Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: akbi
13-06-2007, 14:44
[CB4W 1.6] Ściąga mi na lewo
Autor Wiadomość
patison1980
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2007, 21:38   [CB4W 1.6] Ściąga mi na lewo

Witam wszystkich,

Kupiłem niedawno Lancera 1.6 GLI Wagon. Mam następujący irytujący mnie problem. Mianowicie auto przy ostrym przyśpieszaniu zaczyna skręcać lekko w lewo (kierownica sie obraca). Jak jade sobie spokojnie po autostradzie i trzymam gaz tez lekko zjeżdża na lewo. Gdy natomiast wrzuce na luz i auto sie samo toczy to idzie prosto jak od linijki. Przy hamowaniu też ściąga w lewo. Myślałem że może był bity ale skoro na luzie jedzie prosto a przy przyśpieszaniu skręca to chyba jednak musi cos byc z zawiedzeniem albo z układem napędowym. Jakie są wasze opinie na ten temat? Dzięki za wszystkie pomysły.
Ostatnio zmieniony przez akbi 13-06-2007, 14:17, w całości zmieniany 1 raz  

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-03-2007, 21:47   

Jedz na regulacje geometri i zbierznosc, nie musi byc bity wystarc<zy uderzyc w wysoki kraweznik lub zaliczyc polska dziure :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2007, 22:53   

sprawdż drązek kierowniczy!

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2007, 23:48   

Podstawa ściągania w autach sa OPONY :!: :!: :!: :!: Sprawdz najpierw opony-kazdy kumaty mechanior Ci to powie a potem szukaj części mechanicznych :!:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-03-2007, 01:14   

Końcówki drążków kierowniczych do sprawdzenia.

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 08:03   

mi tez sciagal na lewo, pojechalem do mechanika na zbieznosc, wsiadl i przejechal sie kawalek, pierwsza rzecz jaka zrobil to zmierzyl odleglosc miedzy kolami po obu stronach i bylo ok (przede mna byl koles z vectra, ktora tez sciagala i mial roznice ok 5cm) nastepnie posprawdzal luzy na kolach i przelozyl przednie kola, znowu mala rundka i jechal prosto, facet powiedzial ze opony sa do wymiany :)

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 10:51   

Dokładnie-mechani który zaczyna grzebac przy aucie bez sprawdzenia opon jest do :butthead: i od razu takiemu sie dziękuje-bardzo często wystarczy zamiana kół.

puntspusy 
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
Wysłany: 06-03-2007, 11:56   

mialem to samo tylko moje sciagalo na prawo, zmienilem opony i jak reka odjal ! :P
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 12:59   

Duzo samohcodów tak ma-szczególnie jak sie kupuje uzywane opony!!!

burst
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 20:26   

Dwa komplety kól, jedne letnie 15 ściąga w lewo, zimówki ściąga w lewo, dostałem używane zimówki ale w lepszym stanie od moich i też ściąga w lewo. Kupiłem komplet nowych opon i jedzie prosto jak po sznurku. Co ciekawe te używki co dostałem na poprzednim samochodzie jeździły prosto.

zieli
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 22:56   

a ja mam inny problem miałem stare opony samochód jechał prosto no może lekko ściagał kupiłem nowe(nuwka funkiel nie śmigane prosto z fabryki) i teraz ściaga mnie w lewo jak ...
dwa razy byłem wyważyc koła i ustawic zbierzność jest ok . nie rozumiem dlaczego na starych było ok a na nowych ściaga. domyslam sie ze mam do wymiany końcówki bo co innego.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2007, 09:47   

Cytat:
Co ciekawe te używki co dostałem na poprzednim samochodzie jeździły prosto.

Bo szły pewnie od nowosci z tym autem i "wyjeździły" sie razem z nim.

Cytat:
dwa razy byłem wyważyc koła i ustawic zbierzność jest ok . nie rozumiem dlaczego na starych było ok a na nowych ściaga. domyslam sie ze mam do wymiany końcówki bo co innego.

Pewnie starych opon juz nie masz :?: zeby je zalozyc i sprawdzic czy na nich jezdzi dobrze nadal. Zamien koła dla sprawdzenia-prawe z lewym przednie i zobaczysz jak bedzie. Jak bedzie dalej sciągało na nowych to zobacz końcówki drążka kierowniczego.

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2007, 10:05   

Pewnie macie racje z tymi oponami, ale mi ściągało w prawo jak miałem walnięty drążek kier. lewy, wymieniłem i jedzie jak po sznurku, opony letnie to barum brilantis-takie sobie :P
obecne zimówki to fulda krisalp, czy jakoś tak , strasznie chałasują!!! ale nic nie ściąga.
Dziś jade na warsztat wyminić klocki i filtr paliwa, przy okazji naciągnę pasek bo tak piszczy po odpaleniu auta, że dostaje cholery.

zieli
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2007, 19:08   

nie stety nie mam starych zeby sprawdzic, ale wydaje mi sie ze to sa raczej koncówki a napewno jedna, ale dla pewnosci wymienie dwie dzieki za rade spróbuje zamienic jeszcze koła.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2007, 19:42   

Zasada jest taka ze jak ściąga:

1.Sprawdzasz opony
2.Koncówki drążka kierowniczego.
3.Zbieżność kół
4.szukasz dalej przyczyny jak zadna z w/w (choc zazwyczaj jest to albo 1 labo 2 :wink: )

Odpowiedz do tematu