|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kupno nowego domu od dewelopera |
Autor |
Wiadomość |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-02-2017, 06:59
|
|
|
Na pewno sprowadź sobie jakiego dobrego fachowca budowlanego niech oceni stan wykonania domu. Zwracać trzeba uwagę na pierdoły. Ściany, sufity. okna, dach to wiadomo standard.
Popatrzyłbym też na:
- jaka okolica, lokalizacja terenu (powodzie), zbocze (możliwe obsunięcia)
- lokalizacja komunikacyjna (pks, bus, pociąg)
- odległości do szkól, sklepów, dojazd do centrum itp.
- sąsiedzi, wywiad u nich jak im się mieszka, wady lokalizacji
Zakładamy ze budowa zgodna z projektem ale jak każdy deweloper tnie się koszty gdzie się da:
Co do domu to:
- wykonanie, np. jak są zrobione fundamenty, izolacja przeciwilgociowa i cieplna,
- podłoga, ściany, jaka technologia, materiały, izolacja
i tak po koleji każdy kawałek do sprawdzenia
- instalacje: wodna, prądowa, kanalizacyjna, gazowa itp.. jakie są, jak są położone i czy jest na to projekt (zrobienie kołków pod półki może być kiedyś problematyczne ), czasem w pokoju jest tylko jedno gniazdo (bo taniej),
- instalacje na działce (kanalizacja, woda, prąd, światłowód), gdzie są poprowadzone, (mapka) i czy kiedyś np. można jeszcze wybudować garaż lub wiatę (sam mam obecnie big problem bo chcieliśmy garaż postawić i nie ma miejsca)
- projekt do wglądu i porównanie wykonania projektu z rzeczywistością
- dziennik budowy
- wywiad u sąsiadów którzy mieszkają w domach od dewelopera o wady ukryte
- stan prawny nieruchomości, ewentualne obciążenia itp..
- gwarancja na dom i wykonanie
- dojazd bezpośredni do domu, plany inwestycyjne gminy (np. poszerzenie drogi kosztem działki)
Lista jest długa ale podszedł bym w zasadzie czepiania się bo to jednak kuuuupa kasy a nierzadko majątek życia. Warto być drobiazgowym oraz wszystkie ustalenia na piśmie. Wszystkie odstępstwa np. od projektu...rabacik od ceny.
Wspólna działka - trzeba wydzielić odrębne działki na dwóch właścicieli. Powinien to załatwić deweloper lub można za jednym pociągnięciem u notariusza pryz kupnie załatwić - koszt notariusza po połowie . |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 21-02-2017, 09:25
|
|
|
Np u mnie był spokoj az do teraz kiedy włąsciciel działki naprzeciwko nie zaczął budowy i.... zamiast jeżdzić swoją drogą której nie zrobił i skąd ma prawny dojazd jezdzi naszą, ze tak powiem drogą prywatną do kulku sasiadujących działek.... i tłumaczy się ze tylko na chwilę i ze poprawi nam koleiny. Ale co błota namiesza..... i zrób takiemu coś, drogę mam zamknąć? |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
Auto: Kilka, ale nie Mitsu
|
Wysłany: 21-02-2017, 09:51
|
|
|
Zależy jaki jest status prawny drogi. Niekiedy można przyblokować takich ludzi.
gulgulq napisał/a: | czasem w pokoju jest tylko jedno gniazdo (bo taniej) |
Ale to już jest tak średnio zgodne z prawem budowlanym |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 21-02-2017, 10:49
|
|
|
Marcino napisał/a: | Np u mnie był spokoj az do teraz kiedy włąsciciel działki naprzeciwko nie zaczął budowy i.... zamiast jeżdzić swoją drogą której nie zrobił i skąd ma prawny dojazd jezdzi naszą, ze tak powiem drogą prywatną do kulku sasiadujących działek.... i tłumaczy się ze tylko na chwilę i ze poprawi nam koleiny. Ale co błota namiesza..... i zrób takiemu coś, drogę mam zamknąć? |
chamsko ale rób zdjęcia drogi przed, w trakcie jazdy np. ciężkiego sprzętu lub jego i po |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
Wysłany: 21-02-2017, 10:50
|
|
|
eremita napisał/a: | Jezeli sąsiad nic nie będzie miał do mojej części to ok ale jeśli np. Będę miał problem z sprzedażą bo sąsiad powie że się nie zgadza, lub komornik przyjdzie do sąsiada i wezmie cos z mojej części bo wspólne |
To nie jest współwłasność we wspólnocie małżeńskiej, więc zgoda posiadacz drugiej połówki nie jest potrzebna
co do komornika też nie masz się co obawiać, (analogicznie dla przykładu: masz wpólnotę mieszkaniową, 600 właścicieli i parking wspólny, myślisz, że komornik może przyjść i zająć 599 samochodów, bo 1 z właścicieli jest mu coś winien?)
