światła jazdy dziennej |
Autor |
Wiadomość |
maniek68
Forumowicz
Auto: Grandis 2.0 DI-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-05-2014, 07:00 światła jazdy dziennej
|
|
|
Witam ostatnio znalazłem na aukcji takie zamienniki lamp halogenowych w których były wmontowane lampy halogenowe i do jazdy dziennej podłączenie banalnie proste ,wyciągamy stare i montujemy nowe.Mam takie pytanie czy ktoś się interesował,być może ma już zamontowane prosiłbym o opinię czy warto w to inwestować. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 10-05-2014, 21:36
|
|
|
ja mam zamontowane świecą ładnie,ale nie pasują tak idealnie w miejsce halogenów jak opisują w aukcji.Trzeba trochę przerobić oryginalne mocowania i zastosować jakieś zaślepki bo zostaje szpara,ledy z allegro mają 9cm/śr a otwór w zderzaku jest 11cm. Ja zastosowałem ramki halogenów z Outlandera takie:
Wygląda jak oryginał |
|
 |
maniek68
Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2014, 23:54
|
|
|
skull napisał/a: | ja mam zamontowane świecą ładnie,ale nie pasują tak idealnie w miejsce halogenów jak opisują w aukcji.Trzeba trochę przerobić oryginalne mocowania i zastosować jakieś zaślepki bo zostaje szpara,ledy z allegro mają 9cm/śr a otwór w zderzaku jest 11cm. Ja zastosowałem ramki halogenów z Outlandera takie:
Obrazek
Wygląda jak oryginał | witaj jakie masz te lampy,te dwufunkcyjne. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
|
|
|
 |
maniek68
Forumowicz
|
Wysłany: 11-05-2014, 13:30
|
|
|
TOrozumiem że zamiast halogenów są do jazdy dziennej a co z halogenami ? |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 11-05-2014, 14:01
|
|
|
Nie korzystałem z halogenów,uważam je za zbędne podczas mgły, bynajmniej te w Grandisie może w innych autach świecą lepiej |
|
 |
maniek68
Forumowicz
|
Wysłany: 11-05-2014, 18:54
|
|
|
skull napisał/a: | Nie korzystałem z halogenów,uważam je za zbędne podczas mgły, bynajmniej te w Grandisie może w innych autach świecą lepiej | Jestem zainteresowany tymi dwufunkcjonymi dzienn plus halogeny tylko cena jest trochę zaporowa ponad 600zł.Jeszcze mam pytanie jak jest z podłączeniem ,co z włącznikiem halogenów. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 11-05-2014, 21:34
|
|
|
podłączyłem klasycznie tak jak w instrukcji świateł led,włącznik halogenów jest nie używany,wtyczki oryginalne halogenów zaizolowałem i podwiesiłem gdzieś z boku.Też widziałem te światła dwu funkcyjne i są nawet trzy funkcyjne Osram z doświetlaniem zakrętów,ale z cenami przesadzają,już takiego parcia na świecidełka nie mam W moim przypadku wybór był prosty,halogenów nie używałem a teraz mam praktycznie wykorzystane otwory w zderzaku |
|
 |
maniek68
Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2014, 18:40 światła dzienne
|
|
|
Witam ostatnio widziałem litwina ,który mial zamontowane światełka dzienne okrągłe w rogach siateczki od chłodzenia chłodnicy co o tym myślicie czy to dobry pomysł. |
|
|
|
 |
4tepian
Forumowicz 4tepian
Auto: Grandis 2.0 DID instyle
|
Wysłany: 14-11-2014, 13:25 Re: światła dzienne
|
|
|
maniek68 napisał/a: | Witam ostatnio widziałem litwina ,który mial zamontowane światełka dzienne okrągłe w rogach siateczki od chłodzenia chłodnicy co o tym myślicie czy to dobry pomysł. |
Ja mam tak zrobione i za każdym razem przy badaniach zalecają zwiększyć roztaw - zatrzymywała mnie policja (akcja znicz itp) ora ITD i nik się nie czepiał
[ Dodano: 14-11-2014, 13:26 ]
skull napisał/a: | ja mam zamontowane świecą ładnie,ale nie pasują tak idealnie w miejsce halogenów jak opisują w aukcji.Trzeba trochę przerobić oryginalne mocowania i zastosować jakieś zaślepki bo zostaje szpara,ledy z allegro mają 9cm/śr a otwór w zderzaku jest 11cm. Ja zastosowałem ramki halogenów z Outlandera takie:
Obrazek
Wygląda jak oryginał |
Masz jakieś fotki?
pzdr |
_________________ 4tepian |
|
|
|
 |
BTV
Forumowicz
Auto: Space Star 1.6, Grandis 2.4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 144 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 23-01-2015, 01:39
|
|
|
Dołączam się do zapytania - Skull, szczel no przód, jak to wygląda, chodzi o zaślepki głównie. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 23-01-2015, 20:26
|
|
|
jutro koledzy strzelę fotki specjalnie dla Was
zgodnie z obietnicą dodaje zdjęcia |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 26-01-2015, 09:59
|
|
|
A jak to się ma elektrycznie? W ogóle to pozycje nie powinny się świecić razem z dziennymi? Gdzie się wpinasz? Normalnie pod halogeny, a sterujący (czy taki wogóle jest) pod mijania? No i niestety nie ma już dostępnych tych z linku co podałeś...są podobne,ale czy się nadadzą...
[ Dodano: 26-01-2015, 10:43 ]
http://allegro.pl/swiatla...5.html#imglayer a co sądzicie o tych? |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-01-2015, 11:44
|
|
|
Wedle obowiązujących przepisów żadne inne światła z dziennymi nie muszą się świecić.
Światła dzienne muszą się odpalać automatycznie po włączeniu zapłonu lub po odpaleniu auta i muszą się automatycznie wyłączać po włączeniu świateł pozycyjnych, mijania i drogowych. Podłączenie takich świateł jest banalnie proste, najczęściej trzeba podłączyć masę, plus po stacyjce oraz sterowanie wyłączeniem pod plus pozycyjnych, czasem dodatkowo w zależności od modelu stały plus z akumulatora. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 26-01-2015, 20:44
|
|
|
podłączenie tak jak kolega plecho1 pisze,problem jest tylko z plusem po stacyjce,nigdzie pod maską takiego nie znalazłem musiałem puścić przewód z kabiny.Ledy z aukcji wyglądają ok,rzeźba i tak będzie z mocowaniem |
|
 |
|