Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
24-11-2009, 00:22
Wymiana szyby przedniej.
Autor Wiadomość
jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-07-2009, 12:25   

Jako ze pochodzę z Sandomierza mogę śmiało polecić, robią do wszystkich samochodów na świecie. Nigdy nie było problemów z tymi szybami. Jestem na TAK ;)

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 07-07-2009, 12:50   

szyby w nowych samochodach tez pękają - nic niezwykłego

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 07-07-2009, 14:22   

Jeśli masz fakturę zakupu w Niemczech, ks. serwisowa, karta gwarancyjna i tym podobne dokumenty to szanse powinny być.
W karcie gwarancynej powinien być taki druk w formie pocztówki do wypełnienia przez następnego właściciela, po odkupieniu od pierwszego. Po za tym gwarancja jest na samochód, a nie na własciciela :P Wal do ASiO i tam pytaj, w razie czego tup nogami :biggrin: . W Grafiksie trzeba uważać, bo tam prawie sami karatecy i komandos :wink: , ale jak prośba "klięta" jest uzasadniona to spoko jest.

sn 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 invite
Wysłany: 07-07-2009, 19:27   

Trik napisał/a:
Jeśli masz fakturę zakupu w Niemczech, ks. serwisowa, karta gwarancyjna i tym podobne dokumenty to szanse powinny być.

W sumie mam tylko wszystkie książeczki (między innymi "serviceheft" - z tego co widzę jest to książka serwisowa wraz z gwarancją, na końcu są dwie kart odrywane do wysyłania, chyba tak jak piszesz do zmiany właściciela), oryginalnej faktury zakupu niestety nie posiadam... więc zastanawiam się czy jest w ogóle sens fatygować się 100km do polskiego serwisu tylko po to żeby potem usłyszeć "do widzenia" :-)

chociaż jeszcze chyba z rana pomęczę ich przez telefon i zobaczę czy z takimi dokumentami jakie posiadam przyjmą mnie.

Jak narazie serwis, który zajmuje się wymianą szyb zaoferował mi pilkington'a + wymianę za 850 zł, a spodziewałem się znacznie wyższej kwoty, więc nie jest tragicznie ;-)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 07-07-2009, 20:02   

Jezeli kupowales „nowe-uzywane” sprawdz czy Twoje auto jest bezwypadkowe, żeby z nowa szyba nie było podobnie.

lukas1 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Wysłany: 07-07-2009, 20:12   

to nie duzo 850 z wymiana, ja za boczna kierowcy placiem okolo 1200 pln z wymiana, ale juz kiedys slyczalem ze przedna czy tylnia jest tansza od bocznych, dziwne

przednia pezeciez jest klejona i wieksza, boczne zas hartowane( tylko ) chyba ze do hartownia potrzebna jest inna mieszanka, tzn drozsza :?: :?:

co do gwarancji jak jak mialem problem z zaplonem to w ramach gwarancji sprawdzano mi to w danii

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 07-07-2009, 21:04   

Przednie też są hartowane tyle że duzo cieńsze od bocznych chyba tak ok 2+0,3+2mm
boczna ma coś ok 4 mm. I ta i ta jest też profilowana (gięta), tylna ma dodatkowo ogrzewanie. Ciekawe, jaka jest cena za dużą szybę? Daj znać (sn) co do cen, jak już będziesz wiedział oczywiście. A jak furka była walona i Ty o tym nie miałeś pojecia, to do Niemca jak w dym niech się męczy z padliną.
PS. Co do dokumentów. Może jakiś paragon masz? Zdjęcie jakieś, co kolwiek byle kopia? :wink: Tak na serio, to jakiego kolwiek dowodu zakupu nie masz, nawet w tłumaczeniach, o ile były potrzebne takowe przy rejestracji, w UC, w US? Może auto kupiłeś na działalność, to wal do księgowego? Osobiście starał bym sie wygrzebać każdy duperl byle tylko nie płacic z własnej kabzy, nawet jeśli to tylko 850 PLN.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 07-07-2009, 21:30   

a jak nie to bierz to z AC przeciez od tego jest ! ja bym jednak nie wstawial zadnego zamiennika, bo pozniej bedzie,ze auto musialo przejsc niezlego dzwono, bo mimo, ze mlode rocznikowo ,to przednia szyba juz nie ori, i takiemu nie wytlumaczysz, bo on Ci powie, ze auto na gwarancji to przeciez nie montuja zamiennikow ,tylko ori

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2009, 21:31   

mkm napisał/a:
Jezeli kupowales „nowe-uzywane” sprawdz czy Twoje auto jest bezwypadkowe, żeby z nowa szyba nie było podobnie.

hmm a jak to sprawdzić (chodzi o sprawdzenie fizyczne czy wirtualne - vin) ?
tak przy okazji poszukałem na forum o numerach vin (myślałem, że przez stronę istnieje możliwość sprawdzenia czy auto jest powypadkowe) i z tego całego szukania dziwne rzeczy wyszły, nigdzie w "sprawdzaczach" nie ma informacji do mojego numeru VIN, nie zgadza się nawet z kartami vin na stronie mitsubishi. Aż poszedłem do garażu sprawdzić czy dobre numery mam wpisane - zgadzają się. Jestem laikiem w tym temacie i nie mam zielonego pojęcia o co chodzi :?

Trik napisał/a:
PS. Co do dokumentów. Może jakiś paragon masz? Zdjęcie jakieś, co kolwiek byle kopia? :wink: Tak na serio, to jakiego kolwiek dowodu zakupu nie masz, nawet w tłumaczeniach, o ile były potrzebne takowe przy rejestracji, w UC, w US? Może auto kupiłeś na działalność, to wal do księgowego?

Myślałem że chodzi o fakturę Niemca, który kupił nowe auto w salonie, ja mam umowę kupna sprzedaży (oczywiście bez niej nie zarejestrowałbym auta).

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 07-07-2009, 22:07   

sn napisał/a:
hmm a jak to sprawdzić (chodzi o sprawdzenie fizyczne czy wirtualne - vin) ?

Obydwa sposoby sa dobre. Ja wole „fizyczny”.
Najpierw poszukaj sam.
Do naprawy blacharskiej potrzeba troche czesci rozebrac. Szukaj „śladów po narzędziach” na plastikach, opaskach, spinkach, maskownicach itp.
Do lakierowania trzeba elementy niemalowane oslonic. Szukaj miejsc gdzie mogla być przyklejona tasma lub cos innego co mialo maskowac elementy niemalowane. Moga być widoczne „odciecia” lub inna faktura lakieru. Patrz po miejscach gdzie ciezko się dostac lakiernikowi (okolice zawiasow itp.). Szukaj tez „przymalowanych” zaślepek, przewodow itp.
Jak auto było naprawiane (o ile wogole było naprawiane) niestarannie to znajdziesz, jak starannie to musisz podjechac do jakiegos blacharza, dac mu pare zlotych i niech szuka. Może znajdzie. Jak nie to z pelnym spokojem zakladaj nowa szybe.
Niestety szyby „same z siebie” raczej nie pekaja... ale nigdy niczego wykluczyc nie można..

Przy zalozeniu, ze auto masz bezwypadkowe może być jeszcze jedna opcja.
Mogłeś dostac kamieniem duzo wczesniej. Powstalo wtedy mikropęknięcie, które z czasem polecialo dalej.

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-07-2009, 12:26   

mkm napisał/a:
Obydwa sposoby sa dobre. Ja wole „fizyczny”.

