Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: arekp
05-01-2007, 01:09
Zepsula mi sie... (pralka)
Autor Wiadomość
slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2006, 09:02   

Odświeżę tema z racji tego, że mój Siemiens (kupiony razem z mieszkaniem w tym roku - wg. relacji byłych właścicieli ma ponad 10 lat) wyzionął ducha.
W poszukiwaniu nowej proalki przetrząsnąłem net i różne fora i zrobiłem wg nich ranking firm produkujących pralki:

DOBRE
1. Miele
2. AEG
3. Siemens
Ogólnie zalecenie to kupować pralki robione za granicą (oprócz Włoch).

NIE POLECANE
1. Samsung
2. Candy
3. LG

Ja postawiłem na AEG 66610 klasa AAA i nie żałuję (w użytkowaniu dopiero 2 miesiące).

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-12-2006, 09:19   

W zwiazku z moim wczorajszym pytaniem (temat pierwotny juz zamkniety) zaczynam sie przekonywac do Hoovera model 166l - ale decyzji jeszcze nie zdazylem podjac.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 15-12-2006, 09:24   

Miele to japońskie pralki najwyższej jakości i... ceny :)
Arku - mam Hoovera (AI 1040) i szczerze polecam.

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Wysłany: 15-12-2006, 10:16   

Ja mam elekroluxa i kiepsko go oceniam, teraz kupię Beko bo daje 5 lat gwarancji i kosztuje 1/6 Miele, czyli za ą samą kasę mogę mieć pralki na min 30 lat.

A i nie stosuje calgonu bo tez wychodzi taniej kupić nową pralkę :twisted:

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2006, 10:24   

Ba Miele i Hoover to klasa sama w sobie, ale te ceny.... Obie marki też trzymają cały czas taki sam wysoki poziom jakości.
Z innymi producentami jest różnie - jeden model im się udaje, a drugi szwankuje - dlatego ciężko jednoznacznie polecić jakąś firmę.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 15-12-2006, 10:29   Pralka

Akurat jestem krótko po naprawie (wymiana łożysk) a takiej wąskiej Candy - 10 lat już chodzi. Majster na pytanie o to czy może lepiej kupić nową dobrą pralkę i za ile lekko nas wyśmiał :) Dobre pralki zaczynają się od 3 tys - stwierdził. Niżej to w zasadzie bez różnicy czy kupi sie taką za 1,5 czy za 1 tys w promocji.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-12-2006, 12:26   

Krzyzak napisał/a:
Arku - mam Hoovera (AI 1040) i szczerze polecam.

A gdzie ja kupowales? Pisales o jakims sklepie w sieci.

No i jak Twoje obecne odczucia do probowania innej marki (LG?) :-)

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2006, 12:28   

slo_mo napisał/a:
NIE POLECANE
1. Samsung
2. Candy
3. LG

Nie wiem jak samsung i candy ale lg moge smialo polecic. Mam taka na 7kg prania i szybkoscia wirowania 800obr. Ma juz ponad 5 lat i nie ma z nia problemow.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 15-12-2006, 12:30   

Kupowalem w sieci, bo w Media ta sama pralka byla 400 zl drozsza (380 liczac spedycje, niestety NIKT w Malborku nie mogl sprowadzic takiej pralki lokalnie, wiec albo siec albo Media w Gdansku). Nazwa byla albo rtv-agd albo agd-rtv - naprawde juz nie pamietam, ale warto poszukac, bo:
- rozbieznosc cen miedzy sklepami ogromna
- powstalo wiele nowych sklepow.

Co do LG - patrzylem tylko na ten reklamowany mechanizm Dirct Drive, ciekaw jestem jak to dziala. Ale wg wyzej przytoczonego zestawienia firma nie nalezy do czolowki :) .

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-12-2006, 12:56   

Wiec moje rozeznanie mowi, ze w MM maja o 700 zl drozej ;)

Hoover VHD 166l (1600rpm) - pralki.pl: 1899,-/MM:2599,-
Hoover VHD 145 (1400rpm) - pralki.pl: 1499,-/MM:brak

Spedycja 49zl. Musze jeszcze sie zastanowic czy warto doplacac 1/5 ceny za wyzsze obroty - po poza nimi modele te roznia sie tylko delikatnie elktronika.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 15-12-2006, 12:58   

nie warto - u znajomych, ktorzy raz wirowali na 1600 rpm niektore ubrania przeszly przez dziury na druga strone bebna - tzn. nie calkowicie, tylko porobily im sie 'brodawki' (nie do usuniecia)

ja mam 1000 rpm i nigdy z nich nie korzystalem - max co bylo to 800 (ubrania prawie suche, prasowanie prawie niemozliwe)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 15-12-2006, 13:05   

A mnie żonka raz zborsuczyła że będę sam wszystko prasował jak jeszcze raz dam więcej niż 500 obr. - to po tym jak raz na próbę cichcem 800 obr. ustawiłem :D - no ale chciałem żeby dobrze wywirowała i by prawie suche było - owszem pranie było prawie suche ale praktycznie nie do wyprasowania :twisted:

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-12-2006, 13:28   

Wybrane, zamowione, zaplacone ... czekamy. Kocham internet i uslugi elektroniczne ;)

Wybralem model z 1400 rpm.

Dziekuje za pomoc :-)

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2006, 13:54   

slo_mo napisał/a:

Ogólnie zalecenie to kupować pralki robione za granicą (oprócz Włoch).

NIE POLECANE
..
2. Candy
3. ..
A ja od 14 lat używam robionej we Włoszech Candy. Zaraz na początku gwarancji stanęła pompka i trzeba było ją wymienić, a od tamtego czasu spokój, nawet białe plastki żółkną bardzo słabo i wszystkie niemal identycznie. Rok temu (czyli po 13 latach!) dla przyzwoitości naciągnąłem lekko pasek klinowy, bo przy ciężkich praniach czasami popiskiwał. Przyznaję jednak że pralka obsługuje dwie osoby, a nie rodzinę z trójką dzieci, przy której harowała by znacznie ciężej.
Tę Candy kupiłem ze względów wymiarowo-estetycznych, ale pralek tej firmy używała moja babcia: pierwszej ponad 10 lat bez awarii, a gdy totalnie zardzewiała i trzeba było ją wymienić, to znowu była candy - ponad 5 lat u babci, a potem drugie tyle u wujka - też bez problemów. Zostawił ją w stanie kwitnącym w sprzedawanym mieszkaniu. Widać i makroniarze potrafią...

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2006, 14:10   

Alek napisał/a:
Zaraz na początku gwarancji stanęła pompka i trzeba było ją wymienić, a od tamtego czasu spokój...

Ale jednak się popsuła :twisted:
Powtórzę raz jeszcze - zestawienie firm które pisałem zrobiłem na podstawie surfowania po sieci.
Ze swojej strony dodam, że np. LG ma bardzo różny poziom jakości swoich wyrobów ( jeden chodzi latami bez usterek a drugi się psuje) - stąd też różne opinie o tej samej firmie.
Ale o Miele nie słyszałem jak dotąd złego słowa.

Odpowiedz do tematu