Problem z przednimi światłami przeciwmgielnymi |
Autor |
Wiadomość |
kubatw
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 MIVEC
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-10-2014, 09:56
|
|
|
Karpie napisał/a: | Miałem ten sam problem z nieświeceniem się przednich świateł przeciwmgielnych. Rozwiązanie jest dość zaskakujące:
>>według ASO wersje ze światłami dziennymi LED nie mają na wyposażeniu przednich świateł przeciwmgielnych<<
|
To ciekawe.
Lista wyposażenia wersji City Style - cytat z pdfa na stronie Mitsubishi:
"Światła do jazdy dziennej w technologii LED
Przednie lampy przeciwmgielne LED z chromowaną ramką"
Ponadto przy światłach dziennych widać, że nie świecą się LEDy umieszczone w głębi reflektora.
Pan z AutoGT stwierdził, że powinny działać - dziś o 16 mają to naprawić. Zobaczymy...
Jak stwierdzenie ASO będzie takie samo jak w Twoim przypadku, zamierzam się kłócić (w końcu to niezgodność towaru z umową). |
|
|
|
 |
Karpie
Nowy Forumowicz HD Rider
Auto: OutlanderIII 2.0 WD CityStyle
|
Wysłany: 31-10-2014, 10:07
|
|
|
kubatw napisał/a: | Karpie napisał/a: | Miałem ten sam problem z nieświeceniem się przednich świateł przeciwmgielnych. Rozwiązanie jest dość zaskakujące:
>>według ASO wersje ze światłami dziennymi LED nie mają na wyposażeniu przednich świateł przeciwmgielnych<<
|
To ciekawe.
Lista wyposażenia wersji City Style - cytat z pdfa na stronie Mitsubishi:
"Światła do jazdy dziennej w technologii LED
Przednie lampy przeciwmgielne LED z chromowaną ramką"
Ponadto przy światłach dziennych widać, że nie świecą się LEDy umieszczone w głębi reflektora.
Pan z AutoGT stwierdził, że powinny działać - dziś o 16 mają to naprawić. Zobaczymy...
Jak stwierdzenie ASO będzie takie samo jak w Twoim przypadku, zamierzam się kłócić (w końcu to niezgodność towaru z umową). |
Też się na to powoływałem, to rozkładali ręcę. Trzymam kciuki, jeśli Tobie naprawią, to jest szansa, że i mi to włączą
W razie sukcesu, dopytaj się proszę co trzeba było zrobić, to wyedukuję swoje ASO |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Cze 2014 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-10-2014, 10:53
|
|
|
Ja mam i dzienne LEDy i przeciwmgielne, więc kit Wam próbują wcisnąć. Chyba, że to znowu zależy od wersji wyposażenia. |
_________________ Mitsubishi Outlander III Intense+ 2.0 MIVEC CVT 4WD |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 31-10-2014, 11:41
|
|
|
_tm_ napisał/a: | Chyba, że to znowu zależy od wersji wyposażenia. |
wersja wyposażenia, wersja silnika, wersja napędu...itd.
od wszystkiego zależy...tak namotali żebyśmy sami do tego nie doszli
i zawsze mogą po ściemniać , jak rozmawiałem z dealerem przed zakupem, to tak kręcił i się motał...
aż okazało sie że sam jeszcze do tego nie doszedł co z czym i dlaczego... i najczęściej to wina centrali
...zawsze jest na kogo zwalić |
|
|
|
 |
Fun
Forumowicz Skimaniak

|
Wysłany: 31-10-2014, 15:29
|
|
|
To może ja swoje 3 grosze ...