[ Dodano: 21-02-2017, 10:56 ]
gulgulq napisał/a: | Wszystkie odstępstwa np. od projektu...rabacik od ceny. |
to tylko kwestia negocjacji, nie ma żadnych sensowych powodów do zbicia ceny na tym polu
każdą taką zmianę o której piszesz - kierownik budowy wpisze (o ile w ogóle trzeba) w dziennik jako zmianę nieistotną i wszystko gra
kolega "kupuje" dom w stanie jakim jest, wiec albo go kupi, albo nie,
gulgulq napisał/a: |
Wspólna działka - trzeba wydzielić odrębne działki na dwóch właścicieli. Powinien to załatwić deweloper lub można za jednym pociągnięciem u notariusza pryz kupnie załatwić - koszt notariusza po połowie . |
działki wydziela geodeta, a i to za zgodą urzędu
Cytat: |
Np u mnie był spokoj az do teraz kiedy włąsciciel działki naprzeciwko nie zaczął budowy i.... zamiast jeżdzić swoją drogą której nie zrobił i skąd ma prawny dojazd jezdzi naszą, ze tak powiem drogą prywatną do kulku sasiadujących działek.... i tłumaczy się ze tylko na chwilę i ze poprawi nam koleiny. Ale co błota namiesza..... i zrób takiemu coś, drogę mam zamknąć? |
ja bym zamknął
potem nic ci nie naprawi, sobie zrobie piękną drogę i co? będziesz po sądach chodzic?
piotras78 napisał/a: | Ale to już jest tak średnio zgodne z prawem budowlanym |
jakie są przepisy odnośnie ilości gniazdek? |
_________________ 02132/KMM
Obecnie w mojej stajence:
Infiniti Q50S Red Sport (09.2023 - ?)
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )
Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)
|
|
|
|
 |
Azael1975
Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 21-02-2017, 11:00
|
|
|
Tomek napisał/a: | jakie są przepisy odnośnie ilości gniazdek? | Liczby
Norma N SEP E-002 która również odnosi się do mieszkań, w skrócie:
-na 8m2 pomieszczenia -2gniazda
-na pomieszczenie >20m2 -2 wypusty oświetlenia
-w kuchni -5gniazd
-w niszy kuchennej -3gniazda
-w lazience -2gniazda
itd |
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
|
Wysłany: 21-02-2017, 11:18
|
|
|
Tomek napisał/a: | jakie są przepisy odnośnie ilości gniazdek? |
Zrobiłem skrót- w prawie budowlanym nic, jednak są normy, tak jak tutaj wyżej przytoczona.
Co nie zmienia faktu, że NORMALNY deweloper buduje dom czy mieszkanie w takim standardzie, w którym w wersji minimum nie trzeba przerabiać instalacji. Jeśli miałbym kupować nieruchomość z rynku pierwotnego i od razu przerabiać CAŁĄ instalację to nie widzę sensu takiej zabawy.
Wracając do wątku przewodniego to nie wiem czy kupowałbym w ogóle gotowy dom od "dewelopera". Zasięgnąłem języka u ludzi, którzy się na tym bardziej znają ode mnie i generalnie odradzają tego typu rozwiązania. Dlaczego? Zazwyczaj taki "deweloper" to po prostu ktoś, kto miał kawałek pola albo je tanio kupił i trochę gotówki. Parobków z pola przeniósł do budowy domu i taki co specjaliści właśnie tym się zajmują, do tego wszechobecne jest cięcie kosztów, nie raz jest to mocno absurdalne.
Do tego bywa, że takie nieruchomości są obciążone różnymi wadami prawnymi, jednak ze względu na brak odpowiedniej wiedzy (a na studiach 2 semestry prawa były ) nie chcę tutaj mieszać. |
|
|
|
 |
Azael1975
Forumowicz
|
Wysłany: 21-02-2017, 11:18
|
|
|
Poczytaj sobie o normach.
Zresztą to że jakiś janusz się do nich nie stosuje to jeszcze o niczym nie świadczy.
http://www.nhsep.pl/dokum...2022.09.09r.pdf
Ale jeśli oczekujesz zapisu w konstytucji że mniej jak 2 gniazdka być nie mogą to faktycznie - tam tego nie ma
Normy nie dotyczą tylko przelicznikowej liczby gniazdek, ale i przekrojów kabli etc. Do tego są normy też jeśli chodzi o inne instalacje, CO, kanalizację etc. Dlatego zajmują się nimi ludzie ogarnięci, z wykształceniem i mający pojęcie. Dlatego żeby wybudować dom potrzebujesz mieć plany itd od architekta, a nie od sąsiada staśka co dom wybudował, a jeszcze mu się nie zawalił więc zna się chłop na budowie. Generalnie budowa tych orm nie spełniająca nie powinna być odebrana, ale mówię - janusz odbierze i jeszcze sprzeda.
