Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CK1A 1.3] Głosniki w przednich dzrzwiach
Autor Wiadomość
darkanian 
Mitsumaniak
Darson

Auto: Lancer CK1A GLX '96
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-09-2008, 17:38   [CK1A 1.3] Głosniki w przednich dzrzwiach

Witam.

Pytanie moje jest jak w temacie. Jak dostac się do głosnika w drzwiach pasażera w lancerku? Wiem że jest jedna śrubka w podłokietniku obok przecisku od szyb, ale co dalej? Czy reszta trzyma sie na jakichś zatrzaskach? Jak sie dobrac do głośnika, żeby misia za bardzo nie bolało? :)
Musze sie tam zobaczyć bo po opadach deszczu jeden z głośników zaczyna charczeć przy głośniejszej muzyce. :evil: Jak jest sucho wszystko gra idealnie.

I przy okazji drugie pytanie jakich rozmiarów głośniki wchodzą w tylną półkę? I czy stadndardowo są już tam pociągnięte przewody czy sam będę musiał przeciagać kabelki?

Będę wdzięczny na odpowiedź :mrgreen:

chodzyn84
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2008, 22:31   

własnie niedawno wymieniałem głośniki z przodu dostęp jest prosty chyba razem trzy śruby trzynają bok, odkręcasz je i zdejmujesz z zatrzasków, standardowo były 13 ale zmieniłem na 16 i bez problemu weszły

a na tylniej półce są 16 standardowo no i jak są głośniki to chyba przewody też muszą być pociągnięte :)

darkanian 
Mitsumaniak
Darson

Wysłany: 28-09-2008, 09:37   

Dzieki za odpowiedź chodzyn84. Pytałem sie o przewody, bo własnie z tyłu nie mam nic i chciałebym sobie zamontować tam głośniki a kabelków sie tam jak na razie nie doszukałem.

Wracajac do tapicerki to oglądałem dokładnie drzwi i widziałem tylko ta 1 śrubke o której pisałem w pierwszym poscie. Reszta jest za jakimiś zaslepkami może? A te zatrzaski podważałeś śrubokrętem? W miare łatwo to schodzi? Pytam, bo nie wiem czego mam sie spodziewać. :biggrin:

Pozdro.

AnubisSNC
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2008, 12:20   

Jedną śrubkę masz jak pisałeś w podłokietniku, następna jest z boku za zaślepką i jeszcze jedna za uchwytem do otwierania drzwi. Tapicerkę ściągasz bez problemów, jest na zatrzaski, jak chcesz to możesz sobie podważyć śrubokrętem. Ja ściągałem za pomocą rąk ;)

Jeśli chodzi o tylną półkę to kable powinny być fabrycznie pociągnięte, ja przynajmniej tak miałem i u Ciebie też powinny być. Jeśli chcesz montować jakiś lepszy sprzęt to lepiej byłoby wymienić kable. Ja mam głośniki Hertz DCX i ładnie grają na tych kablach jakie były.
Pozdrawiam i powodzenia :)

chodzyn84
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2008, 18:34   

dokładnie tak jak napisał AnubisSNC kabelki powinny być nie są za dobre ale też założyłem te same głośniki Hertza i dobrze jest. a do głośników z przodu wydaję się trudny dostęp w rzeczywistości wszystko ładnie schodzi i zakłada, więc nie spodziewaj się że napotkasz trudności :D

AnubisSNC
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2008, 22:42   

Zapomniałem jeszcze o jednej śrubce, jest we wgłębieniu na deskę. Za zaślepką ;)

darkanian 
Mitsumaniak
Darson

Wysłany: 29-09-2008, 08:34   

Dzięki chłopaki za podpowiedzi. Jak tylko pogoda dopisze biore sie za miśka :)

Pozdro!

