zwiększenie mocy w Galu 96 2.0 td 4d68 |
Autor |
Wiadomość |
will [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 00:16 zwiększenie mocy w Galu 96 2.0 td 4d68
|
|
|
Czy można podkręcić troszkę moc w Galu za pomocą chipa bez większej ingerencji w silniki bez zwiększenia spalania .czy wymiana na sportowy filtr powietrza i wydech podniesie troszeczkę moc. jaka moze być cena takiego chipa z góry dziękuje za porady |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-10-2007, 00:23
|
|
|
will napisał/a: | Czy można podkręcić troszkę moc w Galu za pomocą chipa |
Nie - nikt tego nie robi bo ten silnik jest delikatny. will napisał/a: | bez większej ingerencji w silnik | Nie - tego się nie da zrobić will napisał/a: | bez zwiększenia spalania | taki to tylko w Erze. Moc beirze się z ilości paliwa jaką samochód jest w stanie spalic w jednostce czasu a dokładniej z energii jaką jest w stanie wyzwolić z tego spalania.
Więcej mocy= większe spalanie. Nie ma mocy z czystego powietrza. will napisał/a: | czy wymiana na sportowy filtr powietrza i wydech podniesie troszeczkę moc. |
Sportowy? Będzie głośniej ale nie sądzę żeby było szybciej - nie w tym dieslu.
Wolny wydech podnosi moc. W turbo. Sprawdź. Moim zdaniem wyrzucasz kasę w błoto.
Jeżeli chcesz tuningować diesla Mitsu to jesteś o ile pamiętam 7. Poprzednich 6 odpuściło. Ten diesel jest nietuningowalny. I generalnie dość delikatny. Zadbaj o regularną regulację zaworów i sprawdź te pastylki regulacyjne ne rozrządzie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
will [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 00:28
|
|
|
w sumie o to mi chodził byłem tylko ciekawy czy jest taka możliwośc bardziej mi chodziło o polepszenie elasyczności niż na usportowieniu tej jednostki dzieki |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 03-10-2007, 00:48
|
|
|
will, diesle Mitsu są/były zacofane technologicznie. I to jest główny powód dla którego Mitsu kupowało swoje diesle od
Renault - Carisma i SS
VW - Grandis, Outlander i chyba obecnie LancerX
PSA - Outlander
Podobno ma się to zmienić. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
will [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 01:02
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie zadałem to w innej części ale może będziesz wiedział coś na ten temat natomias zauważyłem że swiatła oraz podświetlenie deski rozdzielczej pulsuje mi znaczy się delikatnie przygasa i rozświetla się a to występuje podczas zwiekszania obrotów wraz z zwiększeniem obrotów częstotliwość pulsowania się nasila czym to może być spowodowane ja podejrzewam regulator napięcia ale nie jestem pewny spotkałem się z tym po raz pierwszy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 03-10-2007, 01:12
|
|
|
Tzn jak dodasz gazu jest jaśniej? czy robi się jaśniej/ciemniej na zmianę?
Może to oznaczać różne rzeczy - sprawdź napięcie ładowania ~14,3 V o ile pamiętam powinno być i akumulator. Jak jest stary i zużyty może nie dać się naładować i wtedy przy zwiększonym poborze prądu to alternator musi dostarczyć do wszystkiego napięcia a nie aku (na prztykład na wolnych obrotach w korku)
Co może być o tyle nieprzyjemne, że alternator wreszcie padnie (mostek diodowy się podda)
Sprawdź co i jak i bedziemy szukać przyczyny.
Pozdrawiam
PS
dziekuję za POMÓGŁ |
Just think...
. |
|
|
|
 |
will [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 01:23
|
|
|
robi się na zmiane jasniej i ciemniej powyzej 2000tys obr na wolnych nie zauwazyłem tego akumulator jest 100 ma ponoć dopiero dwa lata |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 03-10-2007, 01:26
|
|
|
will napisał/a: | akumulator jest 100 | A jaką pojemnośc powinien mieć? Nie jest za duży? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
will [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 01:33
|
|
|
jak kupowałem to powiedział mi sprzedający że nie ma co zakładać mniejszego i ten jest odpowiedni ale w książce serwisowej wyczytałem że chyba powinien mieć 64Ah albo 52 ale nie jestem pewny bo są oznaczenia i nie wiem któro jest do jakiego silnika jedno 75D26R to odnosi się do 52Ah i 95D31R do 64Ah |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 15:56
|
|
|
Może jednak jest dla Ciebi Will i innych ropojadnych nadzieja. Instalacja zasilająca silnik diesla...wodą pomysłu Jana Gulak. Informacje link:
http://darmowa-energia.eko.org.pl/
Bardzo możliwe, że to działa... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 03-10-2007, 19:12
|
|
|
will napisał/a: | jak kupowałem to powiedział mi sprzedający że nie ma co zakładać mniejszego |
will napisał/a: | ale w książce serwisowej wyczytałem że chyba powinien mieć 64Ah | raczej na pewno
Aku o zbyt dużej pojemności to zabójstwo dla alternatora - taka studnia bez dna, którą Twój alternator próbuje ciągle naładować kosztem innych ukladów elektrycznych.
Podjedź do elektryka samochodowego. Zobacz co on Ci powie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 03-10-2007, 19:42
|
|
|
Artoos napisał/a: | Może jednak jest dla Ciebi Will i innych ropojadnych nadzieja. Instalacja zasilająca silnik diesla...wodą pomysłu Jana Gulak. Bardzo możliwe, że to działa... |
Wydaje mi się że już kiedyś coś o dodatkowym wtrysku wody lub pary wodnej do cylindrów w dizlach chyba okrętowych słyszałem jeszcze w czasach ogólniaka ale na pewno nie o pomyśle J.Gulaka.
Już dawno się zastanawiałem dlaczego mój GDI zdecydowanie lepiej ciągnie jak jest duża wilgotność a najlepiej jak jadę we mgle lub w kolumnie aut i woda jest wręcz rozpylana przez ich koła - widać GDI podobnie jak dizel też lubi zassać odrobinę wilgoci bo wyraźnie lepiej wtedy idzie o czym się już wielokrotnie przekonałem. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 19:58
|
|
|
Właśnie zastanawia mnie czy w benzynie też to by działało. W końcu mniejsze sprężanie, więc mniejsze ciśnienie i wyższa temp. spalania, więc powinno. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 05-10-2007, 00:18
|
|
|
saphire napisał/a: | - widać GDI podobnie jak dizel też lubi zassać odrobinę wilgoci | woda zawarta w powietrzu schładza mieszankę. Im zimniejsza tym gęstsza mówiąc wprost więcej tlenu. Więcej tlenu - więcej mocy ale bez turbo to d u p o hamownia może oszukiwać |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2007, 08:36
|
|
|
No coz ,ten patent chyba dziala nieco inaczej (odsylam do lektury linku) bo goraca para to raczej nie schlodzi mieszanki... |
|
|
|
 |
|