[Cari 1.6] Carisma przerywa |
Autor |
Wiadomość |
carpezo
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 95r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-11-2011, 19:03
|
|
|
wymienione przewody i jest poprawa jak narazie jeden przewód jest troche dłuższy od oryginalnego. nie szkodzi nic jak dwa przewody dotykają się ?:)chyba nie przetrą sie |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 522 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21958 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 14-11-2011, 22:30
|
|
|
carpezo napisał/a: | nie szkodzi nic jak dwa przewody dotykają się ?:) | Nie powinny się dotykać, bo... mogą się przetrzeć i dostać przebić. |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 14-11-2011, 23:24
|
|
|
Hugo napisał/a: | Nie powinny się dotykać, bo... mogą się przetrzeć i dostać przebić. |
Z racji tego, iż silnik się telepie w czasie pracy jest to nawet wielce prawdopodobne
TonyYoung napisał/a: | U mnie przerywa jak próbuję ją wkręcić na wyższe obroty lub już na 2 biegu przy ok 2-3krpm zimnym silniku. Kable zmieniłem, odczułem subtelną, pozytywną poprawę przy redukcji biegów, jednak po odpaleniu na zimnym silniku dalej zachowuje się tak samo. |
Przy wymianie kabli warto powykręcać świece i sprawdzić czy równo się zużywają, czy któraś nie jest mokra, czy nie ma uszczerbków na gwintach i czy przypadkiem, któraś nie jest niedokręcona |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
carpezo
Forumowicz
|
Wysłany: 17-11-2011, 21:21
|
|
|
Hugo napisał/a: | carpezo napisał/a: | nie szkodzi nic jak dwa przewody dotykają się ?:) | Nie powinny się dotykać, bo... mogą się przetrzeć i dostać przebić. |
aha to bede musiał pokombinować z tymi kablami bo są za długie i cieżko je ułozyć..ale swoja droga tak szybko chyba się nie przetrą..? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 17-11-2011, 22:36
|
|
|
carpezo napisał/a: | ale swoja droga tak szybko chyba się nie przetrą..? | Kto to może wiedzieć... Jak się przetrą to będzie za późno. |
|
|
|
 |
carpezo
Forumowicz
|
Wysłany: 18-11-2011, 10:56
|
|
|
Kurde nie idzie tak ich poukladac zeby nie dotykal jeden drugiego kawalkiem. A taki pancerz plastikowy mozna zalozyc w miejscu gdzie sie stykaja? Nie chce zeby kasa w bloto nie poszla |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 18-11-2011, 10:59
|
|
|
carpezo napisał/a: | A taki pancerz plastikowy mozna zalozyc w miejscu gdzie sie stykaja? |
Jeśli już kupiłeś i nie masz wyjścia odizoluj jeden i drugi albo plastykowym wężykiem albo czymś owiń i na paski plastykowe zaciśnij |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 18-11-2011, 12:25
|
|
|
carpezo napisał/a: | A taki pancerz plastikowy mozna zalozyc w miejscu gdzie sie stykaja? | Tak, można. Tzw. peszel |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
|
Wysłany: 14-12-2012, 23:40
|
|
|
Opiszę tutaj swój problem... który w zasadzie rozwiązałem. Mam cari 1.6 po lifcie z fajko-cewkami.
Pojawiło się jakieś 100-150km wcześniej szarpanie podczas przejazdu na małych obrotach na 2 biegu. Czasem szarpnęła raz, może dwa na innych biegach. To szarpanie występowało na rozgrzanym silniku, na zimnym może też przerywało ale nie było to odczuwalne. Zaczęło się nasilać i denerwowało mnie to, bo czasem przy przejeżdżaniu przez próg zwalniający wyglądało jakbym jeździć nie umiał .
W zeszłym roku były wymienione kable na NGK, świece też na NGK BKR6E11. Nie wymieniałem jedynie fajek, bo były trudno dostępne, a ja jeszcze nie znałem się na tym za bardzo. Teraz wymieniłem świece na Denso K20TT i myślałem że to wcześniejsze się już skończyły... a jednak nie. Jak szarpało tak dalej szarpie. Nie za bardzo wiedziałem co może być nie tak i kupiłem fajki OYODO z allegro, bo praktycznie tylko tam są dostępne. Raczej trafiłem z diagnozą bo szarpanie ustało... przynajmniej mam taką nadzieję po dwóch próbach drogowych .
Zastanawia mnie jakość firmy OYODO, mało rzetelnych informacji o niej w sieci. Nie jest to producent a tylko przepakowują sprzęt w swoje pudełka. Na fajkach nie było żadnych napisów...
W ciemnościach po spryskaniu wodą fajko-cewek i kabli pojawiają się malutkie iskierki, ale są to przebicia wewnętrzne, tzn nie skaczą poza cewkę. Jak jest sucho to nic nie widać. Nie wiem czy to jest wada i czy coś z tym trzeba robić. Nie widziałem innych cewek jak się zachowują w takiej sytuacji. Jeśli objawy powrócą będę kombinował z podmianą fajko-cewek. |
_________________ Carisma 1.6 R4 '99 4G92 moja http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Galant 2.0 V6 '94 6A12 MIVEC brata http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47575 |
|
|
|
 |
szwagierski
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8
|
Wysłany: 18-12-2012, 18:06 nie odbija kierunkowskaz carisma
|
|
|
Witam mam pytanie co może być przyczyną ,że nie odbija mi kierunkowskaz w przypadku prostowania kierownicy. Nie ukrywam że nie mogę coś na forum znaleźć informacji na ten temat.Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 18-12-2012, 21:42
|
|
|
scoratir, oyodo pochodziły mi 2 tyg. Może tobie posłużą dłużej. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 18-12-2012, 22:21
|
|
|
1200 zł lepiej znaleźć używki. Są duzo lepsze. No i ja mam lpg. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
|