[ Dodano: 04-10-2008, 18:18 ]
Pogoda dzisiaj dopisała więc postanowiłem zajac się miśkiem. Ściągnałem tapicerke z przednich drzwi od pasażera (śrubki są CZTERY ;) ) bez najmniejszych problemów. Pare kołków plastikowych puściło bez przyłożenia znaczej siły. Oczom moim ukazał sie obraz nędzy i rozpaczy (no może przesadzam troche). Tak jak podejrzewałaem membrana w głosniku była rozerwana (stąd to charczenie). Po wyciągnieciu głosnika okazało sie, że nie dość, że jest cały mokry to jeszcze we wnętrzu drzwi stoi woda :evil: Dostawała się ona przez otwór w samym narożniku dzwi. Otwór ów nie jest przypadkowy a zrobiony przez producenta samochochodu. Pytanie, po co? Uszczelniłem go silikonem a popnad to uszczelniłem dolną częśc dzwi cieńką gebeczką (taką jką sie daje pod elektronike w pudełkach). Z głosnikiem nie wiele mogłem zrobić. Rozerwanie membrany jest dosyć poważne (ok. 3 cm). Założyłem tapicerke i będę obserowował czy znwou nie dostaje mi sie tam woda.

Miałem zamiar kupić głośniki do tyłu, ale w takiej sytuacji widze, ze bedę miałe kupić także do przodu. Ponieważ niedawno zakupiłem radio Alpine więc myśle sobie, że głosniki wezme też tego samego producenta.
Znalazłem takie:
1. Do przodu 135mm:
Alpine SXE 1325s- tańszy model
Alpine SXE 1350s - droższy model (nowszy)

2. Do tyłu 165mm:
Alpine SXE 1725s
Alpine SXE 1750s
odpowiednio: tańsze i droższe (nowsze)

Z tego co piszesz chodzyn84 to spokojnie powinny pasować. Kabelki z tyłu faktycznie są :mrgreen:

Skłaniałbym się raczej w kierunku tych tańszych. Nie potrzebne mi są jakieś super wypasy.
Co o tym sądzicie? To będzie dobry wybór ?

miki4x4 
Mitsumaniak
Miki

Auto: to co w podpisie
Wysłany: 06-10-2008, 06:43   

Proponuję zestaw odseparowany na przód tj głośnik + kopułka - np. Helix Dark Blue. Jeśli założysz te głośniki już tylne nie będą Ci potrzebne, bo te grają rewelacyjnie. Świetne na każdej częstotliwości (głęboki bas). Zakładając dodatkowo maty wygłuszające na drzwi (proponuję sinuslive), będziesz zadowolony z efektu :)

MARIOELBLAG
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2008, 23:48   

woda dostaje sie dodrzwi po szybie a ta dziurką na dole wypływa zeby woda nie kapała na głosniki sa tam plastykowe osłony

jarek1988lodz 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.3 12V 96 r
Wysłany: 06-05-2011, 01:56   

witam , tak się wtrącę , zgaduje że szyby są elektryczne , a jak zdemontować korbkę od szyby ? , nie ma żadnej śruby więc pewnie jest na wcisk , tylko nie mogę zdjąć a martwię się że ją ułamię .

katalonczyk 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer CKO
Wysłany: 06-05-2011, 17:34   

witam przy klamce jest zabezpieczenie musisz lekko przygniesc tapicerke od drzwi i sprobowac jakims srubokretem te zabezpieczenie zdjac zabezpieczenie.

Obywatel 
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Wysłany: 19-12-2011, 21:06   

To że w przednie drzwi bez problemu wchodzą 165 mm to jest dobra wiadomość :D a czy ktoś ma dobrą koncepcję na montaż odseparowanych głośników wysokotonowych? Tzn. gdzie je umieścić i jak je inteligentnie podłączyć wykorzystując istniejące okablowanie? Tak żeby było absolutne minimum rzeźby.

Aha, gdyby ktoś jeszcze znał bezbolesny patent na przeciągnięcie do bagażnika instalacji pod subwoofer i zechciałby podzielić się wskazówkami, to również byłbym wdzięczny :)

Odpowiedz do tematu