Lancer VIII 2.0 Sport - prośba o opinie |
Autor |
Wiadomość |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-02-2013, 14:21
|
|
|
No i trzeba dodac, ze ceny w ASO potrafia sie roznic w Polsce nawet o 50% miedzy taka Warszawa a np. Katowicami... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
pablini
Forumowicz
Auto: Lancer 2,0 2003
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Wrz 2012 Posty: 48 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-02-2013, 14:54
|
|
|
Lancer jest super i nie ma co o tym dyskutować. Może za słaby, części rzeczywiście bywają drogie, ale bez przesady. Poza tym jak nie ma zamiennika to wiesz, że kupujesz porządną część, a nie jakąś chińską podróbę robioną z ryżu. Kupując oryginalną część wymieniasz ją raz i starcza na lata, z zamiennikami różnie bywa.
Jeśli chodzi o konkretny samochód to na pewno sprawdź kiedy był robiony rozrząd. Poza tym jak w każdym innym, czy nie był bity itp.
Osobiście bardzo polecam Lancera.
Wyedytowany kolokwializm zaliczany jest do wulgaryzmów. |
Ostatnio zmieniony przez mkm 28-02-2013, 22:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport '04
|
Wysłany: 25-02-2013, 23:13
|
|
|
Kupiłem, po przejechaniu pierwszych trzystu kilometrów jestem bardzo zadowolony. Na ten moment najbardziej przeszkadza głośność w środku, ale kwestia przyzwyczajenia. I okresowe szarpanie wynikające z braku mocy (zapchany filtr paliwa/powietrza? świece? przewody? wtryski?), ale już przystępuję do przeszukiwania forum.
Raz jeszcze dziękuję za rady! |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 26-02-2013, 06:55
|
|
|
BasteKNT napisał/a: | Na ten moment najbardziej przeszkadza głośność w środku, ale kwestia przyzwyczajenia. |
Pewnie masz głośne opony albo wyząbkowane...
BasteKNT napisał/a: | I okresowe szarpanie wynikające z braku mocy (zapchany filtr paliwa/powietrza? świece? przewody? wtryski?), ale już przystępuję do przeszukiwania forum. |
A tego jeszcze nie widziałem... Chyba, że to dość charakterystyczne szarpanie przy określonych obrotach silnika? |
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-02-2013, 08:45
|
|
|
Głośny jest silnik. Od 4 tysięcy - chwilami wręcz nieznośnie. Ale żyję nadzieją że to kwestia przesiadki z innego auta, braku radia na ten moment, postoju Lancera przez 3 miesiące.
Co do szarpania... Po kilkudziesięciu kilometrach jazdy, bezpośrednio po "wyciągnięciu" go do 5-6 tysięcy, zaczął się problem w postaci "odcięcia" napędu na kilka sekund. Żadnych innych objawów, po prostu tak jakby silnik był wyłączony. Oczywiście auto było cały czas na biegu, więc silnik nie gasł. Nie wiem czy zgasłby czy nie, gdybym wysprzęglił. Po kilkunastu kilometrach i spokojnej jeździe - cisza, bez problemu zrobiliśmy następne 200 kilometrów. Później jednak zaczęło się to samo, ale chwile braku mocy to już nie było -naście sekund, tylko w zasadzie ułamki sekund powtarzające się szybko, co właśnie tworzy wrażenie szarpania... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2013, 09:23
|
|
|
Silnik ma bardzo fajny dźwięk nawet na 7 tys... Więc czym prędzej zobacz co to.... |
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-02-2013, 12:21
|
|
|
Problem z szarpaniem okazał się być zupełnie nieważny. Miałeś rację - to głośność była najważniejszym objawem. Otóż po rozebraniu osprzętu silnika, okazało się, że był on naprawiany POXILINĄ...
W związku z tym pilnie kupię blok silnika albo kompletny silnik 2.0... Wszędzie gdzie dzwoniłem na allegro - już nieaktualne... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2013, 12:24
|
|
|
BasteKNT napisał/a: | Otóż po rozebraniu osprzętu silnika, okazało się, że był on naprawiany POXILINĄ...
|
A tak dokładniej to co było naprawiane? Masz jakieś zdjęcia?
Swoją droga ja bym raczej zwrócił się do sprzedawcy chodź nie wiem jakie masz prawa i co zapisane w umowie, ale to wygląda na próbę oszustwa i ukrycia wady samochodu! |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 26-02-2013, 12:59
|
|
|
Książka serwisowa, piękny wierszyk pod ogłoszeniem a tu takie kwiaty wychodzą.
Tak to jest w tym kraju kupić auto z drugiej ręki.
Poxilina w silniku przecież to jest jawne oszustwo i wciśnięcie kitu kupującemu. Dobrze że po tych 300 km silnika nie musiałeś zbierać z asfaltu. |
_________________  |
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-02-2013, 13:56
|
|
|
Zostawiłem samochód w serwisie, mają to zedrzeć i sprawdzić. "Na oko" stwierdzili, że bardzo prawdopodobne, że rozrząd się rozleciał i z tego powodu jest pęknięcie w bloku. Sprawa wyszła na jaw, bo zaczęło śmierdzieć spalonym olejem - bardzo niewielki wyciek, ale spadał na kolektor wydechowy. Sprzedawca zdaje się być skory do współpracy, oczywiście twierdzi że nic o tym nie wiedział, co dla mnie jest bujdą.
Mógłby mnie ktoś poratować jakimiś numerami do hurtowni, szrotów, CZEGOKOLWIEK, gdzie mógłbym coś wyhaczyć? Na allegro jedyna interesująca mnie aukcja - w tym wypadku kompletny silnik - ma cenę 5500 złotych... Wystarczy mi blok, ale kompletnym silnikiem w dobrej cenie też nie pogardzę... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-02-2013, 14:24
|
|
|
Napisałem, czekam na odpowiedź... Obdzwoniłem hurtownie które mi google podpowiedział, nigdzie nie ma... Podobnie na brytyjskim ebayu. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-02-2013, 16:52
|
|
|
Krzychu, podobno nie ten sam... Gubię się już w tych jednostkach i niuansach budowy... Założyłem TUTAJ nowy temat, może znajdzie się jakiś mechanik znający dobrze ten temat...
Wielkie dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-02-2013, 21:38
|
|
|
http://allegro.pl/lancer-...3028846375.html |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|