jedna uwaga - nakretki. Ja mam jakos tak porypane, ze do alusow mam nakretki na klucz #21 a do stalowych #19. Trzeba zaopatrzyc sie w dwa klucze i to nie tylko na zime - w razie biedy zapas trzeba miec jak przykrecic.
Albo dobrac odpowiednie nakretki .... :(

[ Dodano: Wto Sie 23, 2005 11:37 am ]
Fido__ napisał/a:
Pamiętam Jacku, że komuś obcierał właśnie ten standardowy rozmiar.

Faktycznie tak chyba bylo tylko pytalem sie o szczegoly - gdzie obciera. Czy "po obdwodzie" - zbyt wielka srednica, profil nie ten, czy "po szerokosci" - zbyt szeroka felga, ET nie takie jak trzeba ...
Odpowiedzi chyba nie bylo. A moze tesciowa byla powodem obcierania .... :wink:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu