Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mechanizm opuszczania szyby
Autor Wiadomość
qlka2 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,0 Sport 4WD 2004
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-04-2015, 10:18   

Z tym odbijaniem spowodowanym zbyt dużym oporem może być jeszcze inna kwestia.
Szyba w Outku od strony pasażera chodziła z takim odgłosem jakby coś po niej szorowało.
Myślałem że coś w prowadnicach.
A okazało się że linka która porusza mechanizmem zaczęła się strzępić aż ją całkiem pomieliło i nie dało się szybą ruszyć. Nawet z silniczka przy tym piłowaniu poleciał lekki dymek ale na szczęście się nie spalił. Kupiłem używkę z innego i chodzi z tym że jest przy domykaniu taki niemiły "pstryk" jakby coś przeskakiwało.
Nie umiem tego namierzyć.
A jakby tego było mało ostatnio ta sama awaria w drzwiach kierowcy.
Tym razem kupiłem nowy zamiennik.
Okazuje się że na rynku wtórnym za bardzo nie ma tych przednich podnośników.
Z tego chyba wynika że muszą się nagminnie kończyć te linki.
Zobaczymy jak będzie wykonany ten zamiennik.
Cena znośna bo 78 PLN tyle że silnik trzeba ze swojego przełożyć.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 23-04-2015, 10:45   

qlka2 napisał/a:
przy domykaniu taki niemiły "pstryk" jakby coś przeskakiwało.
Nie umiem tego namierzyć.
Mam podobnie w Galancie. Moim zdaniem strzela na styku prowadnica-plastikowe ślizgi, ponieważ jest tam luz i szyba przy domknięciu się przemieszcza. Wpadłem na pomysł, żeby poluzować śrubki prowadnicy i silniczka i opuścić szybę w dół i podnieść kilkakrotnie po to by mechanizm i szyba same wybrały sobie położenie, w którym chcą pracować. Jak nie bedzie rezultatu to poluzować znowu wszystkie śrubki, opuścić szybę maksymalnie w dół, dokręcić wszystkie śrubki i sprawdzić jak działa. Jak nie pomoże to zrobić to samo, ale z szybą na maksa w górę. Będę niedługo próbował.

qlka2 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2015, 07:30   

Ciekawe jest to że jak "pstryknie" przy domykaniu szyby to jak ją trochę opuszczę i podniosę nawet do końca to nie ma tego pstryknięcia. Sprawa zaczyna się dopiero jak zjadę znacząco na dół albo całkiem. W dolnej pozycji chyba jak dojeżdża też jest podobny "pstryk".
Patrzałem po prowadnicach ale tam regulacji praktycznie nie ma.
W wolnej chwili spróbuję zreanimować mój uszkodzony podnośnik.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 24-04-2015, 21:32   

qlka2 napisał/a:
Ciekawe jest to że jak "pstryknie" przy domykaniu szyby to jak ją trochę opuszczę i podniosę nawet do końca to nie ma tego pstryknięcia. Sprawa zaczyna się dopiero jak zjadę znacząco na dół albo całkiem. W dolnej pozycji chyba jak dojeżdża też jest podobny "pstryk".
Wygląda jakby mechanizm nie był dokręcony do drzwi.

qlka2 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2015, 22:48   

Ale jest dokręcony.
Próbowałem odkręcić szybę i dokręcałem mechanizm w różnych pozycjach ale nie pomogło.
Dzisiaj jestem po wymianie mechanizmu lewych drzwi na zamiennik.
Zaczęło się od tego że musiałem w zamienniku rozpiłować jeden otwór pod śrubę z silnika bo nie pasował.
Poza tym montaż ok, tyle że po zamontowaniu szyba nie działała w trybie auto i szła kangurami do góry jak się przytrzymało przycisk.
Pomogło to co przeczytałem w dziale Lancer.
Wystarczyło podjechać na samą górę i przytrzymać przycisk aż do cyknięcia przekaźnika.
Po tym manewrze tryb auto działa jak należy.

Vigen 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 97r, 2.0 GLS
Wysłany: 20-06-2016, 17:51   

Panowie, wczoraj podczas jazdy chciałem zamknąć szybę (prawy przód), słyszałem, że coś zacharczało i nagle szyba sama opuściła się na dół. Dzisiaj próbowałem zdemontować cały mechanizm, żeby go sprawdzić, ale w tym momencie nie mogę nawet zamknąć szybę do samego końca, żeby dostać się do śrub od demontażu szyby. Szyba jest blokowana przez linkę opuszczania i za nic nie chcę się poddać. Jest jakaś inna szansa ściągnięcia tej linki przez przecinania jej? W całej tej awarii nie wiem czy silnik jest niesprawny, czy gdzieś linka strzeliła i nie chciałbym jej zbyt pochopnie ciąć. Czy ktoś z was miał już podobny problem i podzieli się wskazówkami?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 20-06-2016, 18:54   

Vigen, w takim przypadku jeśli nie idzie odkręcić 2 wkrętów mocujących szybę to bez przecięcia linki chyba się nie obejdzie. Możesz próbować odkręcić mechanizm szyby od drzwi i lekko unieść w górę razem z szybą. Może wtedy da się odkręcić wkręty.

Pieraś 
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
Wysłany: 22-06-2016, 10:24   

Czy ktoś rozwiązał problem?

Mam to samo ale wg mnie to nie jest problem lekko skrzywionej szyby, a zbyt dużego luzu w prowadnicy tej gumowej co idzie w drzwiach.

Problem nasila się przy większych prędkościach ... można dostrzec, że pod wpływem oporów wiatru szyba lekko sięprzez ten luz wyhyla do zewn. / wewn. i nie trafia u góry w rowek.

zyziowaty 
Forumowicz

Auto: EA3A '99, EA3W '02 Avance
Wysłany: 22-06-2016, 14:00   

A i owszem - tak jak wcześniej pisałem to efekt rozciągniętej linki, co powoduje nierówne prowadzenie szyby. Przy większych prędkościach miałem to samo co Ty. Zakupiłem na allegro - notabene chyba od Hugo, bo miasto i część nicku się zgadza ;) - kompletny używany mechanizm, ale z linką w dużo lepszym stanie. Zero problemów, działa jak fabryka chciała.

pzdr

zyziowaty
Ostatnio zmieniony przez zyziowaty 22-06-2016, 14:04, w całości zmieniany 1 raz  

Pieraś 
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
Wysłany: 22-06-2016, 14:03   

Tnx, zobaczę przy okazji czy można coś podregulowac, podlozyc

zyziowaty 
Forumowicz

Auto: EA3A '99, EA3W '02 Avance
Wysłany: 22-06-2016, 14:07   

Regulacji niestety nie ma żadnej, jedynie możesz spróbować skrócić linkę poprzez założenie/zagniecenie jakiegoś dodatkowego pierścienia przed jej zakończeniem.

pzdr

zyziowaty

EDIT:

Popatrzyłem na allegro, Hugo powinien mieć jeszcze jeden kompletny mechanizm z całe... 20PLN ;) http://allegro.pl/podnosn...6005804997.html

pzdr

Odpowiedz do tematu