U mnie jest tak...przy zakupie wydębiłem kilka rzeczy....między innymi czujnik zmierzchu w wersji City Style nie występujący ...i tak postawiłem sprawę krótko...nie będę machlował przełącznikami między Ledami dziennymi a światłami mijania(xenony) i jeśli nie dostanę go to nie kupuję auta ....dostałem w cenie auta ori japoński czujnik zmierzchu,bo można było zamontować nieoryginalny za połowę tej ceny czyli za 550 pln...ja się uparłem na ori....i tak dostałem ...i może tu jest pies pogrzebany
Pokaże jak to u mnie działa:
Tu jest włączone światła mijania i halogeny,bo czujnik zmierzchu mi z pozycji "auto" to włącza...mam w tym miejscu dość ciemno...na fotkach poniżej widać dobrze jak działa czujnik zmierzchu...miałem tylko kilka razy taką sytuację że stojąc na miejscu swoim po rozruchu auta od razu zapaliły mi się światła dzienne LEDY...jak było bardzo widno w garażu...mocno słoneczny dzień,a tak to zawsze odpala mi xenony i po wyjechaniu w strefę jasności przerzuca na dzienne....chwilami to wkurza bo co chwila zmiana świateł...no ale cóż...przez cały garaż biegnie świetlik w dachu stąd ta "wariacja" czujnika zmierzchu
Na fotkach widać pracę halogena i LEDA dziennego...to są 2 różne snopy światła i nie zależne od siebie...halogen to żarnik w środku klosza a LED to ring okrągły z kilkoma ledowymi żarówkami...
W zbiżeniu załączony halogen
Po wyjechaniu z mojego miejsca światła mijania i halogeny gasną i włącza się oświetlenie dzienne LEDY
W zbliżeniu załączone światła dzienne LEDY
Świetlik w dachu...
 |
_________________ Mój OIII
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=43874 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 31-10-2014, 16:27
|
|
|
losdamianos napisał/a: |
Stelaż pod fotelem kierowcy fabrycznie był uszkodzony a jest zintegrowany z komputerem i elektrycznym fotelem. Objawiało się to przechylaniem fotela do tyłu przy dodawaniu gazu. Czekałem ponad 10 dni na jego sprowadzenie z magazynu centralnego Mitsubishi w Holandii.
Faktura opiewała na ponad 15 000 PLN z robocizną. Akcja była robiona na podstawie gwarancji a na czas naprawy (cały dzień) dali mi auto zastępcze. Taka historia. .. | Nic nowego. Mialem to samo w OII. Wymienili na gwarancji bez szemrania. Objawy identyczne. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 31-10-2014, 18:40
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | losdamianos napisał/a: |
Stelaż pod fotelem kierowcy fabrycznie był uszkodzony a jest zintegrowany z komputerem i elektrycznym fotelem. Objawiało się to przechylaniem fotela do tyłu przy dodawaniu gazu. Czekałem ponad 10 dni na jego sprowadzenie z magazynu centralnego Mitsubishi w Holandii.
Faktura opiewała na ponad 15 000 PLN z robocizną. Akcja była robiona na podstawie gwarancji a na czas naprawy (cały dzień) dali mi auto zastępcze. Taka historia. .. | Nic nowego. Mialem to samo w OII. Wymienili na gwarancji bez szemrania. Objawy identyczne. |
Mi się w ASO zarzekali, że to pierwszy taki przypadek... Ręce opadają |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 31-10-2014, 21:16
|
|
|
losdamianos napisał/a: | Mi się w ASO zarzekali, że to pierwszy taki przypadek... Ręce opadają | Ktore ASO? Mnie AUTO GT wymienialo stelaz. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 31-10-2014, 21:51
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | losdamianos napisał/a: | Mi się w ASO zarzekali, że to pierwszy taki przypadek... Ręce opadają | Ktore ASO? Mnie AUTO GT wymienialo stelaz. |
Auto Japan przy Toruńskiej |
|
|
|
 |
Karpie
Nowy Forumowicz HD Rider
|
Wysłany: 01-11-2014, 17:52
|
|
|
kubatw napisał/a: |
No i jak, naprawili? |
|
|
|
 |
kubatw
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-11-2014, 02:31
|
|
|
Karpie napisał/a: | kubatw napisał/a: |
No i jak, naprawili? |
Naprawili. Wystarczyło kilka minut z komputerem-coś było źle skonfigurowane. Całość wizyty w ASO zamknięta w 30 minutach |
|
|
|
 |
Karpie
Nowy Forumowicz HD Rider
|
Wysłany: 03-11-2014, 10:42
|
|
|
Fajnie, teraz ja pojadę się wykłócić o te światła
P.S.
