Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno nowego domu od dewelopera
Autor Wiadomość
gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-02-2017, 08:43   

piotras78 napisał/a:

Czyli spełnia normy ;)

Ma spełniać wymagania prawa - norma nie jest dokumentem prawnym.
W moim przypadku to jest rozporządzenie o zbiornikach magazynowych.

Azael1975 napisał/a:
„Bezpieczeństwo konstrukcji ” wyraźnie stwierdza się, że „warunki bezpieczeństwa konstrukcji uważa się za spełnione, jeżeli konstrukcja ta odpowiada Polskim Normom(PN) dotyczącym projektowania i obliczania konstrukcji”. Ich wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia. Tak więc rozporządzenie ministra do ustawy nakłada na projektantów obowiązek stosowania norm wymienionych w załączniku.

To stwierdzenie nie nakłada obowiązku stosowania norm. Możesz zrobić po swojemu tylko musisz udowodnić (obliczenia, testy, analizy, atesty itp.) że to co zaprojektowałeś i/lub wykonałeś jest w skrócie "ok".

kupujepolskieprodukty.pl

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 23-02-2017, 10:06   

Posłuchaj kolego Azael1975, piotras78,

Azael1975 napisał/a:
Utawa „Prawo Budowlane” w art. 5 mówi, że „budować należy zgodnie z zasadami wiedzy technicznej tak, aby zapewnić bezpieczeństwo konstrukcji”. Aktem wykonawczym do niej jest rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W jego rozdziale V „Bezpieczeństwo konstrukcji ” wyraźnie stwierdza się, że „warunki bezpieczeństwa konstrukcji uważa się za spełnione, jeżeli konstrukcja ta odpowiada Polskim Normom(PN) dotyczącym projektowania i obliczania konstrukcji”. Ich wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia. Tak więc rozporządzenie ministra do ustawy nakłada na projektantów obowiązek stosowania norm wymienionych w załączniku.

Czy to mało i wymagasz może osobnej poprawki do konstytucji ? :P

tak za mało

rozmawiamy o instalacji elektrycznej, nie masz argumentu i mi wylatujesz z kontrukcją budynku

dla mnie koniec rozmowy

[ Dodano: 23-02-2017, 10:09 ]
Azael1975, piotras78,

wczęsniej miałem wątpliwości, czy Ty aby się nie mijasz z prawdą, teraz wątpliwości nie mam
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

piotras78 
Forumowicz

Auto: Kilka, ale nie Mitsu
Wysłany: 23-02-2017, 10:34   

gulgulq napisał/a:
Ma spełniać wymagania prawa - norma nie jest dokumentem prawnym.

Norma akurat jest tym najmniejszym elementem w prawie ;)
Ale jeśli chodzi o konkretne normy to jak najbardziej istnieją takie i polecam przeczytać ustawę z dnia 12 września 2002 Ustawa o normalizacji.
gulgulq napisał/a:
To stwierdzenie nie nakłada obowiązku stosowania norm. Możesz zrobić po swojemu tylko musisz udowodnić (obliczenia, testy, analizy, atesty itp.) że to co zaprojektowałeś i/lub wykonałeś jest w skrócie "ok".

Podaj mi akt prawny ;)

[ Dodano: 23-02-2017, 10:34 ]
Tomek napisał/a:
Azael1975, piotras78,

wczęsniej miałem wątpliwości, czy Ty aby się nie mijasz z prawdą, teraz wątpliwości nie mam

Nie mam schizofrenii jeszcze :)

Azael1975 
Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 23-02-2017, 11:14   

Tomek napisał/a:

Azael1975 napisał/a:
Utawa „Prawo Budowlane” w art. 5 mówi, że „budować należy zgodnie z zasadami wiedzy technicznej tak, aby zapewnić bezpieczeństwo konstrukcji”. Aktem wykonawczym do niej jest rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W jego rozdziale V „Bezpieczeństwo konstrukcji ” wyraźnie stwierdza się, że „warunki bezpieczeństwa konstrukcji uważa się za spełnione, jeżeli konstrukcja ta odpowiada Polskim Normom(PN) dotyczącym projektowania i obliczania konstrukcji”. Ich wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia. Tak więc rozporządzenie ministra do ustawy nakłada na projektantów obowiązek stosowania norm wymienionych w załączniku.

