Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony zimowe
Autor Wiadomość
i_g_o_r 
Forumowicz

Auto: Eclipse Cross
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-03-2020, 22:28   

Robert S napisał/a:

Bardzo dziękuję
Rozumiem że wszystko będzie pasować i bzdury jakieś mi opowiadali o tym nietypowym ET
A czy koledzy znają jakiś sprzedawców kompletów tzn felga , opona i czujnik . Myślę o " Oponeo" . Chciałbym za jednym zamachem kupić całość zmontowaną i wyważoną , tylko do zaprogramowania czujniki

Te oferty otrzymałem od konsultanta z oponeo, dzwoń do nich, możesz śmiało popytać o wszelkie szczegóły.

Robert S 
Forumowicz
Robert

Auto: Mitsubishi Eclipse Cross
Wysłany: 19-03-2020, 19:13   

mkm napisał/a:
Robert S, prawda, ale tylko w sytuacjach, gdy zawini felga (koło), a takich jest bardzo mało.
To się wyciąga dopiero w sądzie np. gdy rozleci Ci się felga i wbijesz się w korek lub trafisz na kolumnę rządową.
Bardziej prozaiczne są te "częste".
Przykładowo - jak założysz koła z małym ET na szerokiej oponie (wystające za obrys auta) i zbijesz mi szybę to ubezpieczyciel może (ale nie musi) zrobić Ci problem.

Druga kwestia - gwarancja. Jeżeli założysz sporo odbiegające parametry koła i np. rozleci Ci się łożysko - też będą problemy. Jak pojedziesz, że masz bok jakby Ci ktoś z wiatrówki ostrzelał - też będzie kłopot.

W wymienionych przypadkach to oczywista sprawa . Myślałem o kołach trzymających wszystkie parametry producenta . Czyli żadnych udziwnień i koła firmowe . Wtedy kłopotów nie będzie . To samo dotyczy opon , nie każdy wie jak ważny jest współczynnik prędkości i dla bezpieczeństwa jak i dla ewentualnych roszczeń z ubezpieczenia

Michauek22 
Forumowicz

Auto: Eclipse Cross
Wysłany: 20-03-2020, 20:50   

Marcino napisał/a:
ubezpieczyciel moze sie przywalic ze taka opona nie była homologowana dla danego modelu... choć nie wiem czy to prawda.

U nas nie, ale np. w Reichu tak...

Odpowiedz do tematu