Jeszcze raz przyjrzałem się dokładnie zdjęciom umieszczonym powyżej i mam nadal wątpliwości. U mnie nie ma żadnego żarnika w środku reflektora, mam tylko ledy dookoła i małego leda na środku, który też się świeci (słabo), gdy palą się światła dzienne.
Chyba u mnie naprawdę nie ma halogenów... |
|
|
|
 |
kubatw
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-11-2014, 11:06
|
|
|
Karpie napisał/a: | Fajnie, teraz ja pojadę się wykłócić o te światła
P.S.
Jeszcze raz przyjrzałem się dokładnie zdjęciom umieszczonym powyżej i mam nadal wątpliwości. U mnie nie ma żadnego żarnika w środku reflektora, mam tylko ledy dookoła i małego leda na środku, który też się świeci (słabo), gdy palą się światła dzienne.
Chyba u mnie naprawdę nie ma halogenów... |
Jeśli masz City Style'a tak jak ja, to na bank masz światła przeciwmgielne.
Nie sądzę, żeby w różnych egzemplarzach montowali różne światła.
Kwestia przełączenia odpowiedniego parametru w komputerze.
Te przeciwmgielne są oparte na LEDach - nie ma żadnego żarnika.
[ Dodano: 03-11-2014, 11:09 ]
Zawsze możesz przejechać się do Wawy do AutoGT na Połczyńskiej - tam wiedzą jak to włączyć |
|
|
|
 |
Karpie
Nowy Forumowicz HD Rider
|
Wysłany: 03-11-2014, 14:18
|
|
|
Umówiłem się "na siłę" na jutro. Twierdzą, że sprawdzali na podstawie VIN, że nie mam halogenów, ale powiedzieli że spróbują podłączyć do komputera i coś tam pogrzebać. |
|
|
|
 |
Fun
Forumowicz Skimaniak

|
Wysłany: 04-11-2014, 08:25
|
|
|
Nie wiem co sie dzieje z waszymi halogenami, ale halogeny nie dzialaja razem z dziennymi ledami co jest widoczne na fotkach...ledy dzienne nie daja swiatla skupionego i w czasie mgly nic by nie daly...a co do zarnika to zle sie wyrazilem...oczywiscie to nie xenon zeby byl zarnik, ale tez nie konwecjonalna zarowka...jedno jest pewne nie dziala halogen z dziennymi ledami co jest oczywiste zgodnie z homologacja...to troche tak jakby nie mozna jezdzic na mijania bez wlaczenia dlugich
P.S...macie w swoich autach czujnik zmierzchu, czy zmieniecie recznie swiatla dzienne ledy na swiatla mijania jak sie zrobi ciemno?...pytam bo tu moze byc problem?
Dlaczego pytam...bo ja mialem dokladnie odwrotna sytuacje...po zamontowaniu ori japonskiego czujnika zmierzchu nie mialem swiatel dziennych ledow i trzeba bylo uaktywnic czujnik z pozycji komputera...zajelo to 3 minutki... a wszystko wyszlo jak auto wyjechalo z zacienionej hali serwisowej na slonce....mialem mijania i halogeny a dziennych ledow nie mialem...od reki usunieto problem...
Nie wystepuje to w wyzszych wersjach wyposazenie, gdzie czujnik zmierzchu jest w wyposazeniu standartowym i nie ma potrzeby go uaktywniac dodatkowo |
_________________ Mój OIII
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=43874 |
|
|
|
 |
|