Czy to mało i wymagasz może osobnej poprawki do konstytucji ? :P

tak za mało

rozmawiamy o instalacji elektrycznej, nie masz argumentu i mi wylatujesz z kontrukcją budynku

dla mnie koniec rozmowy

[ Dodano: 23-02-2017, 10:09 ]
Azael1975, piotras78,

Wiesz, trochę słabo, no ale cóż...
Na moje argumenty odpowiadasz swoimi pseudologicznymi wynurzeniami. Nie odniosłeś się ani razu merytorycznie, a jedyne co potrafisz napisać to albo jakieś insynuacje albo złote myśli typu "wydaję mi się".
Ja rozumiem że nie każdy może wieść normalne, radosne życie, ale nie oznacza to żę można swoje frustracje wylewać na forum.
Nawet jakbym pokazał Ci konkretną intepretację z pięczątkami wszelkich możliwych urzędów to i tak byś to podważył podpierając swoje stwierdzenie czymś typu "bo mój wujek to ma kolege od piwa, co jego znajomy budował dom i ni wuja, nawet projektu nie miał, a dom mimo że postawiony ze starych pseedu-euro palet stoi i ma się dobrze, więc żadnych tam norm nie potrzeba".
Idź do architekta, który podpisał się pod projektem Twojego domu (o ile to co mówisz to prawda, w co wątpię coraz bardziej) i zapytaj się czy są jakieś normy czy nie, czy są obligatoryjne czy można robić co się chce, pogadaj o prawie budowlanym itd. Bo żal mi czasu na tłumaczenie ingorantowi, który myśli że pozjadał wszystkie rozumy i jest tuzą w każdej możliwiej dziedzinie.
Co za ludzie...
Ręce opadają.

[ Dodano: 23-02-2017, 11:17 ]
gulgulq napisał/a:
czyli zgodnie z normami.

[ Dodano: 23-02-2017, 11:18 ]
Tomek napisał/a:

Nie wiem co bierzesz, ale może dziś weź mniej,
ew jeśli przestałeś brać to może dziś weź dawkę, którą przepisał lekarz.
Z korzyścią dla wszystkich.

[ Dodano: 23-02-2017, 11:19 ]
Tomek,
Cytat:
Tomek
Mitsumaniak
forumowy ekspert

To tłumaczy wszystko.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 23-02-2017, 13:59   

piotras78 napisał/a:

Podaj mi akt prawny ;)

Przecież podałem jak byk:
Cytat:
W jego rozdziale V „Bezpieczeństwo konstrukcji ” wyraźnie stwierdza się, że „warunki bezpieczeństwa konstrukcji uważa się za spełnione, jeżeli konstrukcja ta odpowiada Polskim Normom(PN) dotyczącym projektowania i obliczania konstrukcji

Rozporządzenie mówi że projektując wg norm spełniasz domyślnie wymagania (bo normy są zbiorem wiedzy sprawdzonej). Rozporządzenie mówi też jasno że nie ma obowiązku stosowania się do norm. Zastosowanie ich tylko ułatwia sprawę.
Czy to takie trudne do zrozumienia :roll: .

[głupi obrazek z internetu z korwinem]

[ Dodano: 23-02-2017, 14:08 ]
Azael1975 napisał/a:

[ Dodano: 23-02-2017, 11:17 ]
gulgulq napisał/a:
czyli zgodnie z normami.

właśnie ręce opadają

Jeśli zaprojektujesz/wybudujesz dom z egzotycznego materiału typu: mieszanka gliny z sianem i kapustą to na Tobie ciąży obowiązek dostarczenia wszelkich odpowiednich materiałów pt. obliczenia, badania materiałowe, atesty itp. że ten dom będzie bezpieczny i spełni wymagania rozporządzenia. Musisz znaleźć projektanta który się pod tym podpisze i zatwierdzić projekt w urzędzie.
Na pustaki masz normę 771 i jeśli umieścisz w projekcie taki materiał nie nie musisz już robić nic bo dany element jest już sklasyfikowany.
Na mieszankę gliny, słomy i kapusty nie ma normy więc sam musisz stworzyć powiedzmy "taką normę".

