|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Lancer VIII 2.0 Sport - prośba o opinie |
Autor |
Wiadomość |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport '04
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-02-2013, 20:43 Lancer VIII 2.0 Sport - prośba o opinie
|
|
|
Witam,
przymierzam się do zmiany swojego dotychczasowego auta.
Mam zamiar wrócić do swoich japońskich pasji, tym razem jednak wobec braku przekonującej oferty w tym przedziale cenowym - Mistubishi zamiast Nissana.
Mam na oku pewną ofertę i byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek opinie na temat tego samochodu: http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-C27972619.html
Kod: | Oferujemy do sprzedaży samochód marki MITSUBISHI LANCER z 2004 roku z bardzo ekonomicznym a zarazem dynamicznym silnikiem 2.0 o mocy 136KM. I właściciel , serwisowany, bezwypadkowy.Przebieg potwierdzony książką serwisową.
Samochód jest w bardzo dobrym stanie zarówno technicznym jak i wizualnym. Nowy akumulator na gwarancji.
Jest to wersja wyposażenia :klimatyzacja, 4 x elektryczne szyby, elektryczne lusterka, centralny zamek, wspomaganie kierownicy, 4 x AIR BAG, immobiliser, ABS, welurowa tapicerka. Wersja SPORT: białe tarcze zegarów, kierownica skórzana MOMO. |
Drugie pytanie - czy znacie może jakiś dobry warsztat w Częstochowie, w którym mógłbym to auto sprawdzić? Takie podstawowe prześwietlenie przez mechanika...
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-02-2013, 22:43
|
|
|
Pierwszy właściciel ale chyba w Polsce , sądząc po spryskiwaczach reflektorów nie jest to samochód z polskiego salonu.
Uprzedzam, nie jest to tani samochód w eksploatacji.
Zwróć uwage na ramki drzwi, pewnie sa juz zardzewiałe, na miske olejową, zawieszenie i czy był robiony rozrząd |
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 22-02-2013, 22:52
|
|
|
@sla, wielkie dzięki za odpowiedź.
Tak, samochód jest sprowadzony.
Co masz na myśli mówiąc o kosztach eksploatacji? Jeśli spalanie - zdaję sobie z tego sprawę.
Jeśli części - czy rzeczywiście? Długi czas miałem Nissana Sunnego N14 i teorie drogich części się nie sprawdzały. Jak to wygląda w Mitsubishi - nie mam pojęcia, więc bardzo proszę o informacje. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 23-02-2013, 08:53
|
|
|
Kłopoty z zamiennikami, brak dawców ze względu na małą ilość tych samochodów w Polsce, słaby i drogi serwis. Oczywiście jak masz dużo czasu i chęci możesz te wady trochę zniwelować.
W/g mnie silnik za słaby do tej masy samochodu i spalanie w mieście, przy korkach ok.12l/100.
Co prawda samochód ten nigdy mnie nie zawiódł, jednak skrzypiące zawieszenie, przepalające się żarówki na desce rozdzielczej i ciągłe szukanie zamienników do części eksploatacyjnych jest denerwujące.
Oczywiście to jest tylko moja opinia,z którą inni nie muszą się zgadzać. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 23-02-2013, 09:05
|
|
|
sla napisał/a: |
Uprzedzam, nie jest to tani samochód w eksploatacji. |
A to dziwne ponieważ Waranty Direct okrzykneła go ostatnio najmniej awaryjnym (wliczając koszt średni awarii, który z kolei jest podany i jest jednym z najniższych w stawce). Więc nie siej dezinformacji. Owszem części mało awaryjne są droższe ponieważ mało zamienników, ale z kolei mniej się psuje. Samochodów coraz więcej widzę na polskich drogach więc jest coraz lepiej z dostawcami.
sla napisał/a: | uwage na ramki drzwi, pewnie sa juz zardzewiałe |
Ma olejone ramki więc prawdopodobnie przeszedł akcję serwisową...
[ Dodano: 23-02-2013, 09:07 ]
sla napisał/a: | ciągłe szukanie zamienników do części eksploatacyjnych jest denerwujące.
|
Ale o czym Ty mówisz? Filtry są wszystkie od dawna, tarcze od jakiegoś czasu pod dostatkiem, z klockami nigdy nie było problemu. Co się jeszcze eksploatacyjne wymienia? Sprzęgło można dostać za 600zł, rozrząd za 800zł.... Wystarczy zapytać tutaj...
Spalanie możesz prześledzić w mojej stopce. W mieszanym mam zazwyczaj 8,5 po mieście około 9,5-10l... Silnik mógłby palić 1l mniej ale za to daje frajdę z jazdy (z kręcenia od 2 do 7 tys obrotów), uważam że jest dobrze dopasowany do samochodu. Skrzynia działa precyzyjnie, a zawieszenie jest sportowo zestrojone, a układ kierowniczy jeszcze hydrauliczny przez co w tej cenie i roczniku nie znalazłem bardziej usportowionego samochodu...
A co do napraw to samochód bardzo prosty w budowie więc łatwy w naprawianiu oczywiście nie przez kowala. Rozrząd jedynie musi ktoś wymieniać, kto zna 4G63 (ale to silnik montowany z liftami od 85 roku), a jak nie to wystarczy przeczytać dokumentację, a nie popatrzeć tylko na obrazki... |
Ostatnio zmieniony przez krzychu 23-02-2013, 09:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 23-02-2013, 09:24
|
|
|
Bardzo dziękuję za opinie, dyskusja zawsze dużo informacji daje.