Właśnie wróciłem z serwisu, niestety nie tego się spodziewałem. Odwiedziłem serwis ASV Lider we Wrocławiu (jak najbardziej polecam, miłą uprzejma obsługa, znają się na rzeczy, serwis jak najbardziej w porządku). Niestety fachowcy popatrzyli na auto i okazało się że szyba pękła najprawdopodobniej z powodu wcześniejszego wypadku, stłuczki czy cokolwiek się wcześniej wydarzyło :(
Teraz pozostaje mi tylko ostro porozmawiać z osobą, od której kupiłem auto, bo nie mam pojęcia (jak również i serwisanci) co mu się przydarzyło, a z tego co już wiem to może być to sporo rzeczy...
Więc jak widać szyba to najmniejszy problem w obecnej sytuacji :/

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 08-07-2009, 12:54   

No to kiszka.
Jakieś ekspertyzy zostały wykonane czy opinia tak tylko z takich oględzin dokładniej-pobieżnych i reszta na gębę? Ja rozumiem wątpliwości, ale takie "najprawdopodobniej" bez papierka nie ma znaczenia.
Chociaż badanie geometrii karoserii można by było wykonać, niech będzie że jak mają rację to płacisz, a jak nie to na ich koszt. Jak będzie na twoją niekorzyść to przynajmniej będziesz miał dokument na typa co sprzedał samochód i nie powidział że bity był.
:axe:
PS.
Sytuacja trochę przypomina tą z zaślepkami relingów :doubt: . Wylatuja same ale jak zalecisz do ASiO to wszyscy starają się ci wmówić że to na myjni. a potem takie kwiatki że w ciągu 6 m-cy cena leci w górę o 30-70PLN w zalezności od marży. Jak kupowałem w lipcu 2008 to była po 132 a teraz czytuję że 150 do 200. Jaja jak berety :rolleyes:

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 08-07-2009, 18:24   

sn, co Ci dokladnie powiedzieli? Jak wygladaly ogledziny?

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 08-07-2009, 21:49   

sn napisał/a:
Niestety fachowcy popatrzyli na auto i okazało się że szyba pękła najprawdopodobniej z powodu wcześniejszego wypadku, stłuczki czy cokolwiek się wcześniej wydarzyło :(

Proponuję jednak niezależnego rzeczoznawcę, do fachowców z serwisu, nawet supermiłych i ich ocen zachowałbym daleko idący dystans. Chyba że swoje argumenty poprą wynikami specjalistycznych badań i wszystko dadzą na pismie.

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-07-2009, 22:47   

mkm napisał/a:
sn, co Ci dokladnie powiedzieli? Jak wygladaly ogledziny?

Pooglądali auto, z wierzchu, pod maską, pomierzyli grubość lakieru i stwierdzili że jak był uderzony oraz że to od tego pękła szyba...

sla napisał/a:
Proponuję jednak niezależnego rzeczoznawcę, do fachowców z serwisu, nawet supermiłych i ich ocen zachowałbym daleko idący dystans. Chyba że swoje argumenty poprą wynikami specjalistycznych badań i wszystko dadzą na pismie.

Byłem tak załamany (z powodu nie wiedzy na temat własnego auta), iż skorzystałem z dawnych znajomości i pojechałem do bardziej niezależnego blacharza. Sprawiał wrażenie bardziej obeznanego, od razu zauważył, że błotnik był malowany. Stwierdził, iż auto było dwa razy lekko uderzone, wręcz porysowane:
- najpierw w z przodu na błotniku (wtedy zrobiony był na miejscu w Niemczech, przy czym ludzie, którzy to robili odwalili mega kichę - błotnik nawet nie był zdejmowany, malowany był na aucie, białe jest nadkole oraz plastik między drzwiami, a błotnikiem) - dlatego grubość lakieru na błotniku nie zgadzała się panom z serwisu
- drugi raz jak został przywieziony do pl i w takim stanie go widziałem

Samochód jedzie prosto, nie ściąga, więc przychylał bym się do opinii blacharza - autku nic poważnego się nie stało. A szyba pękła przypadkiem.. taką mam nadzieję.

Co do wymiany szyby, jestem na sobotę ustawiony z ludkami w Legnicy. Koszt przedniej szyby do invite (bez czujnika deszczu) razem z robocizną - 850 zł (szyba pilkington'a).

Odpowiedz do tematu