Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygasanie świateł
Autor Wiadomość
Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-11-2010, 09:48   

bieniak napisał/a:
a z tego co ja wiem To ten typ tak ma zmieniałem alternatory w moim zmieniałem regulator napięcia itp i jest w 100% sprawny zmierzyli mi wszystko w serwisie i wszystko jest w porządku stwierdzono właśnie Ten typ tak ma,z tego co zrozumiałem od nich to alternator sterowany przez ecu i błąd tkwi tam,ale jest to nie do usunięcia i dlatego światła przygasają poniżej 1000obr

nie może tak mieć bo jeszcze jakiś miesiąc temu nie miałem tego problemu więc gdzieś jest coś nie tak, pytanie gdzie?
Pytam bo może ktoś miał podobny przypadek i uporał się z tym tematem, może szczotki na alternatorze :?:

misiu-bisi 
Forumowicz

Auto: galant EAXX
Wysłany: 14-11-2010, 22:28   

a ja tak też mam i nic sie nie dzieje-też myślę e to specyfika tego modelu

bieniak 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6
Wysłany: 14-11-2010, 23:50   

no mowie ten typ tak ma a poprostu w zime jest to bardziej zauwazalne przy wlaczonym radiu naawiewie itp,ja sie przyzwyczaiłem ojciec miał galanta 2,0 było to samo

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-11-2010, 07:21   

Wina regulatora napięcia, który nie reaguje za szybko na wszystkie zmienne czyli obroty silnika i pobór prądu przez odbiorniki.

bieniak 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6
Wysłany: 15-11-2010, 17:33   

regulator mam nowy raptem 15 tys i po naprawie alternatora już tak było.dziwne bo napięcie w instalacji przy włączonych odbiornikach wynosi 13,9V a przy wyłączonych światłach 14,3-14,4,więc to wykluczam :)przyzwyczaiłem się do tego poprostu

misiu-bisi 
Forumowicz

Auto: galant EAXX
Wysłany: 15-11-2010, 22:26   

jak ładuje ponad 14 v nie ruszać i nie psuć tak wiocznie ma być skoro wiecej modeli o dotyczy-japońcy nie zawsze robią wszsystko na tip top niestety

marcinspike 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0
Wysłany: 28-02-2011, 22:37   

Ten typ tak nie ma, miałem identyczny problem i nie za bardzo wiedziałem jak się za to zabrać, więc tego nie ruszałem.
Sprawa wyszła przypadkiem, miałem problem z zapłonem i a ściślej z fajkocewkami, zaizolowałem dokładnie fajki i przeczyściłem przepustnicę po czym musiałem jeszcze wyregulować obroty bo się zmieniły.
Po w/w operacji zauważyłem dziś jadąc z pracy że światła prawię że nie przygasają, co prawda daje się zauważyć delikatne przygaśnięcie, które jednak jest prawie że niezauważalne.
Tak więc problem może niekoniecznie leżeć w regulatorze.

Tomii 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-03-2011, 17:43   

marcinspike napisał/a:
musiałem jeszcze wyregulować obroty bo się zmieniły.

a jakie masz teraz wolne obroty? wydaje mi się że może być taka sytuacja że mi np obroty spadają poniżej np 900 i wtedy jest to chwilowe przygaszenie świateł i wszystkiego dookoła

marcinspike 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0
Wysłany: 01-03-2011, 23:00   

Obroty nie są za wysokie, jeżeli o to tobie chodzi.
Po prostu po wyczyszczeniu przepustnicy i zmianie fajek obroty się zmieniły tzn były za wysokie 1100 obr. i trzeba je było spowrotem na 700 wyregulować. Nie wiem dlaczego się zawyżyły.
Tak czy owak po wyregulowaniu jest OK

pan_slonik 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 EA2
Wysłany: 01-03-2011, 23:13   

problem z przygasaniem swiatel jest bardzo prosty.

winowajca jest akumulator,

gdy akumulator nie posiada wlasciwej juz dla siebie pojemnosci to swiatla przygasaja. Dla niedowiarkow, prad jaki pobiera rozrusznik podczas startu nie jest duzy (mitsubischi odpali nawet na rozladowanym akumulatorze 8) ).

Sam mialem ten problem, wiec wybrles sie do zaprzyjaznionego sprzedawcy m.in. akumulatorów. Gosc posiada specjalne urzadzenie do sprawdzania akumulatorów sprawdził i test wyszedl nastepujacy: pojemnosc akumulatora zmniejszona o polowe do nominalnej, ladowanie w normie, prad rozrusznika w normie, wiec wymienilem aku. Po tym zabiegu juz od miesiaca swiatla nie przygasaja przy odpuszczonym pedale gazu :lol:

Krejzi 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V 94r.
Wysłany: 01-03-2011, 23:28   

a ja powiem, ze u siebie mam tak ale tylko jak obroty mi spadają na tyle ze czuc juz wibracje wszedzie u mnit optymalne niskie obroty to 850-900 ... na samym aku oczywiscie wszystko swieci "kiepściej" niz na zapalonym ale jakos specjalnei sie tym nie przejmuje :P

Moja muzyka --> www.krejzi.muzzo.pl

Tomii 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-03-2011, 11:31   

pan_slonik napisał/a:
problem z przygasaniem swiatel jest bardzo prosty.winowajca jest akumulator,

Test aku: 600A (taki mam) - niesprawny, przy ustawieniu testera na 500A diagnoza sprawny+doładuj.
Może coś w tym jest co kolega pan_slonik pisze

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 04-03-2011, 12:22   

To bardzo możliwe. U siebie nie zauważyłem przygasania. Mam alternator od 2,5V6, a akumulator nowy Bosch 74Ah. Wcześniej problem miałem, ale alternator nie dawał rady.

fergul11 
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 04-03-2011, 13:04   

w autku jest aku z 2004 roku 75Ah 570A i przygasanie występuje gdy obroty spadną do jałowych ,przebieg dzienny pojazdu to 40km po autostradzie 5X w tygodniu .nigdy nie było problemu z rozładowaniem i kręci jak nowy (puk,puk w niemalowane) :biggrin: włączane odbiorniki to radio ,klima, wentylator,światła,
aku sygnowane przez Banner Baterien ,na klapce zakrywającej dostęp do cel jest nalepka gwarancyjna NIEUSZKODZONA z tego mniemam że przez 7 lat nikt nie dolewał nic do baterii
Może gdy w przyszłym roku aku umrze(czego nie chcę) i założę nowy to zaobserwuję BRAK PRZYGASANIA ?
przyznam że na przygasanie zwróciłem uwagę po przeczytaniu tego wątku .

Jackall 
Mitsumaniak

Auto: EA5W, Actros 1841
Wysłany: 06-03-2011, 19:30   

U mnie również występuje efekt przygasania ale nie świateł mijania tylko oświetlenia wnętrza auta, obie żarówki (przy lusterku i nad bagażnikiem) po otwarciu drzwi przygasają i nie ma znaczenia czy silnik pracuje czy nie, niedawno zmieniałem akumulator i przygasało tak na starym jak i na nowym. Przyzwyczaiłem się do tego i chyba tak już zostanie :wink:

Renault Megane RXT 1.6 '99 - jest Myszki
Mitsubishi Galant 2.5 '98 - jest
Suzuki Swift 1.3 GS mk3 '94 - był
Opel Omega A 2.0 GL '91 - był
Fiat 125p 1.5C ' 86 - był NAJLEPSIEJSZY :D

Nie ma ciemnej strony księżyca, w rzeczywistości jest cały ciemny

Odpowiedz do tematu