światła jazdy dziennej |
Autor |
Wiadomość |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-01-2015, 21:15
|
|
|
Plus po stacyjce jest na włączniku świateł cofania, włącznik ten wkręcony jest oczywiście w skrzynię biegów. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 27-01-2015, 11:03
|
|
|
skull napisał/a: | podłączenie tak jak kolega plecho1 pisze,problem jest tylko z plusem po stacyjce,nigdzie pod maską takiego nie znalazłem musiałem puścić przewód z kabiny.Ledy z aukcji wyglądają ok,rzeźba i tak będzie z mocowaniem | co dokładnie musiałeś przerabiać? Mocowania nie pasują, w sensie rozstawu śrub,czy jak? Tak patrzę że te magneti marelli też chyba będą miały małą srednicę...i pewnie wtedy jakoś te osłony by pewnie trzeba zaadoptować,co? Są jeszcze takie jakby z tą osłoną (obwódką), ciekawe czy to się nada i wogóle jakś homologacja na to jest...
[ Dodano: 27-01-2015, 11:09 ]
O dokładnie takie, skull co sądzisz? http://allegro.pl/showite...5016118803.html |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-01-2015, 12:21
|
|
|
Ja mam z tej firmy (MAXLED) tylko nie dedykowane pod konkretne auto więc mocowania musiałem robić sam. Jedna lampa padła mi po skończeniu się gwarancji, jak się okazało spaliła się jedna dioda bo diody nie stykały się z radiatorem przez co się przegrzewały. Jest to chińszczyzna jak większość w cenie do około 200zł, plusem ich jest tylko to, że w lampach nie ma żadnej elektroniki a diody kosztują około 2zł. Wymieniłem więc diody na nowe i poprawiłem przyleganie do radiatora oraz na styku diody z radiatorem zastosowałem pastę termoprzewodzącą. Zamiast takich wolał bym teraz kupić polskie żarówkowe za około 100zł na żarówki 21W takie jak idą do kierunkowskazów. Żarówkowe mają chyba średnicę trochę większą jak te Ledy. http://sklep.wesem.pl/7/6...iennej_typu_hm4 |
|
|
|
 |
maniek68
Forumowicz
Auto: Grandis 2.0 DI-D
|
Wysłany: 27-01-2015, 16:30
|
|
|
Witam a czy jest taka możliwość przerobienia świateł przeciwmgielnych na dzienne zmienić żarówki na ledy i przepiąć przewody. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-01-2015, 17:08
|
|
|
Technicznie bez problemu ale jeśli na kloszach nie ma oznaczenia RL to będzie to nie zgodne z prawem. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 27-01-2015, 20:39
|
|
|
tak wygląda oryginalne mocowanie halogenu w Grandisie:
dlatego napisałem,że trzeba troszkę rzeźby wszystkie te ledy do jazdy dziennej mają śr.9mm a otwór w zderzaku jest 11mm dlatego trzeba zastosować coś maskującego szczelinę.
Ja od tej firmy kupiłem tylko przez allegro,świecą bardzo dobrze:
KARMAX |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-01-2015, 21:21
|
|
|
skull napisał/a: | tak wygląda oryginalne mocowanie halogenu w Grandisie:
Obrazek
dlatego napisałem,że trzeba troszkę rzeźby wszystkie te ledy do jazdy dziennej mają śr.9mm a otwór w zderzaku jest 11mm dlatego trzeba zastosować coś maskującego szczelinę.
Ja od tej firmy kupiłem tylko przez allegro,świecą bardzo dobrze:
KARMAX | Ja już nie czaję. Czy ta "rzeźba" polega na dopasowaniu,przerobieniu tych mocowań, bo są zupełni inne niż te przy dziennych, choć jak patrze na zdjęcia dla" halogen Grandis" w google to są i takie oryginalne podobne do tych dziennych.Czy po prostu one montowane są w tą dziwną blachę ze zdjęcia, które zapodałeś. Czy cała rzeźba polega tylko na dopasowaniu zaślepek maskujących za małą średnicę zamienników do jazdy dziennej? |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 27-01-2015, 22:47
|
|
|
no właśnie i jedno i drugie u mnie ramka jest jak na zdjęciu metalowa i nijak te ledy nie pasują, ja zrobiłem to tak połączyłem na stałe ramkę halogenu od Outlandera ze światłami do jazdy dziennej i później spasowałem to z oryginalnym mocowaniem halogenu Grandisa.Możliwe,że nowsze Grandisy mają już inne mocowanie halogenów i może nawet średnica otworu w zderzaku jest inna,ale to już każdy musi zobaczyć indywidualnie w swoim Grandku Nie wiem jak przebiegał lifting Grandisów. |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-01-2015, 08:58
|
|
|
Co to znaczy ; połączyłem ramkę z outka z światłem na stałe.... skleiłeś, pospawałeś? |
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 28-01-2015, 15:30
|
|
|
skleiłem dobrym klejem do tworzyw sztucznych |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-01-2015, 16:08
|
|
|
Skull, napisz jak chłop krowie na rowie od początku do końca, a nie po kawałku... noosz jakim klejem |
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 28-01-2015, 20:41
|
|
|
gołąb napisał/a: | Skull, napisz jak chłop krowie na rowie od początku do końca, a nie po kawałku... noosz jakim klejem |
hehe no jakim klejem? Klej dwu składnikowy do tworzyw sztucznych kupiony w super-markecie Naprawdę jest ciężko wytłumaczyć całą operację Samo sklejenie oprawek ze światłami DRL jest proste,gorzej jest ze spasowaniem wszystkiego do kupy z oryginalnymi mocowaniami od halogenów,tu już liczy się inwencja twórcza Oryginalny halogen ma większą średnicę nawet szkło jest wyprofilowane pod lekkim skosem,żeby ładnie zgrywało się ze zderzakiem.Nowe światła DRL pasowałem do oryginalnego mocowania po halogenach na takie jakby wąsy metalowe,trzeba metrówkę lub suwmiarkę i spasować tak żeby wypośrodkować dobrze i nie wystawały za mocno ze zderzaka,dlatego tak ciągle powtarzam,że to rzeźba |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-01-2015, 20:59
|
|
|
Słaby ze mnie rzeźbiarz... nie wiem czy sobie poradzę.Generalnie w linku co mi podałeś to brak dostępności a na aledrogo są tylko te Magneti Marelli, albo jakieś Hax Ledy Takie http://allegro.pl/showite...5016118803.html . Napisałem do sprzedawców o wymiary (średnicę), ale cisza na razie |
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 28-01-2015, 21:36
|
|
|
gołąb napisał/a: | Słaby ze mnie rzeźbiarz... nie wiem czy sobie poradzę.Generalnie w linku co mi podałeś to brak dostępności a na aledrogo są tylko te Magneti Marelli, albo jakieś Hax Ledy Takie http://allegro.pl/showite...5016118803.html . Napisałem do sprzedawców o wymiary (średnicę), ale cisza na razie |
Pisze w tej ofercie,że 9cm,no szczerze to jak kupiłem te światła i rozebrałem wszystko,zacząłem przymierzać miałem wątpliwości czy coś z tego wyjdzie.Wszystkie te oferty w których pisze,że niby przeznaczone pod model auta to ściema w rzeczywistości nic nie pasuje,chyba że faktycznie coś było zmieniane w młodszych Grandisach. |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-01-2015, 21:58
|
|
|
Tylko 9 lampa sama, czy ta ozdobna obwódka, bo u Ciebie sama lampa ma 9? |
 |
|
|
|
 |
|