Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
rozprowadzenie kabli po domu
Autor Wiadomość
bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-01-2012, 20:43   rozprowadzenie kabli po domu

nie wiem, czy tu, czy w dziale budowa domu....
ale

chcaiłem w weekend zaprojektować instalacje kablowo-radiowe w domu, położyć to w styczniu - puki nie ma tynku
prąd - mam, ok.
TV - byłem w cyfrowym polsacie - panienka ciut mało zorientowana, ale się ładnie uśmiechała :)
antena - mówi, żeby na komin (ok. 7m) dać. ja bym wolał na scianę, zeby nie dziurawić dachu - na wysokości ok. 2,5 m, na południowy wschód skierowana. i kabel do pokoju.
pytanie 1 - czy faktycznie wysokość 7m vs 2,5 ma znaczenie? drzew nie ma wokół, razcej nie bedzie

internet. jak na razie 2 dostwców. tpsa i cyfrowy polsat. netia? nie znlazłem zasięgu
tpsa - jest gniazdko, gdzieś na środku domu, podłączam tam router kabelkiem, i z routera radiowo (wi-fi, tak?) po domu.
pytanie - czy strop terriva będzie tłumił sygnał na piętro? jakie są inne sposoby? droższy, silniejszy router (propozycja vobisu)
a może z routera kabelek na górę przez strop, i tam jakieś drugie urządzenie "wysyłające " sygnał (drugi router?)

cyfrowy polsat - dostaję antenkę parapetową, z kabelkiem, który podłączam do komputera i mam internet - tyle potrafi powiedzieć panienka
a jest możliwośc - z antenki do routera, i sygnał z routera do komputerów radiowo?
a na pięterku - jak wyżej?

a może z routera kablami do gniazdek w 3 pokojach - gabinet (na dole) i 2 pokoje dla dzieci (góra)
z dostawców - wolałbym cyfrowy polsat - tel. stacjonarnego nie chcę, a TV jakieś bym chciał....

tyle na razie - nie znam się na tym, dlatego proszę o odpowiedzi nie żargonem informatycznym

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 05-01-2012, 22:02   

Co do wysokości zamontowania anteny SAT, jeżeli nic nie zasłania to nie ma problemu powiesić na ścianie.
Do miejsca gdzie postawisz TV najlepiej od razu ciągnąć minimum 2 koncentryki do konwertera (nie mam tego, ale gdzieś mi sie obiło, że jak będziesz chciał jedno oglądać, a 2 nagrywać to musisz dostać 2 sygnały).

Jeśli chodzi o Internet to bym pociągnął skrętkę z miejsca gdzie miałby stać router/odbiornik dostarczony przez POLSAT/TP itp. do wszystkich miejsc gdzie będą TV i komputery, ewentualnie do TV i przez strop.
WiFi swoje, ale jednak co kabel to kabel...

Jeżeli dostaniesz od Polsatu modem z wyjściem na RJ45 to do routera bez problemu i dalej jak wyżej napisałem, jeśli jednak jakieś coś na USB, to mogą być problemy...

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 05-01-2012, 22:36   

No to wrzucam i tu, coby było dla potomnych:

09.04.2008 roku Arekp napisał :arrow: Średniowiecze w XXI wieku

Miłej lektury :)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 05-01-2012, 23:41   

bastek1, Najprostsze rozwiązania są najlepsze :)
Ciągniesz kable antenowe z miejsca gdzie Ty chcesz mieć antenę TV/SAT.
Jak napisałem najtańsze rozwiązanie to wszystkie kable z każdego pomieszczenia gdzie kiedykolwiek może być telewizor do miejsca gdzie będzie wisiała antena.
Do sypialni zazwyczaj starcza jeden ale może być dwa.
Do pokoi dzieci wystarcza jeden ale może być dwa.
Do salonu minimum to dwa a najlepiej trzy.
Kabel ten i nie inny tylko TriSet 113.
Nie ma sensu bawić się w multisłicze z sygnałem satelitarnym czy antenowym tylko na antenę zakładasz konwerter podwójny, poczwórny lub ósemkę i masz z bani. A w razie czego masz zawsze dodatkowy kable dla telewizji naziemnej.
Ja nie lubię anten na kominie :( Po co ci taki odgromnik z uziemieniem w pokojach?