A powiecie mi coś jeszcze na temat tego konkretnego modelu? |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Posty: 461 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 23-02-2013, 09:31
|
|
|
To jest ciekawy: Kombi 2,0
Cena wysoka - jak na warunki polskie, bo porównując z średnimi cenami na mobile.de jest już znośnie. Dziwi tylko taki mały przebieg przy LPG. |
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 23-02-2013, 09:35
|
|
|
@juar, szukam raczej ofert w komisach, żeby przyjęli mi samochód w rozliczeniu... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-02-2013, 09:37
|
|
|
Zderzak (z otworami na spryskiwacze) wskazuje na niemiecki rynek. Pod rejestracją powinna być taka specyficzna podkładka więc coś było robione z przodu i może to nie jest z rynku niemieckiego...
A tak to posprawdzać jak każdy inny samochód.
A modele z 2006 roku mają kilka ciekawych zmian. Climatronik, dokładki do zderzaków, inne zderzaki, poprawione tylne zawieszenie i poprawione ramki, ciekawsze wnętrze itd itp. |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Posty: 461 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 23-02-2013, 09:55
|
|
|
krzychu: a auta z 2007 r. jeszcze czymś więcej się różnią. Przeglądam sporo ogłoszeń niemieckich i sporadycznie (ale jednak) zdarzają się z pierwszą rejestracją nawet w 2008 r. Czy te ostanie (2007, 2008) maiły jeszcze jakieś zmiany ?
Zauważyłem też, że relatywnie sporo nowszych lancerów z rynku niemieckiego ma instalację LPG. |
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 23-02-2013, 09:57
|
|
|
@Krzychu, zależy mi na cenie, więc raczej patrzę na starsze roczniki... A właśnie - czy ta cena nie jest zbyt niska? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-02-2013, 10:02
|
|
|
BasteKNT - moim zdaniem jest za niska, ale już kilka razy widziałem takie tanie oferty na początkowe roczniki... Zresztą '06 też nieraz już poniżej 20 tys widziałem |
|
|
|
 |
BasteKNT
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 23-02-2013, 10:06
|
|
|
Ok, czyli czeka mnie porządne sprawdzanie... Tylko jeszcze dobry warsztat trzeba znaleźć... Jeszcze raz - wielkie dzięki!
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś spostrzeżenia, to bardzo proszę. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 23-02-2013, 12:47
|
|
|
krzychu napisał/a: |
A to dziwne ponieważ Waranty Direct okrzykneła go ostatnio najmniej awaryjnym (. |
Wiem ze to jest dla Ciebie najlepszy samochó na świecie, ja ma trochę odmienne zdanie na ten temat, i nie jest to sianie złej propagandy. Ostatecznie jeździłem nim 5 lat. podobnie jak jego poprzednikiem. I to od nowości.
Koszty eksploatacji są porównywalne a nawet wyższe niz w samochodach z wyższego segmentu
Wiem co piszę, bo robię to z autopsji. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-02-2013, 12:54
|
|
|
sla napisał/a: | Wiem ze to jest dla Ciebie najlepszy samochó na świecie |
Nie jest.
sla napisał/a: | ja ma trochę odmienne zdanie na ten temat, i nie jest to sianie złej propagandy. |
No jest, ponieważ zdecydowana większość użytkowników popiera mój pogląd niż Twój.
sla napisał/a: | Ostatecznie jeździłem nim 5 lat. podobnie jak jego poprzednikiem. I to od nowości. |
No, a ja nie od nowości i 4 lata... Czyli użytkuję starszy samochód niż Twój bo mój ma już 7 lat, a nie 5.... Znaczy ja wydaję gorszą opinię niż Twoja? Auto ma swoje mankamenty, ale na pewno nie jest nim awaryjność ani koszt napraw (chyba, że powypadkowych ale pokaż mi samochód w który można naprawić za grosze po dzwonie?). Co potwierdzają użytkownicy forum, ja i rankingi... Na pewno jest sportowo nastawione, silnik pięknie pracuje na 7 tys obrotów (teraz niespotykane w kompaktach), skrzynia działa precyzyjnie, zawieszenie to można porównywać z najlepszymi w klasie i wspomaganie klasyczne nie jakieś elektryczne wynalazki co nie pozwalają poczuć co się dzieje z kołami... To są moim zdaniem fakty... A to, że tarcze za małe (przegrzewają po 3 hamowaniach i wichrują się), mogło by mieć lepiej wyciszone nadkola, mogło mniej palić, mieć lepsze zabezpieczenie antykorozyjne, wnętrze z większym polotem to też fakty tylko pokaż mi mniej awaryjne auto...
sla napisał/a: | Koszty eksploatacji są porównywalne a nawet wyższe niz w samochodach z wyższego segmentu |
Możesz podać fakty? Bo zachowujesz się jak pewien polityk... Chyba, że mówisz o ASO to fakt, ale myślę, że autora tematu ceny przeglądów w ASO w ogóle nie interesują. A o tych cenach w ASO to należy odnieść co całej marki, a nie do Lancera CS...
sla napisał/a: | Wiem co piszę, bo robię to z autopsji. |
A ja z czego? |
|
|
|
 |
|
|