|
[Cari 1.8 GDI] Głośna praca silnika cd. |
| Autor |
Wiadomość |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 09-09-2008, 20:33
|
|
|
| mlun napisał/a: | | Zalezy co się lało wcześniej. Natomiast niekoniecznie musi to być półsynetyka bo pamiętam że była wersja i w pełni syntetyczna. |
Hmm, no nie wiem...
Ja leje syntetyk Mobila.
| Moomin napisał/a: | Jeśli chodzi o Shell Helix AH 10W30 to nie jest to taki duży problem wcale. Kwestia jest tylko tego typu, że olej trzeba zamówić w ilości co najmniej 12l, jeśli dobrze pamiętam, i przyślą go do domu. Wystarczy, że zbierze się 3 chętnych i można zamawiać na www.romiko.pl
Gdyby ktoś chciał zamawiać ten olej, to ja będę chętny na 4l. Jeszcze 2 osoby i możemy zamówić. |
Opis ze strony podanej przez Moomin'a:
Półsyntetyczny olej do nowoczesnych silników z bezpośrednim
wtryskiem benzyny (GDI) produkcji firmy Mitsubishi. Nadaje się
również jako olej serwisowy do pozostałych modeli silników Mitsubishi.
ACEA A3/B3; API SL/CF; SAE 10W-30 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 09-09-2008, 22:33
|
|
|
Z tą wypowiedzią chodziło mi o olej 10w30. To co kto leje to jego indywidualna sprawa. Oczywiście nie można popaść w skrajność jak kolega wyżej , że zalał minerał |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 10-09-2008, 07:01
|
|
|
| kozuch2 napisał/a: | | u mnie jak silnik głosno chodził to zmieniłem na olej mineralny,powiem szczerze ze jest o wiele ciszej,na połsyntetyku słyszałem szklanki a teraz jest o niebo lepiej,pozdrawiam |
Toś trachnął jak dzik w sosnę |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Fabjan
Forumowicz
Auto: GDI 1,8 Avance 2000 r (125 KM)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Wrz 2008 Posty: 85 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 10-09-2008, 09:22
|
|
|
http://moto.allegro.pl/it...izsza_cena.html
A takie coś? Z tego, co pamiętam, to gość, który wymieniał mi olej, zalał chyba równe 3 litry Mobila. Więc taki jeden galon chyba by wystarczył? Z tym, że ja się troszkę nie znam czy akurat taki GTX nadaje się do silnika GDI |

Carisma Avance 1,8 GDI z 2000 roku (125 KM) |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 10-09-2008, 10:11
|
|
|
| Manysh napisał/a: | | jak kupiłem wymieniłem na Shell Helix Plus AH 10W-30 i jest lepiej |
Manysh pochwal się ile kosztuje ten olej? |
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2008, 10:22
|
|
|
39funtow płaciłem za wymianę oleju i filtra.
| orzech napisał/a: | Manysh, chyba nie jest lepiej jak patrzę na Twoje logo????.A pompa wysokiego ciśnienia nie robi hałasu nawet padająca, szukaj przyczyny w innym miejscu . |
chodzi mi o to czy złe cisnienie moze byc przyczyna walenia zaworów ?? po za tym padajaca pompa chodzi głosniej z tego co sie dowiedziałem ale nie o tym mowa |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 10-09-2008, 21:01
|
|
|
| Fabjan napisał/a: | | 39funtow płaciłem za wymianę oleju i filtra. | Ja też chcę za taka cene taka wymiane |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 11-09-2008, 10:31
|
|
|
| Manysh napisał/a: | | chodzi mi o to czy złe cisnienie moze byc przyczyna walenia zaworów |
Mi się wydaje że ciśnienie pompy paliwa raczej nie ma nic wspólnego, zawory klepią bo są pozatykane albo zużyte. Ja u siebie najpierw zrobię płukankę silnika i zaleje olejem shella 10w-30 i myślę że to powinno wyciszyć chociaż trochę. |
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 70 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10910 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 11-09-2008, 10:43
|
|
|
A moze chodzi o ciśnienie oleju? Czy ten słynny zawór moze żle działać?
Nie moge znalesc ale była juz na forum....
POzdrawiam |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
kozuch2
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
|
Wysłany: 11-09-2008, 11:43
|
|
|
chłopaki a dlaczego sie nie leje mineralnego, mi tak poleciło 2 mechaników zebym tak zrobił.i co niby ma sie robic zimą?mi sie wydaje ze jak samochod ma ponad 180 tys przebiegu to juz mozna takie cos zrobic, napiszcie co i jak bo mnie tu straszycie |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 11-09-2008, 11:51
|
|
|
| kozuch2, na "gęstszy" olej nie przechodzi się patrząc na licznik-przebieg, ale na stan silnika... |
|
|
|
 |
kozuch2
Forumowicz
|
Wysłany: 11-09-2008, 11:58
|
|
|
| własnie chodzi o to ze szklanki juz głosno chodziły, specjalnie porównałem z 2 carismami, moja chodziła najgłosniej, według mnie jest o wiele lepiej,mechanikiem jest mój kolega wiec raczej na szkode mi nie chciał zrobic.2 mechanik stwierdił to samo jak zostawiłem mu auto do wymiany rozrządu |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 11-09-2008, 14:50
|
|
|
| Co ma do tego klepanie szklanek? Jeśli nie brał oleju to znaczy że nie potrzebna była zmiana na gęstszy. Jeśli brał to najpierw sprawdzić uszczelniacze, kompresję i na samym końcu można wybrać tańszą wersję czyli zlanie minerałem. A w zimę poprstu z oleju może się galareta zrobić i na samym początku przy rozruchu silnik będzi słabo smarowany. Pozatym minerał jeszcze bardziej pozatyka te kanaliki w popychaczasz i wkońcu będziesz je musiał wyczyścić lub wymienić. To tak po krtótce napisane:P Więc jeśli to była jedna zmiana to ja bym zalał półsyntetykim przy kolejnej wymienie( no chyba że był wcześniej syntetyk ale to nie wiem czy taka gwałtowna operacja będzie właściwa). |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
kozuch2
Forumowicz
|
Wysłany: 11-09-2008, 15:03
|
|
|
| to fajnie mi mechanicy doradzili hehe ja tam az tak sie nie znam, z tego co wiem to nie powinno sie wymieniac oleju z mineralnego na połsyntetyk, to powiedz mi dlaczego silnik chodi ciszej jak jest na mineralnym, ja róznice słysze. |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2008, 15:20
|
|
|
| Ginger1021 napisał/a: | | Manysh napisał/a: | | chodzi mi o to czy złe cisnienie moze byc przyczyna walenia zaworów |
Mi się wydaje że ciśnienie pompy paliwa raczej nie ma nic wspólnego, zawory klepią bo są pozatykane albo zużyte. Ja u siebie najpierw zrobię płukankę silnika i zaleje olejem shella 10w-30 i myślę że to powinno wyciszyć chociaż trochę. |
pytam o pompe WC bo i ja i fular mamy problemy z szarpaniem silnika a ostatnio jak jechałem dosyc szybko to nastąpiło szarpniecie, szklanki zaczeły grac dosc głosno po ponownym wcisniecu pedału przyspieszenia wszystko wróciło do normy wiec moze cos w tym jest |
|
|
|
 |
|
|