Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer VIII 2.0 Sport - prośba o opinie
Autor Wiadomość
BasteKNT 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport '04
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-02-2013, 21:42   

Robert, dzięki, widziałem. Dzwoniłem z samego rana jak się dowiedziałem - silnik poszedł jako pierwszy... Niesamowicie chodliwy towar, a podaż straszliwie mała...

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 27-02-2013, 11:03   

Przestrzegałem przed kupnem, ale ponoć to było sianie złej propagandy.
Przykro mi że wpadłeś na minę, teraz zobaczysz niestety na własnej skórze jaka jest dostępność części i ich ceny.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-02-2013, 11:22   

sla - No tak audi na złomowiskach jest pod dostatkiem... Patrząc w ten sposób to najlepiej kupić poloneza bo części tanie i dostępne na każdym roku.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 27-02-2013, 11:31   

Oczywiście, wszystko można sprowadzić do poziomu absurdu.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-02-2013, 11:36   

sla napisał/a:
Oczywiście, wszystko można sprowadzić do poziomu absurdu.

Zmierzam do tego, że auta nie wybiera się takiego gdzie części na złomowisku jest pod dostatkiem (bo nowy blok silnika niezależnie od marki nowy nie jest tani).... Nawet jeśli się z tym osobiście nie zgadzasz to jesteś w mniejszości.

A jeśli chodzi o sam silnik to jest pierwsza poważna awaria 4G63 w lancerze jaką widzę... Możliwe, że ktoś zaniedbał rozrząd.... Choć za mało szczegółów... Te silniki robią po pół miliona km....

sla 
Forumowicz

Wysłany: 27-02-2013, 11:43   

Masz dziwny nawyk, utożsamiasz się z jakąś większością. Tutaj powinniśmy wypowiadać się tylko w swoim imieniu.
Zapewniam Cię, że ilość części zamiennych i ich cena, do samochodów europejskich jest o wiele niższa niż do Mitsubishi, i to niekoniecznie tych szukanych na złomowiskach.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-02-2013, 11:45   

sla napisał/a:

Zapewniam Cię, że ilość części zamiennych i ich cena, do samochodów europejskich jest o wiele niższa niż do Mitsubishi, i to niekoniecznie tych szukanych na złomowiskach.

Pewnie tak. Z drugiej strony patrząc na ich awaryjność to mogę Cie zapewnić, że te japońskie się mniej psują... Więc ogólny koszt jest gdzieś tam finalnie podobny...

sla napisał/a:
utożsamiasz się z jakąś większością

Może w niektórych dziedzinach. Za to produkty wybieram zazwyczaj te niszowe w których widzę większy potencjał niż w tych standardowych/popularnych.

BasteKNT 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-02-2013, 12:04   

Panowie, ale spokojnie. ;)

Sla, przestrzegałeś i w pewnym sensie miałeś rację, ale głęboko wierzę - a wiara ta ma podstawy w poprzednich japończykach moich i mojej rodziny - że silnik wymieniam pierwszy i ostatni raz. ;)

Prawdopodobnie znalazłem blok z outlandera, cena - owszem - duża, ale w kosztach będzie partycypował sprzedający.

Prawdopodobna przyczyna jest taka jak mówił Krzychu: zerwał się pasek rozrządu i narobił takich szkód.

Moja kieszeń będzie w najbliższym czasie dramatycznie nadwyrężona, ale wystarczyło mi 300 kilometrów żeby wiedzieć, że pasujemy do siebie z Lancerem. ;) Oby pierwsze bóle były okupem za długoletni spokój... ;)

juar_78 
Forumowicz

Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Wysłany: 27-02-2013, 19:04   

sla napisał/a:
Masz dziwny nawyk, utożsamiasz się z jakąś większością. Tutaj powinniśmy wypowiadać się tylko w swoim imieniu.

Przychylam się do opinii Krzycha. Awaria, która dotknęła kolegę musi być ewidentną konsekwencją zaniedbań poprzedniego właściciela. Co jak co ale silniki w Mitsu to majstersztyk. Moje poprzednie Mitsu miało 280 tys. km. Zrobione były jedynie uszczelniacze zaworów. Silnik chodził jak żyletka, zero ubytków oleju, etc. Obecne ma 220 tys., w tym 80 tys. na LPG. Z silnikiem zero problemów.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 28-02-2013, 15:08   

Co do silnika masz rację. Ale niedługo pewnie będzie trzeba coś zrobić z miską olejową, bo u wszystkich rdzewieje i innymi częściami niekoniecznie eksploatacyjnymi. Kieszeń trzeba mieć głęboką, niestety.

juar_78 
Forumowicz

Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Wysłany: 28-02-2013, 17:49   

sla napisał/a:
Co do silnika masz rację. Ale niedługo pewnie będzie trzeba coś zrobić z miską olejową, bo u wszystkich rdzewieje i innymi częściami niekoniecznie eksploatacyjnymi. Kieszeń trzeba mieć głęboką, niestety.

Nie wiem jak w Lancerze, ale moja Carisma ma 12 lat eksploatacji, 220 tys. km i faktycznie miska jest już pordzewiała, lecz cały czas oryginalna. Póki co mechanik powiedział, aby jej nie ruszać jednak jeszcze.

pablini 
Forumowicz

Auto: Lancer 2,0 2003
Wysłany: 28-02-2013, 22:10   

Król może być tylko jeden i tyle w temacie

http://moto.wp.pl/gid,151...1025f&_ticrsn=5

cefaloid 
Forumowicz

Auto: 1.6
Wysłany: 07-03-2013, 12:20   

pablini napisał/a:
Król może być tylko jeden i tyle w temacie

http://moto.wp.pl/gid,151...1025f&_ticrsn=5

No tak koledzy tylko że tu wszyscy mają rację więc nie ma sensu się spierać.

I Ty z Krzychem że to mało awaryjny samochód. Prawda.
I Sla też ma rację, że jak już się jednak coś mniej typowego zepsuje, to będzie bardzo bolało. Tu mamy właśnie taki przypadek - mam tylko nadzieję że nowy silnik / blok się znalazł i nie kosztował tyle, że 'olaboga'.

Ja miałem tego o czym Sla pisze pełną świadomość, ale cena zakupu (stosunku do Corolli) była o tyle nizsza, że stwierdziłem: mam spooory zapas nie wydanej gotówki, zaryzykuję, nawet jak się popsuje i wydam więcej na te naprawy to nadal nie nie będzie to większy wydatek niż zakup wsponianej Toyoty. Póki co nie chce się zepsuć, więc jestem sporo na plusie.

wyderka 
Mitsumaniak

Auto: 1
Wysłany: 08-03-2013, 10:51   

z ciekawości u kogo naprawiasz? może być na PW :wink:

BasteKNT 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-03-2013, 22:51   

W Autosprincie, w Zaskalu. Karetki tam długi czas naprawialiśmy, chłopaki naprawdę znają się na rzeczy.

Odpowiedz do tematu