Co do internetu
Pajączek zbiegający się w miejscu gdzie wyląduje internet rozchodzący się do każdego pomieszczania - nie lobię WiFi jak mogę mieć kabel.
Pasuje dać skrętkę Category UT6

Errata: Nie rezygnujemy z WiFI - potrzebny do telefonu, i-Pada/Poda/Phona. Ale szkielet sieci powinien być na kablu :P . Na początek router WiFi z poczwórnym switchem powinien wystarczyć .
I Krzychu ma rację w okolice telewizora to przynajmniej 3 kable internetowe :P Teraz telewizor chce netu, amplituner chce netu, dekoder telewizji satelitarnej chce netu a jeszcze multiroom w N-ce (niedługo w Cyfrze + też) potrzebuje kable internetowego :P

Ogrzewanie. jak planujesz mieć ogrzewania pokojowe z czujnikami zaworów trójdrożnych z danego pomieszczania to pasuje do kotłowni/rozdzielni dać z każdego pomieszczania przynajmniej 2x0.5mm2, a może być skrętka informatyczna tyle że droższa.
Z kotłowni dodatkowo do kominka jeśli z płaszczem wodny to 3 kable 2x0.5mm2, jeśli powietrzny z kumulacją to dwa starcza le może lepiej trzy? I kabel 2x05mm2 do czujki temperatury zewnętrznej z kotłowni na północną ścianę około 2m od gruntu..

Alarm:
Tak samo jak internet - do miejsca gdzie będzie centrala schodzą się wszystkie kable alarmu (skrętka 8par- chyba) do każdego okna i do przynajmniej jednej czujki w każdym pomieszczaniu plus drzwi wejściowe plus klawiatury na piętrze, w garażu i przy wejściu do domu.

Jak będziesz robił inteligentny dom to jeszcze kupę różnych kabli do puszczenia ale to zrobi elektryk ;)

To tak na szybko a jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopisze ;)
Ostatnio zmieniony przez jaca71 06-01-2012, 13:11, w całości zmieniany 2 razy  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-01-2012, 12:35   

Antena na kominie to jest bezsens totalny. Będzie mokry śnieg i sobie nie oglądasz, a na dach nie wejdziesz... Antena powinna być w zasięgu miotły. Multiswich oczywiście się nie opłaca, ale dobrze jest wyciągnąć kable gdzieś blisko anteny np. na strychu (z każdego pomieszczenia po 2-3) i sobie odpowiednio crosować z konwerterem od anteny. Do tego wypadało by jakąś antenę naziemną wyprowadzić w miejsce zakończeń tych kabli... Jak nie będzie dekodera to sobie antenę naziemną wepniesz w ten kabel.

Internet to faktycznie warto sobie pociągnąć gniazdka do każdego pomieszczenia bo dużo urządzeń za pewne będzie wymagało dużego transferu w przyszłości. Wi-Fi jest problematyczne jeśli chodzi o stabilny i duży transfer, ale ma jedną zasadniczą zaletę jak przepięcie pójdzie do telefonie to Ci nie spali wszystkiego wpiętego do swicha.... Warto też zrobić sobie w okolicach TV gniazdka ethernetowe co najmniej po 2. Po pierwsze teraz telewizja z internetem i skypem to standard, a do tego zawsze może się przydać do rozdzielacza karty od Cyfry+ taki kabelek...
Kabel może być cat 5e (standard od dawna używany i działa do 1Gbps) na razie nie zapowiada się zmiana. Ważne, żeby był dobrej jakości.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 06-01-2012, 13:26   

Popieram porzedmówców,
Kablem do TV mam w kazdym pokoju po jednym, tak samo jak internet, i obok zaraz gnizadko 230V (do tego ramka potrójna i towszytko spianasz), w salonie mam 3x kabel TV, + skretka internet. Wszytko to mam wyprowadzone do schowka na strychu, gdzie moge rozdzielić sobie sygnały.
Alarm, nie mam akurat czujek na oknach, ale tylko w pokojach i tak zeby je skierować na okna i drzewi zewnwetrzne. Wszystko prowadzisz w jednio miejsce do sktzynki gdzie musisz miec zasilanie 230V do transpofratora. Do tego klawiatura przy wejsciu i w garazu.