Inna sprawa jest taka że jeśli ktoś dla oszczędności się do nich nie stosuje to radziłbym takiego jegomościa omijać szerokim łukiem.
[ Dodano: 21-02-2017, 11:22 ]
Ostatnio widziałem dom znajomych znajomych, gdzie pod jednymi eskami były i gniazda i oświetlenie, a w całym nie było jednej różnicówki.
No i co ? Można ? Można !
Do tego jak się potem okazało instalacja pociągnięta od punktu do punktu, po skosach i na całe piętro jedna wiązka 1,5mm kw.
Janusz pewnie zacierał ręce jak się okazało ile na miedzi zaoszczędził
Za kilka lat okaże się czy w zaprawie to nie ma przypadkiem 3x więcej piachu, albo czy drewno na dach to sezonowane było (bo po cholerę ) |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
|
Wysłany: 21-02-2017, 11:24
|
|
|
Nie mam czasu na przytaczanie konkretnych aktów prawnych, ale normy dot. oświetlenia istnieją w budowlance i muszą być respektowane. Użyj zbyt ciemnego oświetlenia na drodze ewakuacyjnej (klatka schodowa na przykład) i poczekaj do pierwszej kontroli |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 21-02-2017, 14:18
|
|
|
Cytat: | Do 31 grudnia 1993 roku stosowanie PN było obowiązkowe i pełniły one rolę przepisów. Nieprzestrzeganie postanowień PN było naruszeniem prawa. Od 1 stycznia 1994 roku stosowanie PN jest dobrowolne, przy czym do 31 grudnia 2002 istniała możliwość, przez właściwych ministrów i w pewnych przypadkach nakładania obowiązku stosowania PN. Od 1 stycznia 2003 stosowanie PN jest już całkowicie dobrowolne[1], z wyjątkiem działań wykonywanych ze środków publicznych, podlegających ustawie Prawo zamówień publicznych, która nakłada obowiązek ich uwzględnienia[2] oraz innych ustaw i rozporządzeń ministrów[3]. |
Nie ma obowiązku stosowania norm.
Oczywiście są one standardem projektowym i jako uznane i zweryfikowane źródło wiedzy przyjmuje się ja jako pewnik.
Ja np. projektując zbiornik na spirytus wcale nie muszę projektować wg wytycznych normowych. Mogę sobie nawet swoją własną metodę obliczeniową wymyślić ale muszę później udowodnić że to co jest policzone jest dobrze i spełnia wymogi przepisów prawa. |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
|
Wysłany: 22-02-2017, 21:56
|
|
|
gulgulq napisał/a: | Nie ma obowiązku stosowania norm. |
Np. jeśli nie chcesz mieć przyjętego budynku, bo oświetlenie nie spełnia norm
Czy normy dot. gniazdek są obligatoryjne- nie wiem, ale w szerszym znaczenie sporo dziedzin życia jest określona normami, których trzeba przestrzegać.
gulgulq napisał/a: | Mogę sobie nawet swoją własną metodę obliczeniową wymyślić ale muszę później udowodnić że to co jest policzone jest dobrze i spełnia wymogi przepisów prawa. |
Czyli spełnia normy |
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
Azael1975
Forumowicz
|
Wysłany: 22-02-2017, 23:04
|
|
|
Tomek napisał/a: | jeśli jest inaczej, to podajcie podstawę prawną i koniec dyskusji |
Utawa „Prawo Budowlane” w art. 5 mówi, że „budować należy zgodnie z zasadami wiedzy technicznej tak, aby zapewnić bezpieczeństwo konstrukcji”. Aktem wykonawczym do niej jest rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W jego rozdziale V „Bezpieczeństwo konstrukcji ” wyraźnie stwierdza się, że „warunki bezpieczeństwa konstrukcji uważa się za spełnione, jeżeli konstrukcja ta odpowiada Polskim Normom(PN) dotyczącym projektowania i obliczania konstrukcji”. Ich wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia. Tak więc rozporządzenie ministra do ustawy nakłada na projektantów obowiązek stosowania norm wymienionych w załączniku.
Czy to mało i wymagasz może osobnej poprawki do konstytucji ? |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2017, 00:01
|
|
|
Tomek napisał/a: | przyjętego przez kogo? |
Zależy na którym etapie. Inwestor bądź organ wydający pozwolenie. Inaczej miałbyś na dużych osiedlach miszmasz na drogach ewakuacyjnych, czyli między innymi na klatkach schodowych. Budynek musi spełniać podstawowe normy ppoż a w tym zawiera się odpowiednie oświetlenie i wcale nie mówię o oświetleniu awaryjnym.
Tomek napisał/a: | (nie wiem jak w budynkach wielorodzinnych, nie wiem jak w biurowcach, czy szkołach, itp., ale w domach jednorodzinnych nie są)
jeśli jest inaczej, to podajcie podstawę prawną i koniec dyskusji |
Już Azael1975 podał. |
|
|
|
 |
|
|