Wyjaśnienie PKN co do dobrowolności stosowanie norm:
http://www.pkn.pl/news/20...stosowania-norm

kupujepolskieprodukty.pl

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 23-02-2017, 14:47   

kolejny "krzychu" co się będzie sprzeczał dla zasady... tak samo w kwestii AGD - ja już przestałem odpowiadać, bo zwyczajnie nie ma sensu

piotras78 
Forumowicz

Auto: Kilka, ale nie Mitsu
Wysłany: 23-02-2017, 22:09   

gulgulq napisał/a:
Przecież podałem jak byk:
Cytat:
W jego rozdziale V „Bezpieczeństwo konstrukcji ” wyraźnie stwierdza się, że „warunki bezpieczeństwa konstrukcji uważa się za spełnione, jeżeli konstrukcja ta odpowiada Polskim Normom(PN) dotyczącym projektowania i obliczania konstrukcji

Ale nie rozumiem jak można tego nie rozumieć :D
Zaraz napiszesz, że nie musisz się stosować do prawa, bo nigdzie nie ma takiego obowiązku, co najwyżej czeka Cie kara ;)

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 16-05-2017, 13:23   

Odpowiedzi na to od czego zaczął się temat.

Macie może doświadczeni jak wyglądają negocjacje z deweloperami czy jest szansa na zbicie ceny? Czy raczej nie lub ewentualnie jakaś kosmetyczna zmiana?
-Warto i to do ostatniej chwili

Co trzeba sprawdzić, na co zwrócić uwagę przy odbiorze domu?
-Tu Tomek dobrze napisał: Wszystko

Czy warto brać jakiegoś fachowca / inspektora który przejrzy cały dom i wytknie wady które należy poprawić.
-W 100% warto, nie ma szans by wszystko tak sprawdzić tak jak facet co się tym zajmuje :)
Wręcz wiele rzeczy nie uznałbym że są do poprawy tylko że tak ma być :oops:

Zaczynam walkę z wykańczaniem :D

Fiona 
Forumowicz

Auto: skoda fabia
Wysłany: 01-06-2017, 09:03   

Co sądzicie może o kupnie domu w Rembertowie pod Warszawą? Pytam się ponieważ zainteresowało mnie pewne osiedle i jak porównałam sobie ceny do mieszkań budowanych na Woli czy na Mokotowie to jednak róznica jest spora w cenach.

Jak przedstawia sie tam kwestia dojazdu do miasta?

rej 
Forumowicz

Auto: Spacer Star
Wysłany: 13-09-2017, 09:39   

Rembertów to fajna opcja. Warszawa będzie pochłaniała kolejne dzielnice i w końcu ceny takie jak masz na Ochocie, pojawią się również w Rembertowie, Pruszkowie czy innych tego typu lokalizacjach.

Generalnie Ochota, Wola, Mokotów to najdroższe dzielnice i nic dziwnego, że ludzie przenoszą się dalej.

Kompromisową opcją może być Wilanów - tam teraz dużo się dzieje. Sporo inwestycji deweloperskich jak np Brzozowy Zakątek. Jest też dużo mieszkań z rynku wtórnego.

igorek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 14-09-2017, 09:10   

rej napisał/a:

Kompromisową opcją może być Wilanów - tam teraz dużo się dzieje. Sporo inwestycji deweloperskich jak np Brzozowy Zakątek. Jest też dużo mieszkań z rynku wtórnego.

To dopiero powstanie? Jak to wygląda cenowo w przeliczeniu na 1 m kw? Na Wilanowie - gdzieś w okolicy Świątyni Opatrzności Bożej?

rej 
Forumowicz

Auto: Spacer Star
Wysłany: 15-09-2017, 08:34   

igorek napisał/a:

To dopiero powstanie? Jak to wygląda cenowo w przeliczeniu na 1 m kw? Na Wilanowie - gdzieś w okolicy Świątyni Opatrzności Bożej?

Tak, jest na etapie powstawania.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 12:32, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu