Przesunięty przez: arekp 05-01-2007, 01:09 |
Zepsula mi sie... (pralka) |
Autor |
Wiadomość |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 09:02
|
|
|
Odświeżę tema z racji tego, że mój Siemiens (kupiony razem z mieszkaniem w tym roku - wg. relacji byłych właścicieli ma ponad 10 lat) wyzionął ducha.
W poszukiwaniu nowej proalki przetrząsnąłem net i różne fora i zrobiłem wg nich ranking firm produkujących pralki:
DOBRE
1. Miele
2. AEG
3. Siemens
Ogólnie zalecenie to kupować pralki robione za granicą (oprócz Włoch).
NIE POLECANE
1. Samsung
2. Candy
3. LG
Ja postawiłem na AEG 66610 klasa AAA i nie żałuję (w użytkowaniu dopiero 2 miesiące). |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 15-12-2006, 09:19
|
|
|
W zwiazku z moim wczorajszym pytaniem (temat pierwotny juz zamkniety) zaczynam sie przekonywac do Hoovera model 166l - ale decyzji jeszcze nie zdazylem podjac. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-12-2006, 09:24
|
|
|
Miele to japońskie pralki najwyższej jakości i... ceny
Arku - mam Hoovera (AI 1040) i szczerze polecam. |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 2921 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-12-2006, 10:16
|
|
|
Ja mam elekroluxa i kiepsko go oceniam, teraz kupię Beko bo daje 5 lat gwarancji i kosztuje 1/6 Miele, czyli za ą samą kasę mogę mieć pralki na min 30 lat.
A i nie stosuje calgonu bo tez wychodzi taniej kupić nową pralkę |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 10:24
|
|
|
Ba Miele i Hoover to klasa sama w sobie, ale te ceny.... Obie marki też trzymają cały czas taki sam wysoki poziom jakości.
Z innymi producentami jest różnie - jeden model im się udaje, a drugi szwankuje - dlatego ciężko jednoznacznie polecić jakąś firmę. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 15-12-2006, 10:29 Pralka
|
|
|
Akurat jestem krótko po naprawie (wymiana łożysk) a takiej wąskiej Candy - 10 lat już chodzi. Majster na pytanie o to czy może lepiej kupić nową dobrą pralkę i za ile lekko nas wyśmiał Dobre pralki zaczynają się od 3 tys - stwierdził. Niżej to w zasadzie bez różnicy czy kupi sie taką za 1,5 czy za 1 tys w promocji. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-12-2006, 12:26
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Arku - mam Hoovera (AI 1040) i szczerze polecam. |
A gdzie ja kupowales? Pisales o jakims sklepie w sieci.
No i jak Twoje obecne odczucia do probowania innej marki (LG?) |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 12:28
|
|
|
slo_mo napisał/a: | NIE POLECANE
1. Samsung
2. Candy
3. LG |
Nie wiem jak samsung i candy ale lg moge smialo polecic. Mam taka na 7kg prania i szybkoscia wirowania 800obr. Ma juz ponad 5 lat i nie ma z nia problemow. |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-12-2006, 12:30
|
|
|
Kupowalem w sieci, bo w Media ta sama pralka byla 400 zl drozsza (380 liczac spedycje, niestety NIKT w Malborku nie mogl sprowadzic takiej pralki lokalnie, wiec albo siec albo Media w Gdansku). Nazwa byla albo rtv-agd albo agd-rtv - naprawde juz nie pamietam, ale warto poszukac, bo:
- rozbieznosc cen miedzy sklepami ogromna
- powstalo wiele nowych sklepow.
Co do LG - patrzylem tylko na ten reklamowany mechanizm Dirct Drive, ciekaw jestem jak to dziala. Ale wg wyzej przytoczonego zestawienia firma nie nalezy do czolowki . |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-12-2006, 12:56
|
|
|
Wiec moje rozeznanie mowi, ze w MM maja o 700 zl drozej
Hoover VHD 166l (1600rpm) - pralki.pl: 1899,-/MM:2599,-
Hoover VHD 145 (1400rpm) - pralki.pl: 1499,-/MM:brak
Spedycja 49zl. Musze jeszcze sie zastanowic czy warto doplacac 1/5 ceny za wyzsze obroty - po poza nimi modele te roznia sie tylko delikatnie elktronika. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 15-12-2006, 12:58
|
|
|
nie warto - u znajomych, ktorzy raz wirowali na 1600 rpm niektore ubrania przeszly przez dziury na druga strone bebna - tzn. nie calkowicie, tylko porobily im sie 'brodawki' (nie do usuniecia)
ja mam 1000 rpm i nigdy z nich nie korzystalem - max co bylo to 800 (ubrania prawie suche, prasowanie prawie niemozliwe) |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-12-2006, 13:05
|
|
|
A mnie żonka raz zborsuczyła że będę sam wszystko prasował jak jeszcze raz dam więcej niż 500 obr. - to po tym jak raz na próbę cichcem 800 obr. ustawiłem - no ale chciałem żeby dobrze wywirowała i by prawie suche było - owszem pranie było prawie suche ale praktycznie nie do wyprasowania |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-12-2006, 13:28
|
|
|
Wybrane, zamowione, zaplacone ... czekamy. Kocham internet i uslugi elektroniczne
Wybralem model z 1400 rpm.
Dziekuje za pomoc |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 13:54
|
|
|
slo_mo napisał/a: |
Ogólnie zalecenie to kupować pralki robione za granicą (oprócz Włoch).
NIE POLECANE
..
2. Candy
3. ..
| A ja od 14 lat używam robionej we Włoszech Candy. Zaraz na początku gwarancji stanęła pompka i trzeba było ją wymienić, a od tamtego czasu spokój, nawet białe plastki żółkną bardzo słabo i wszystkie niemal identycznie. Rok temu (czyli po 13 latach!) dla przyzwoitości naciągnąłem lekko pasek klinowy, bo przy ciężkich praniach czasami popiskiwał. Przyznaję jednak że pralka obsługuje dwie osoby, a nie rodzinę z trójką dzieci, przy której harowała by znacznie ciężej.
Tę Candy kupiłem ze względów wymiarowo-estetycznych, ale pralek tej firmy używała moja babcia: pierwszej ponad 10 lat bez awarii, a gdy totalnie zardzewiała i trzeba było ją wymienić, to znowu była candy - ponad 5 lat u babci, a potem drugie tyle u wujka - też bez problemów. Zostawił ją w stanie kwitnącym w sprzedawanym mieszkaniu. Widać i makroniarze potrafią... |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 14:10
|
|
|
Alek napisał/a: | Zaraz na początku gwarancji stanęła pompka i trzeba było ją wymienić, a od tamtego czasu spokój... |
Ale jednak się popsuła
Powtórzę raz jeszcze - zestawienie firm które pisałem zrobiłem na podstawie surfowania po sieci.
Ze swojej strony dodam, że np. LG ma bardzo różny poziom jakości swoich wyrobów ( jeden chodzi latami bez usterek a drugi się psuje) - stąd też różne opinie o tej samej firmie.
Ale o Miele nie słyszałem jak dotąd złego słowa. |
|
|
|
 |
|