Pozmyśl o zasilaniu i sterowaniu napędu do bramy - 2 kable do zewnetrznej bramy - zasialnie i kabel sygnałowy do otwierania z przyciusku jak nie masz pilota.
Tak samo gniazdko 230V na środku garazu do napędu bramy, i kabel do otwierania z przycisku -np jak ktoś kto nie ma pilota chce otworzyć i wyjąć rower z garazu.

Domofon - kabel na zewnatrz, i do puszki, tak samo od modułów wenwtrznych mam dwa ( góra i dół) do tego również zasialnie 230V na transormator.
Sterowanie pieca i innyc pierdółek to jak wyżej.
Chesz rolety elektryczne- pomyśl o wypuszczeniu kabli.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 06-01-2012, 18:30   

myślę że warto zaglądnąć tutaj dużo się wyjaśni jak kształtować instalacje:
http://www.satserwis.pl/oferta/index.php?grupa=95
http://www.dipol.com.pl/p...sm_schematy.htm

kupujepolskieprodukty.pl

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Wysłany: 07-01-2012, 20:25   

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Plan mam taki: rozdzielnia TV i netu w kotłowni na parterze. TV 2 kable antenowe do pokoju telewizyjnego i jeden kabel do drugiego pokoju. Natomiast internet: gdzie wstawić router - czy przy rozdzielni i stamtąd ( od routera) kablem do pokoju telewizyjnego, gabinetu i dwóch pokoi na górze, czy lepiej z rozdzielni kablem do pokoju telewizyjnego (salonu), gdzie będzie ściana ze sprzętem RTV i dopiero stamtąd rozprowadzać kablem do pokoi?
Myślałem o routerze, który ma również możliwość Wi-Fi, wówczas z kotłowni byłby kiepski sygnał na zewnątrz domu, natomiast z salonu z racji okna byłby dobry zasięg na tarasie.

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-01-2012, 20:46   

Najlepiej by było rozdzielić routerem (ale taki samym routerem bez wi-fi) w kotłowni. A acces pointa pociągnąć do takiego miejsca gdzie będzie wszędzie blisko do Wi-Fi. A ile masz ścian i stropów (i pod jakim kątem) po drodze z kotłowni do tarasu?

Do głównego telewizora pociągnij co najmniej 3 kable antenowe, a do tego "czasem będę oglądał" 2 kable antenowe.

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-01-2012, 21:09   

bastek1 napisał/a:
Plan mam taki: rozdzielnia TV i netu w kotłowni na parterze.

Rozdzielnia TV to ma być na konwerterze anteny satelitarnej a nie w kotłowni. Na jednym maszcie/mocowaniu z talerzem pod spodem montujesz antenę naziemną typu Yagi. Nie bardzo rozumiem co będziesz rozdzielał w kotłowni? Widok pieca czy może będziesz oglądał jak soli w zmiękczaczu ubywa.

Centrum dowodzenia internetu (głowotułów pająka ze skrętek internetowych) najlepiej umieścić w "gabinecie" jeśli takowy będziesz posiadał. Tam stawiasz router WiFi ze swiczem lub tez router + akcespoint

Ja zrobiłem najprościej jak sie da:
Na strychu na której wisi antena schodzą się wszystkie kable TV/SAT. mam dziurkę na zewnątrz i przez nią przepuszczam ponumerowane kable na zewnątrz do konwertera w miarę potrzeb.
Internet mam rozdzielony w gabinecie, na szczęście gabinet od salonu dzieli tylko ściana na której po drugiej stronie wisi TV. W ścianie tej zrobiłem Rabbit Hole i bez problemu mogę z jednego pokoju do drugiego przepychać kable internetowe, TV/SAT czy HDMI.

Ale może masz jakiś głębszy sens robienia rozdzielni w kotłowni, chętnie usłyszę te powody i się ustosunkuję ;)

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Wysłany: 07-01-2012, 21:10   

a co to acces point? :)

tu jest plan dołu
http://www.fotosik.pl/pok...c48151c127.html

na dole projektu od lewej:
salon, kotłownia gabinet na ścianie pomi,edzy kotłownią i salonem ściana rtv czy tam acces point? czy tam router? ,m
tv na górze nie będzie , a internet nad salonem ( 1pokój ) i gabinetem (2 gi pokój )

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-01-2012, 21:31   

akcespoin (access point) to jest sama część rozsyłająca sygnał WiFi. krzychu radzi zrobić siec na samym kablowym routerze i z jednego wyjścia kabel na accespoint - może to i słuszne. Aa preferuje router wifi ze switchem mniej kłopotliwa konfiguracja.
Część internetowa możesz podzielić w kotłowni a antenę WiFi dać gdzieś pod sufitem w salonie.

TV/Sat nie ma sensu dzielić w kotłowni lepiej tak jak pisałem wszystkie kable niech się zejdą w okolicy anteny.
Robiłem podział sygnału Sat na multiswichu na 3 odbiorniki N-ki. Wszystko chodziło dobrze do momentu kiedy dekoder chciał zrobić aktualizację, wysypywały sie te, które nie dawały zasilania do konwertera. Dlatego lepiej robić to na poczwórnym konwerterze i kabel bezpośrednio konwerter odbiornik.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2012, 08:16   

jaca71 napisał/a:
Nie bardzo rozumiem co będziesz rozdzielał w kotłowni?

Bo jak masz 7 gniazdek antenowych w domu, a konwerter sobie kupisz na razie na 4, a do tego jeszcze nie wiesz gdzie chcesz antenę naziemną, a gdzie satelitę to sobie skrosujesz na beczce odpowiednio kabelki. Ważne, żeby do tego miejsca gdzie doprowadzisz kable od pomieszczeń dało się doprowadzić nowe od anteny naziemnej i satelitarnej w przypadku chęci dołożenia. Dlatego te kable powinny być wyprowadzone blisko anten.

Nie bardzo rozumiem ten schemat. Znaczy widzę miejsce gdzie ma być internet, a gdzie ten taras? Zaraz za ścianą? Bo tak na oko to w tym pomieszczeniu po prawej na górze to będzie mizerny zasięg Wi-Fi lub nawet brak. 2 ściany dość grube i cieńsza pod dużym kątem...

[ Dodano: 08-01-2012, 08:19 ]
jaca71 napisał/a:
Na jednym maszcie/mocowaniu z talerzem pod spodem montujesz antenę naziemną typu Yagi.

Znaczy tu był bym ostrożny. Trzeba by odpalić emitela, potem np. dvbtmap.eu i zobaczyć ile i jakie anteny trzeba, a do tego jeszcze w którą stronę. Oczywiście za 2-3 lata może być dużo łatwiej i wystarczy spinacz do złącza antenowe włożyć zamiast anteny naziemnej :finga:

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Wysłany: 08-01-2012, 09:41   

oki, czyli TV ciągnę 5 kabli do 2 pokoi, bez rozdzielania w domu, tylko przy antenie. wiem gdzie bedzie antena - jest taka sciana, jedyne miejsce wolne

inetrnet
dostawcy jak na razie TPSA lub cyfrowy polsat (CP). netii nie sprawdzałem, ale zasada jak w tepsie
CP - antenka na czerwono, do kotłowni (antenka bedzie pod dachem, lub trzeba na wysięgniku jakimś). tam router bez wifi i do 4 pokoi - gabinet, 2 pokoje na górze, i do salonu
w salonie - 2 gniazdka? jedno do podłączenia komp, czy innego czegoś , drugie na akcespoint - czyli ta antenka w pokoju?. na wifi zależy mi w salonie (coby w fotelu sie ulokować z laptopem na kolanach) i na tarasie (taras naniosłem). w pozostałych pomieszczeniach wifi nie potrzebne. to prawe na gorze to prawdopodobnie pokój dla teścia bedzie, bez internetu
jak TPSA - to kabelek do rodzielacza w kotłowni i dalej bez zmian
nowy link
http://www.fotosik.pl/pok...4aadfc6eff.html

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2012, 10:01   

krzychu napisał/a:
Znaczy tu był bym ostrożny. Trzeba by odpalić emitela, potem np. dvbtmap.eu i zobaczyć ile i jakie anteny trzeba, a do tego jeszcze w którą stronę. Oczywiście za 2-3 lata może być dużo łatwiej i wystarczy spinacz do złącza antenowe włożyć zamiast anteny naziemnej :finga:

Wróć, mój błąd ;) Mieszkam na północ od Krakowa i mam Chorągwice (nadajnik w Krakowie) na południe od mojego domu ;) Pewnie dlatego wydaje mi się że wszyscy mają od południowej strony nadajniki naziemne :P

Odpowiedz do tematu